You are here

Εθνικός Οργανισμός Ανάπτυξης για ευκαιρίες χρηματοδότησης

25/04/2023 15:16

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας σε σχέση με τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την κλιματική αλλαγή, που επηρεάζουν και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ανήγγειλε παράλληλα, το πλάνο δημιουργίας Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης για ευκαιρίες εναλλακτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Μιλώντας για τη συνεργασία της ΟΕΒ με τη κυβέρνηση, ο ΠτΔ, άφησε ανοιχτή πόρτα προς την ηγεσία της ΟΕΒ για όποιες πιθανές εισηγήσεις και κριτική, προς την επίλυση των προκλήσεων, όπως είπε.

Η δουλειά θα πρέπει να είναι συλλογική, μέσα από αγαστή συνεργασία με ωφέλιμες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε για στενή συνεργασία προς εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων σε προκλήσεις όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, το κόστος ενέργειας, αλλά και οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας, που αποτελούν σημαντικά εμπόδια για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε σχέση με τη διπλή μετάβαση, ψηφιακή και πράσινη, υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ολοκλήρωσης της στις σωστές βάσεις από το κράτος, αλλά και από τις ίδιες τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης

Ο ΠτΔ αναφέρθηκε στους στόχους της διακυβέρνησης του, όπως η σύσταση εθνικού οργανισμού ανάπτυξης, ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, εναλλακτική χρηματοδότηση και ευκαιρίες αξιοποίησης σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σκοπός, σύμφωνα με τον ΠτΔ, είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης εύρωστων ή/και νεοφυών, υψηλής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του εν λόγω Οργανισμού ο οποίος θα παραχωρεί κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. 

Η απόφαση αυτή έρχεται στη βάση επίκαιρου μέτρου λόγω του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος, όπως του περιβάλλοντος επιτοκίων, σημείωσε.

«Ήμουν και παραμένω θερμός υπέρμαχος, θιασώτης της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», είπε σε ότι αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση προκλήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, ανέφερε ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στη βάση ενός ευρύτερου οράματος για ένα νέο και σύγχρονο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, μέσα από τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και επέκταση των κυπριακών επιχειρήσεων, την αύξηση του εμπορίου και της απασχόλησης και την προσέλκυση περισσότερων ποιοτικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά.

Όραμα 2035

Για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη «Όραμα 2035», είπε πως στόχος είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας με τη μετάβαση υφιστάμενων τομέων σε πιο δυναμικές μορφές ανάπτυξης και την προώθηση νέων παραγωγικών τομέων, όπως της τεχνολογίας, της έρευνας οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Η στρατηγική βρίσκεται σε πλήρη σύζευξη με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, το οποί ολοκληρώνεται σε τρία χρόνια.

Για την επίτευξη του, κάλεσε σε συνεργασία της Βουλής ώστε «να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ».

Θα εργαστούμε για την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που αποφασίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση, όπως της Δημόσιας Υπηρεσίας, της δικαιοσύνης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σημείωσε.

Στοίχημα η δικαιοσύνη

Σε σχέση με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, ο ΠτΔ είπε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί εθνικό στοίχημα, το οποίο θα ενισχύσει το κράτος δικαίου.

Επείγει να περάσουμε στην πράξη, ώστε ο νομικός κόσμος, αλλά πρωτίστως ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν σταδιακά την ουσιαστική αλλαγή, ειδικότερα στον χρόνο εκδίκασης νέων υποθέσεων, εξήγησε.

Η μετάβαση σε ψηφιακό κράτος προϋποθέτει την αλλαγή κουλτούρας στον δημόσιο τομέα, πρόσθεσε μιλώντας για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου.

Τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας αποτελεί καταλύτη για τη ψηφιοποίηση, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Φορολογικό σύστημα

Σε ότι αφορά στο φορολογικό σύστημα, ο ΠτΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού και απλοποίησης του φορολογικού συστήματος με κύριους άξονες την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και επιχειρήσεων, και την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του διοικητικού βάρους, διατηρώντας τη δημοσιονομική ουδετερότητα.

Στόχος αποτελεί και η ευθυγράμμιση των φορολογικών πολιτικών του κράτους, με αυτούς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στο πλαίσιο της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πράσινη μετάβαση

Ο ΠτΔ σημείωσε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που συζήτησε με την ΟΕΒ, ήταν η προτεραιότητα για τη πράσινη μετάβαση, υλοποιώντας τους στόχους της ΕΕ και αναγνωρίζοντας το κόστος της μετάβασης για τις επιχειρήσεις.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης επισήμανε την ανάγκη για ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο της Κύπρου στις αποφάσεις, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρώπης σε δύο χρόνια.

Εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση

Αναφερόμενος στην καλή δημοσιονομική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του από την προηγούμενη, ο κ. Χριστοδουλίδης επικρότησε τους χειρισμούς που έγιναν τονίζοντας ότι συνεχίζει από ότι κτίστηκε.

Στόχος, είπε, είναι η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και η ανάπτυξη μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής, σε εναρμόνιση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, παρατήρησε, κάτι που είναι αναγκαίο για την στοχευμένη κοινωνική πολιτική που σκοπεύει, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Της Μαρίας Κυριακίδου