You are here

Χ. Παπαδόπουλος: Ανησυχίες για ασφάλεια πληροφοριών

07/05/2022 06:00

Η ασφάλεια των πληροφοριών είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των σύγχρονων οργανισμών, τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου Χριστόδουλος Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι ο όγκος και η αξία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές επιχειρηματικές συναλλαγές, ενημερώνουν όλο και περισσότερο για τον τρόπο που λειτουργούν οι οργανισμοί και πόσο επιτυχημένοι είναι.

Οι κύριοι παράγοντες για την ασφάλεια, επισημαίνει, είναι αναμφισβήτητα η παγκοσμιοποίηση, οι κυβερνητικές οδηγίες, οι κανονιστικές απαιτήσεις, οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και οι κλιμακούμενες απειλές στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, προσθέτει, οργανισμοί που αναζητούν συμβόλαια με κυβερνήσεις ή μεγάλους εταιρικούς πελάτες αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι το ISO 27001 αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την ύπαρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Η ασφάλεια των δεδομένων επικεντρώνεται περισσότερο στην προστασία δεδομένων από κακόβουλες επιθέσεις και την εκμετάλλευση κλεμμένων δεδομένων με σκοπό το κέρδος», σημειώνει.

Όσον αφορά το Γενικό Κανονισμό Προστασία Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 (γνωστός ως GDPR), που ισχύει σε όλη την ΕΕ από τις 25 Μαΐου 2018, σημειώνει ότι εκσυγχρόνισε τις αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθόρισε τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία αλλά και τα νέα μέσα για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης καθώς και κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τους κανόνες.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓΚΠΔ (GDPR), οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις παραμένουν πολλές, τονίζει.

Προσθέτει ότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του ΓΚΠΔ, για πολλούς οργανισμούς, ήταν μεγάλη πρόκληση. Πλέον, σημειώνει, οι οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδεικνύουν διαρκώς τη συμμόρφωσή τους προς τον Κανονισμό, ενώ, παράλληλα, να μετασχηματίσουν τις λειτουργίες τους και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μη συμμόρφωση και τις κακόβουλες επιθέσεις, χωρίς να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του οργανισμού τους.

Σημειώνει ότι στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις, υπάρχει σημαντικός πλέον βαθμός ωριμότητας και ενσυναίσθησης σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ.

Προκλήσεις στην προστασία δεδομένων

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεχής ανάπτυξη μεθόδων ανάλυσης δεδομένων, δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας COVID-19, απαιτούν επισταμένη παρακολούθηση και εγρήγορση από όλους.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πληροφοριών και Ιδιωτικότητας Κύπρου έχει ιδρυθεί κάτω από την αιγίδα του ΚΕΒΕ.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή