You are here

«Ασήκωτη» ευθύνη το Safe Pass για επιχειρήσεις

02/08/2021 07:21

Πολύπλοκη θεωρούν την εφαρμογή του Safe Pass στην αυστηρή του μορφή οι εργοδότες, καθώς ενδέχεται να τους φέρει αντιμέτωπους τόσο με πελάτες, όσο και με το προσωπικό που αρνείται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα.

Παρόλα αυτά εκφράζουν ετοιμότητα να εφαρμόσουν τη νέα αυστηροποιημένη εκδοχή των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, εκφράζοντας προσδοκίες για «πρασίνισμα» της Κύπρου από τον ECDC.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων κινείται στη βάση των εισηγήσεων της ΟΕΒ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θα τα υλοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό και θα αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα, ώστε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε αναπροσαρμογή», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις έχουν πλήρη γνώση ότι εάν δεν εφαρμοσθεί το μέτρο στου Safe Pass και του rapid test στο βαθμό που πρέπει από τους εργαζόμενους, θα έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες όχι μόνο οι εργαζόμενοι, γι’ αυτό θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για να εφαρμοσθούν πλήρως οι πρόνοιες τους διατάγματος».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου είναι θεμιτό και αποδεκτό ο κάθε ένας να έχει τη δική του άποψη, ωστόσο η επίσημη φωνή είναι αυτή της οργάνωσης η οποία παρακολουθεί με ψυχραιμία την εξέλιξη του ιού.

Σημείωσε ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι τα κρούσματα μειώνονται και ότι σιγά - σιγά εκτονώνεται η πίεση στα νοσηλευτήρια, άρα όσο πολύπλοκη και να είναι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως», τόνισε.

«Η προσπάθεια και το βλέμμα όλων μας θα πρέπει να είναι στραμμένο προς τον ECDC αναμένοντας να πρασινίσει την Κύπρο ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν γίνεται ένα καλό τρίμηνο στον τουρισμό (Αύγουστο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη) ώστε να μην πιεστεί περαιτέρω η οικονομία», είπε.

Ο κ. Αντωνίου απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση για έναρξη εμβολιασμών παιδιών από 12 χρονών.

«Το μήνυμα που στείλαμε προς την πολιτεία είναι πως είναι καλοδεχούμενο, ότι μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του ιού», ανέφερε.

Επίσης, τόνισε πως από το Σεπτέμβρη θα πρέπει να είναι όλα έτοιμα ώστε να λειτουργήσει ομαλά η νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά και να αποφευχθεί οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομία εξαιτίας των αναγκαστικών απουσιών των γονέων για φύλαξη των παιδιών τους.

Κίνδυνος να απολυθεί προσωπικό

Ο πρόεδρο της ομοσπονδίας ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου σε δηλώσεις στη StockWatch, χαρακτήρισε «αναπόφευκτο κακό την εφαρμογή του Safe Pass, το οποίο δεν παύει να δημιουργεί προβλήματα», όπως επισημαίνει.

Διευκρινίζει ότι επειδή δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει γεγονότα με δύσκολους πελάτες, το κράτος πρέπει να βρει τρόπους να στηρίξει τις επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες εδώ και 16 μήνες υποφέρουν και δυσκολεύονται να βρουν εργατικό δυναμικό αλλά και να επιβιώσουν.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θρασυβούλου είπε ότι «κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε με ποινικό αδίκημα, εάν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο του Safe Pass».

Σχολιάζοντας την αλλαγή στο μέτρο του rapid test το οποίο από την 1η Αυγούστου πρέπει να το πληρώνει ο ενδιαφερόμενος πολίτης εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, είπε ότι το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να επανεξετάσει το μέτρο.

Σημείωσε πως με βάση τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας οι επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν των σχεδίων δεν μπορούν να απολύσουν προσωπικό, «ίσως όμως κάποια στιγμή να αναγκαστούμε να το πράξουμε, εάν κάποιοι υπάλληλοι αρνούνται να συμμορφωθούν αποφεύγοντας να εμβολιασθούν και αρνούμενοι να κάνουν το rapid test, συνεπώς είναι μια πολύπλοκη υπόθεση η εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε.

Διαφωνούν με αυστηροποίηση των μέτρων

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής Φάνος Λεβέντης, δήλωσε στη StockWatch ότι ο σύνδεσμος διατηρεί τη θέση του ότι η ευθύνη για τον έλεγχο του Safe Pass δεν πρέπει να βαραίνει τους επιχειρηματίες, λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού που να μπορεί να εφαρμόσει το μέτρο και να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε δύσκολες καταστάσεις προκύψουν.

Ο κ. Λεβέντης, διερωτήθηκε επίσης γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων και ειδικά την υποχρεωτική χρήση του Safe Pass και στους εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχουν δέκα άτομα περιλαμβανομένου και του προσωπικού, από τη στιγμή που άρχισε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων και βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη επειδή από χθες η διενέργεια των rapid test γίνεται επί πληρωμή, ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί μέχρι και στο ένα τρίτο.

Συνεπώς, σημείωσε, θα μειωθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες με αποτέλεσμα η Κύπρος να πρασινίσει από τον ECDC.

Της Ηρώς Ευθυμίου