You are here

Νέα κατάθεση Οδυσσέα με πυρά κατά διευθυντή κτηνιατρικών υπηρεσιών

10/06/2021 19:50

Νέα πυρά κατά του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη αναφορικά με την σύμβαση με την εταιρεία ΣΥΚΑΝ, καθώς και επικρίσεις κατά της τέως Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Ολυμπίας Στυλιανού, εξαπέλυσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο της δεύτερης κατάθεσή τους ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το θέμα του σφαγείου CYPRA.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης ήγειρε το θέμα του διακανονισμού που συμφωνήθηκε μεταξύ του κράτους και της εταιρείας Cypra για την αποπληρωμή των κτηνιατρικών τελών χωρίς τόκο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δανείζεται κάποιος από το κράτος χρήματα χωρίς επιτόκιο, προσθέτοντας ότι οι ενστάσεις αυτές καταρρίπτουν τα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της εταιρείας από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
«Είναι την εκ των γεγονότων προκύπτουσα ευθύνη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για το γεγονός ότι μία σύμβαση η οποία είχε αρχική διάρκεια πέντε χρόνων αισίως θα κλείσει τα είκοσι χρόνια χωρίς να φαίνεται καν προοπτική για να τερματιστεί. Για αυτή την σκανδαλώδη με ψηλές τιμές 15ετή επέκταση τη σύμβασης, την αποκλειστική ευθύνη δια νόμου φέρει η αναθέτουσα αρχή. Αυτό είναι το μήνυμα που ήθελα να δώσω στην Ερευνητική Επιτροπή γιατί πιστεύω είναι σημαντικό να αντιληφθούν και αυτή την πτυχή ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων», ανέφερε στις δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η «κάκιστη» συμπεριφορά του είναι παρωνυχίδα σε σύγκριση με τον «κακό ή ύποπτο τρόπο» με τον οποίο χειρίστηκε το συμβόλαιο της ΣΥΚΑΝ».
 
Σε ερώτηση για τα κίνητρα του κ. Πίπη, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και συμπεριφορές του κ. Πίπη για άλλα θέματα όπως τις μάντρες του Χανουτάρη στην Πάφο και μονάδα δεύτερου του ξαδέλφου του.
 
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν συναντούμε κάποιος, ο οποίος είναι σε μια υπεύθυνη θέση και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων που χειρίζεται δείχνει ότι δεν τις χειρίζεται με τον σωστό τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ύποπτος, αυτό το πρόσωπο για μας ως Ελεγκτές είναι υψηλού κινδύνου για θέματα διαφθοράς», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μόνο ένα δικαστήριο θα μπορούσε να πει τελεσίδικα «αποφασίζω ότι κάποιος είναι ένοχος».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία για όσα αναφέρει περί ύποπτου ρόλου του κ. Πίπη, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή πληροφορίες. «Έχουμε στοιχεία τα οποία δείχνουν χειρισμό που όχι μόνο δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά αντίθετα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.
 
Σε παρατήρηση ότι η κ. Στυλιανού απέδωσε ευθύνες και στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η κ. Στυλιανού «ενεργούσε ως Πόντιος Πιλάτος αντί να ενεργήσει αποφασιστικά».
 
«Δεν αποδίδεις πολιτικές ευθύνες, ενημερώνεις τον Υπουργό για να διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του κ. Πίπη για να υποστεί συνέπειες για αυτές τις ευθύνες που φέρει. Έκανε πειθαρχική η κ. Στυλιανού; Το μόνο που έκανε είναι να πει ότι φταίνε και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες φταίει λίγο και η Ελεγκτική Υπηρεσία, φταίει και λίγο ο Θεός, φταίνε όλοι. Πειθαρχική ξεκίνησε;», είπε.
 
Παρανόμησε και το Υπουργικό στην επέκταση του συμβολαίου ΣΥΚΑΝ
 
Σε παρατήρηση ότι η επέκταση της σύμβασης έγινε με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μιχαηλίδης επέμεινε πως πρόκειται για παρανομία, προσθέτοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να εγκρίνει επεκτάσεις συμβάσεων.
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο ενήργησε καθ’ υπέρβαση εξουσίας. Καμία εξουσία δεν έχει το Υπουργικό Συμβούλιο να ασχολείται με δημόσιες συμβάσεις. Αυτή η εξουσία αφαιρέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο από το 1997 γιατί είναι απαράδεκτο οι πολιτικοί να έχουν σχέση με δημόσιες συμβάσεις», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία εξαίρεση που αφορά έγκριση Υπουργού για απευθείας ανάθεση σε περιπτώσεις κατ’ επείγουσας ανάγκης μη οφειλόμενης της αναθέτουσας αρχής»
 
Λέγοντας ότι η απόφαση του Υπουργικού ήταν παράνομη, ο Γενικός Ελεγκτής διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να αποδώσει στο Υπουργικό κακή πίστη, αφού είχες να λύσει ένα πρόβλημα. «Εκείνο που καταγγέλλω για κακή πίστη είναι τον κ. Πίπη, αυτός έχει τα εργαλεία να ετοιμάσει και να προκηρύξει διαγωνισμό», είπε.
 
Εξάλλου, σε σχέση με τις οφειλές της εταιρείας Cypra σε κτηνιατρικά τέλη, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι ο διακανονισμος, είτε έφερε είτε δεν έφερε τόκο, θα έπρεπε να υποβληθεί για έγκριση από τον Έφορο Κρατικών Ενισχύσεων ή αν κρινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε ότι η απόφαση δεν ήταν συμβατή με το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.
 
«Το σημαντικό θέμα το οποίο είχε εγείρει η Υπηρεσία μας, η οποία στρεφόταν κατά της εταιρείας Cypra, άρα καταρρίπτει τον ισχυρισμό για ευνοϊκή μεταχείριση εκ μέρους τη Υπηρεσίας, είναι ότι αυτός ο διακανονισμός πέραν του ότι τραβούσε σε μεγάλο βάθος χρόνου, δεν προέβλεπε την καταβολή επιτοκίου. Χρήμα χωρίς επιτόκιο δεν μπορεί να δανείζεται κάποιος από το κράτος. Αυτό ήταν το βασικό θέμα το οποίο είχαμε εγείρει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης στήριξε εκ νέου τον τέως διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία Ανδρέα Χασαπόπουλο για αποδοτικότητά του, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε όλοι το ίδιο ταμπεραμέντο, υπήρχαν φορές που ήταν πιο έντονος απ’ ότι εγώ θα ήμουν». Χαρακτήρισε δε τα όσα λέγονται για τη συμπεριφορά του ως «προσπάθεια αποπροσανατολισμού από της Κτηνιατρικές Υπηρεσίες».
 
Απαντήσεις στα περί κωλύματος Κ. Μιχαηλίδη θα δοθούν στην έκθεση
 
Εξάλλου, στην αρχή της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του κ. Μιχαηλίδη περί ασυμβιβάστου του παρέδρου Κύπρου Μιχαηλίδη λόγω του ότι διατέλεσε Αρχηγός της Αστυνομίας, λέγοντας ότι έχουν μελετήσει το θέμα και κατέγραψε τις ενστάσεις του Γενικού Ελεγκτή και θα απαντήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης τους
 
«Έχετε κλητευθεί ως μάρτυρας για κατάθεση γεγονότων, αλλά θα υπάρξει πλήρης καταγραφή και ανάπτυξη του θέματος σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης», ανέφερε ο κ. Πογιατζής απευθυνόμενος στον κ. Μιχαηλίδη.
 
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, 17 Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Cypra, Γιώργος Γεωργίου.