You are here

Κεντρικό σύστημα μητρώων κρατικών ενισχύσεων

29/09/2021 15:57

Την πρώτη επίσημη παρουσίαση του «Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας», πραγματοποίησε το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων (ΓΕΕΚΕ) στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως αναφέρει σημερινή παρουσίαση του ΓΤΠ, την παρουσίαση παρακολούθησαν πέραν των 100 λειτουργών από διάφορες Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι θα εφαρμόσουν το Σύστημα.
 
Η παρουσίαση έγινε από την Έλενα Ιωαννίδου, λειτουργό του ΓΕΕΚΕ και έγινε αναφορά στη Γενική Διαδικασία Αξιολόγησης Κρατικών Ενισχύσεων, στη Νομολογία και στα βασικότερα σημεία των κανονισμών που αφορούν τις Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας και παρουσίαση του πρώτου πυλώνα του έργου, δηλαδή του Συστήματος που αφορά στο Μητρώο Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (De – Minimis), τις δυνατότητες του, όπως και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Αρμόδιες Αρχές κατά την υιοθέτηση του. Ο δεύτερος πυλώνας του έργου, που αφορά το Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων στο οποίο θα καταχωρούνται όλες οι ενισχύσεις, θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Παρουσιάστηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, που αφορά στην πιλοτική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο 2021, την πλήρη λειτουργία συστήματος από τις Αρμόδιες Αρχές τον Ιανουάριο του 2022, η παράλληλη λειτουργία συστήματος με τα υφιστάμενα Συστήματα που χρησιμοποιούν οι Αρμόδιες Αρχές από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 και η λειτουργία «Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας» τον Ιανουάριο του 2025.
 
Το σύστημα υλοποιήθηκε από την ελληνική εταιρεία ALLWEB μετά από προδιαγραφές που καταγράφηκαν από λειτουργούς του ΓΕΕΚΕ, σε συνεργασία με λειτουργούς των Αρμόδιων Αρχών. Το έργο συντόνιζε το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και στο τέλος της παρουσίασης υποβλήθηκαν ερωτήσεις σε θέματα που αφορούσαν την υλοποίηση τους συστήματος.
 
Σε χαιρετισμό της η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η υλοποίηση της πρώτης φάσης του Συστήματος είναι ιστορικό γεγονός γιατί οδηγούμαστε μέσω αυτού του Συστήματος στον εκσυγχρονισμό και στην τεχνολογική αναβάθμιση, όπως οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, και γιατί αυτό αποτελούσε υποχρέωση του ΓΕΕΚΕ και του κράτους σύμφωνα με τους περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων Νόμους.
 
Αυτό, είπε, θα είναι ένα εργαλείο στα χέρια των Αρμοδίων Αρχών για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό του Μητρώου Ενισχύσεων Ήσσονος σημασίας, σε πρώτη φάση, και των υπόλοιπων Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων σε δεύτερη φάση.

Τέλος, η Έφορος ευχαρίστησε τους αντιπροσώπους των Αρμοδίων Αρχών που παρευρέθηκαν, τους οποίους κάλεσε να αγκαλιάσουν την αλλαγή και να γίνουν ο καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της εφαρμογής του συστήματος, αναφέροντας ότι το ΓΕΕΚΕ θα παράσχει την πλήρη καθοδήγηση και στήριξη του σε όλα τα στάδια της εφαρμογής του.