You are here

Γάμος αλά κυπριακά μόνο για μεγάλα πορτοφόλια

14/07/2022 07:04

Στα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία στους επαγγελματίες εκδηλώσεων γάμων και βαφτίσεων ήρθαν και έδεσαν τα προβλήματα που δημιουργεί η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δηλώνουν επαγγελματίες του κλάδου.

Η εκπρόσωπος του παγκύπριου συνδέσμου επαγγελματιών εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή, δήλωσε στη StockWatch ότι τα μέτρα κατά της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια ανάγκασαν τα ζευγάρια να ακυρώσουν το γάμο τους με αποτέλεσμα πέραν του 50% των γάμων να αναβληθεί.

Το 2020 έγινε μόνο το 20% των γάμων που ήταν προγραμματισμένοι και το 2021 έγινε το 75% των γάμων που αναβλήθηκαν, άρα το 25% του 2021 και το 80% του 2020 έχουν προγραμματιστεί εντός του τρέχοντος έτους.

Τα νέα δεδομένα όμως που δημιούργησε η ακρίβεια έφεραν νέο πονοκέφαλο στον κλάδο καθώς το κόστος διεξαγωγής των εκδηλώσεων αυξήθηκε μέχρι και 30% είπε η κ. Καπαρή, σημειώνοντας ότι «ως επαγγελματίες εκδηλώσεων σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούμε να επωμιζόμαστε ένα μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε περαιτέρω τα ζευγάρια.

 «Άλλωστε», πρόσθεσε ότι «οι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων προγραμματίζονται πολύ νωρίς ενώ φέτος η πλειοψηφία είναι γάμοι εξ’ αναβολής τα χρόνια της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «οι τιμές για παράδειγμα που είχαμε δώσει το 2018 για διεξαγωγή γάμου δεν έχουν καμία σχέση με τις υφιστάμενες τιμές. Από εδώ και πέρα είναι αδύνατο να μπορούμε να απορροφούμε και αυτό το επιπλέον κόστος», υπογράμμισε.

Το μεγαλύτερο κόστος σε ένα γάμο σύμφωνα με την κ. Καπαρή είναι το φαγητό το οποίο μπορεί να ξεκινά από €12 το άτομο μέχρι €100 και €150 ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη.  Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στις τιμές του μυστηρίου. Όπως είπε, υπάρχουν εκκλησίες που χρεώνουν το μυστήριο του γάμου €80 και κάποιες άλλες €700.

Προβληματισμός από τις συρροές κρουσμάτων σε γάμους

Η κ. Καπαρή κατέθεσε και τον προβληματισμό της για τις συρροές κρουσμάτων σε γάμους και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τεστ πριν την άφιξη σε μια εκδήλωση λέγοντας ότι «θα ήταν καλό μέτρο, διότι θα βοηθούσε στο να μην γίνεται διασπορά στην περίπτωση που ένα άτομο είναι θετικό στον ιό».

Διευκρίνισε ότι κατά μέσο όρο γίνονται 4.000 γάμοι ετησίως οι οποίοι παραδοσιακά ξεκινούν αμέσως μετά το Πάσχα που το επιτρέπει η εκκλησία με ένα μικρό διάλλειμα τον Αύγουστο και συνεχίζονται μέχρι αρχές Νοεμβρίου με εξαίρεση φέτος που δόθηκε άδεια τέλεσης γάμων μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια.

Το 90% των λουλουδιών έρχεται από το εξωτερικό

Φορώντας το καπέλο του ανθοπώλη η κ. Καπαρή δήλωσε στη StockWatch ότι «οι ανθοπώλες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με σοβαρότερο αυτό της αύξησης της τιμής των λουλουδιών, διότι πολλοί παραγωγοί λουλουδιών από το εξωτερικό, από το οποίο προμηθευόμαστε τα λουλούδια πτώχευσαν, συνεπώς μειώθηκε η προσφορά και οι τιμές ανέβηκαν».

Διευκρίνισε ότι το 90% των κομμένων λουλουδιών που χρησιμοποιούνται στους γάμους έρχονται από το εξωτερικό όπως την Κένυα και την Ολλανδία.

Τα παράπονα του κλάδου των φωτογράφων

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου φωτογράφων, Λούκας Καραμάνου, δήλωσε στη StockWatch ότι «ο κάθε φωτογράφος μπορεί να κάνει 20 έως 30 γάμους το χρόνο το κόστος των οποίων ξεκινά από €1,500 έως €3.000 με €4.000 ανάλογα με τι ζητά το κάθε ζευγάρι».

Ο κ. Καραμάνου, εξέφρασε όμως και τη δυσαρέσκεια του διότι η κυβέρνηση έβαλε στο ίδιο καλάθι τους επαγγελματίες φωτογράφους με τους ερασιτέχνες δίνοντας σε όλους το ποσό των €1.000 στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που είχαν παραχωρηθεί το 2020 και 2021 λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και lockdowns που είχαν επιβληθεί με αποτέλεσμα να υπό απασχολούνται όπως όλοι κλάδοι της βιομηχανίας εκδηλώσεων.

Σημείωσε ότι οι αυξήσεις των πρώτων υλών δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δική τους δραστηριότητα, συνεπώς την όποια αύξηση των αναλώσιμών υλικών την επωμίζονται οι ίδιοι.

Της Ηρώς Ευθυμίου