You are here

Δικηγορικά γραφεία παραβίασαν το νόμο ελέγχου παράνομων κεφαλαίων

09/09/2020 13:11

Κυρώσεις σε βάρος δύο δικηγορικών γραφείων (Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών-ΕΠΔΥ) επέβαλε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) καθώς διαπιστώθηκαν από την έρευνα που διενήργησαν οι λειτουργοί του συλλόγου σοβαρές ελλείψεις στις διαδικασίες και ελέγχους όπως επίσης  και στις πρόνοιες του νόμου που αφορά τη διακίνηση παράνομων κεφαλαίων.

Μιλώντας πριν από λίγο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην παρουσία του Τμήματος Εποπτείας και Συμμόρφωσης  του ΠΔΣ, με θέμα την ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τα καθήκοντα και  εργασίες του Τμήματος, όσον αφορά την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, ανέφερε ότι πρόσφατα τέθηκαν ενώπιον του ΔΣ του συλλόγου πέντε νέες υποθέσεις δικηγορικών γραφείων σε σχέση με την παραβίαση των διαδικασιών ελέγχου που αφορούν στο ξέπλυμα χρήματος.

Ερωτηθείς για το εύρος των κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στα εν λόγω δικηγορικά γραφεία, ο κ. Ιωαννίδης επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία, είπε ότι δύναται o παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος να επιβάλει πρόστιμο, στέρηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος καθώς και άλλα διοικητικά μέτρα.

Διευκρίνισε ότι ο λόγος που δεν δίδονται στη δημοσιότητα των ονόματα των δικηγορικών γραφείων είναι γιατί το απαγορεύει η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και αναφέρθηκε σε περίπτωση που ο ΠΔΣ καταγγέλθηκε στο δικαστήριο για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο δημοσίευσης σχετικής  απόφασης.

Ο  πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου εξήγησε ότι το αντικείμενο τη συνέντευξης Τύπου έχει και ως στόχο μεταξύ άλλων να υπερασπιστεί του κύρους και της αξιοπιστίας της συντριπτικής  πλειονότητας των δικηγόρων της χώρας και όχι να αφεθεί να ρίχνεται λάσπη διότι ένας ή πέντε δικηγόροι  παρανόμησαν.

«Είναι κρίμα να κυριαρχήσει μία τέτοια εντύπωση διότι χωρίς καμία αμφιβολία οι δικηγόροι στην πλειοψηφία τους είναι καθόλα έντιμοι» , υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει τις κατηγορίες για τις οποίες πέντε δικηγορικά γραφεία βρέθηκαν στο μικροσκόπιο  του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του δικηγορικού συλλόγου, ο  κ .Ιωαννίδης είπε ότι οι περιπτώσεις αυτές θα τεθούν ενώπιον του ΔΣ του ΠΔΣ για να ετοιμαστεί σε βάρος τους σχετικό κατηγορητήριο, διότι, με βάση την έρευνα, δεν τήρησαν τις οδηγίες σε σχέση με τους ελέγχους που αφορούν στη διακίνηση παρανόμων κεφαλαίων.

Οι οδηγίες όπως έχουν καθοριστεί από το ΠΔΣ  αφορούν  στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων  από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας,  στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και στην πειθαρχική διαδικασία.

Το τμήμα εποπτεύει τα μέλη του ΠΔΣ μέσω δύο μορφών ελέγχων που είναι ο επιτόπιος  εποπτικός έλεγχος και ο εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με τον κ.Ι ωαννίδη, μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί συνολικά 609 έλεγχοι οι οποίοι γίνονται βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και αντανακλά στην τελευταία εθνική αξιολόγηση κινδύνων (Νational Risk Assessment).

Σε ότι αφορά την τετραμελή επιτροπή που διορίστηκε από τον γενικό εισαγγελέα για τα επίμαχα θέματα πολιτογραφήσεων, ο κ. Ιωαννίδης που ρωτήθηκε σχετικά  παρατήρησε ότι  υπάρχουν δικηγόροι με τεράστια εμπειρία  οι οποίοι ανάλωσαν τη ζωή τους σε τέτοιου είδους έρευνες  και θα ήταν χρήσιμο  τέτοια άτομα να χρησιμοποιούνται.  Λέγοντας αυτά διευκρίνισε ότι η επιλογή δύο επιφανών δικηγόρων, κατά την έκφραση του, όπως ο κ. Νικολάτος και ο κ. Παμπαλής είναι εξαιρετική.

Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που προβάλλονται ότι στην εν λόγω επιτροπή θα έπρεπε να είχε διοριστεί ο γενικός ελεγκτής, ο πρόεδρος του ΠΔΣ τόνισε ότι με βάση το Σύνταγμα  οι ανεξάρτητες διερευνητικές επιτροπές διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο ή τον  γενικό  εισαγγελέα.

«Είναι απόλυτο δικαίωμα του γενικού εισαγγελέα», είπε,  «να διορίσει εκείνος τα μέλη της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής  και σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία είναι αυτή η επιτροπή που θα ετοιμάσει το πόρισμα με βάση τους  όρους εντολής της και θα δοθεί στη νομική υπηρεσία για να αποφανθεί ο γενικός εισαγγελέας εάν προκύπτουν ποινικά αδικήματα και κατά πόσο θα γίνουν ανακλήσεις διαβατηρίων».

«Ο γενικός εισαγγελέας  ως καθ’ ύλη αρμόδιος επέλεξε και διόρισε τέσσερα μέλη. Δύο άτομα από τη δικαστική εξουσία, έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο και ένα ανεξάρτητο επίτροπο», πρόσθεσε.

«Την εξουσία για να πει κάποιος αν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα στο πλαίσιο μίας ανεξάρτητης έρευνας την έχει ο εκάστοτε γενικός εισαγγελέας», σημείωσε .

Σε ερώτηση κατά πόσο ο γενικός ελεγκτής  έχει νομικό έρεισμα να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την άρνηση  του υπουργείου εσωτερικών να του παρέχει στοιχεία που αφορούν στις αποκαλύψεις του Al Jazeera, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι από τη στιγμή  που ο γενικός ελεγκτής ανέφερε ότι θα διεκδικήσει το αίτημα του μέσω του ανωτάτου δικαστηρίου, «δεν θα το ήθελα να το σχολιάσω».

Ωστόσο, ο  πρόεδρος του ΠΔΣ  φρόντισε να διευκρινίσει ότι «υπάρχει το 149 άρθρο του Συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι αν  υπάρχει ασάφεια σε ζητήματα που αφορούν δύο θεσμούς, ή δύο οργάνων, ένα εκ των δύο μερών  μπορεί να προσφύγει στο ανώτατο».

«Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ασάφεια επί του συγκεκριμένου θέματος», υποστήριξε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφων ότι προβάλλεται από νομικούς και άλλους κύκλους ότι η ανάθεση στον γενικό εισαγγελέα να διορίσει διερευνητική επιτροπή για ζητήματα πολιτογράφησης  κάποια εκ των οποίων ανέκυψαν όταν ο ίδιος και  ο βοηθός του ήταν μέλη του υπουργικού συμβουλίο,  ο κ. Ιωαννίδης επανέλαβε ότι «η αρχή και το  τέλος των ποινικών διώξεων ανήκει στον γενικό εισαγγελέα».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαββίδης που ήταν υπουργός για ένα περίπου χρόνο  θα μπορούσε να πει ότι στο χρονικό διάστημα που  ήταν ο ίδιος και ο βοηθός του μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην γίνει  έρευνα, ωστόσο προχώρησε επισημαίνοντας ότι δεν είχε και δεν έχει  κανένα οικονομικό συμφέρον από τις πολιτογραφήσεις και  ούτε το γραφείο του ή ο ίδιος  εξυπηρέτησαν οποιοδήποτε ξένο επενδυτή να εξασφαλίσει κυπριακή υπηκοότητα.

«Με βάση το δίκαιο της ανάγκης προχώρησε και διόρισε ανεξάρτητη επιτροπή και αυτό δεν είναι λόγος να επικρίνεται. Αντίθετα είναι προς τιμή του»,  είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.

«Κατά την ταπεινή του γνώμη ορθώς έπραξε  διότι αν δεν προχωρούσε στη σύσταση διερευνητικής επιτροπής θα υπήρξε κατακραυγή. Άλλωστε, έχουμε το προηγούμενο των δικαστών του εφετείου που εκδίκασαν την προσφυγή της νομικής υπηρεσίας σε σχέση με την αποκοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Οι πλείστες δικαστές είχαν συγγενείς που εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία και με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τη συμμετοχή τους για εκδίκαση της προσφυγής».

Ο Δ. Ιωαννίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η εν λόγω τετραμελής επιτροπή θα πλαισιωθεί, ως είθισται, από έμπειρους και ικανούς τεχνοκράτες για να ενισχύσουν τις προσπάθειες  της στην όσο καλύτερη και πιο αποτελεσματική έρευνα.

«Άλλωστε, κάτι τέτοιο προβλέπεται και στη σχετική νομοθεσία που λέει ότι όλες οι ερευνητικές επιτροπές μπορούν να προσλάβουν εξειδικευμένους τεχνοκράτες», παρατήρησε.

Ο κ. Ιωαννίδης ρωτήθηκε και  για τις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» του  γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και κατά πόσο αυτό παραπέμπει στη υιοθέτηση της διαδικασίας που εφαρμόστηκε για την παύση του τέως βοηθού γενικού εισαγγελέα  Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Ο κ.Ιωαννίδης είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν τον αφορά  προσθέτοντας ότι  ο γενικός ελεγκτής  δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παυτεί. Η μόνη περίπτωση για να παύσει κάποιος έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο, είπε,  είναι να ακολουθηθεί το σχετικό άρθρο που προβλέπεται για την παύση των μελών του ανωτάτου δικαστηρίου και  δεδομένου ότι θα αποδειχθεί πως υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά.

Του Λεύκου Χρίστου