You are here

Στα σκαριά έργα €300 εκατ. για ηλεκτρονική διακυβέρνηση

09/05/2023 14:15

Στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έργα πέραν των €300 εκατ. βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππο Χατζηζαχαρίας, ο οποίος απηύθυνε ομιλία στο Nicosia Economic Congress, με θέμα την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της κυπριακής οικονομίας.

Σημείωσε την επιτακτική ανάγκη «να συμβαδίζουμε με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων ώστε οι επιχειρήσεις και η οικονομία ευρύτερα να είναι βιώσιμες αλλά και ανταγωνιστικές».

Η ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας είναι ζωτικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταρτίσει και υλοποιεί Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, ώστε να καταστεί η Κύπρος ένας ανταγωνιστικός περιφερειακός κόμβος δρώντας με μια κοινωνία έτοιμη για το μέλλον και μια βασισμένη στη γνώση οικονομία, χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η ψηφιακή Κύπρος υλοποιείται σε τρεις διαστάσεις, σημείωσε, την κυβέρνηση, την κοινωνία και την οικονομία.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Στα έργα των €300 εκατ. σημείωσε ότι περιλαμβάνεται η ανάπτυξη φιλικών προς τον πολίτη υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.cy, περιλαμβάνοντας όλους τους κυβερνητικούς ιστοτόπους, το ευρωπαϊκό προσωπικό ψηφιακό πορτοφόλι, που θα επιτρέψει στον πολίτη να αιτείται, να λαμβάνει, να αποθηκεύει και να μοιράζεται με ασφάλεια πιστοποιητικά που εκδίδονται από κρατικούς φορείς, η ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος και οι ηλεκτρονικές ταυτότητες και υπογραφές.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, τον Έφορο Εταιρειών, το Κτηματολόγιο, την Πολεοδομία και άλλες ουσιώδεις κρατικές υπηρεσίες.

Τα νέα πληροφοριακά συστήματα σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση των σχετικών υπηρεσιών θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα μειώσουν δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις ψηφιακές υποδομές, αυτές αναβαθμίζονται είπε, μέσω της κάλυψης όλων των απομακρυσμένων περιοχών της Κύπρου με ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλής ταχύτητας.

Στο επίκεντρο των προσπαθειών και το έργο Έξυπνη Κύπρος, καθώς το υφυπουργείο συντονίζει τον καταρτισμό Εθνικού Πλαισίου Στρατηγικής για την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων σε όλη την κυπριακή επικράτεια, συνολικού ύψους €35 εκατ., μέσω του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Για τον σκοπό αυτό, έχει ολοκληρωθεί κατά το 2022 σχετική μελέτη και έχουν καθοριστεί οι λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές για τη δημιουργία της «CY Smart City Platform», σημείωσε.

Σχεδιάστηκε ακόμη οδικός χάρτης για την υλοποίηση των λύσεων που θα ενσωματωθούν σε πρώτο στάδιο στην πλατφόρμα: Tο έξυπνο πάρκινγκ, ο έξυπνος φωτισμός, και η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων. Εντός του 2023, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη δημιουργία της πλατφόρμας αλλά και για την προμήθεια των σχετικών αισθητήρων στη βάση παγκύπριας καταγραφής αναγκών.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στη βέλτιστη χρήση των πόρων της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, στον άξονα της ψηφιακής οικονομίας, υλοποιούνται δράσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και στην ενθάρρυνση της καινοτόμου δραστηριότητας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία.

Ήδη καταγράφηκαν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του προσωπικού των επιχειρήσεων σε σχετική μελέτη και σχεδιάζονται στοχευμένα επιμορφωτικά προγράμματα για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

Για την περίοδο 2021-2027, έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα με προϋπολογισμό €30 εκατ. για την επιχορήγηση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους.

Η ευρεία ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών αναμένουμε ότι θα διευκολυνθεί περαιτέρω και με τη λειτουργία του Ψηφιακού Κόμβου Καινοτομίας.

Πρόσθετα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ψηφιακές Δεξιότητες, προβλέπεται η ανάπτυξη της πλατφόρμας Citizens’ Digital Academy όπου οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό. Μια σειρά από δράσεις στοχεύουν στην αναμόρφωση των σχολικών προγραμμάτων, στην προώθηση της σταδιοδρομίας στην επιστήμη και την τεχνολογία και στην ανάπτυξη κουλτούρας επιχειρηματικότητας.

Κίνητρα για προσέλκυση εταιρειών

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ενώ έχει ήδη εγκριθεί ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικότερη ως επενδυτικό προορισμό.

Ισχυρό κίνητρο αποτελεί το νέο καθεστώς φόρου πνευματικής ιδιοκτησίας, το λεγόμενο «IP Box». Σύμφωνα με αυτό, κάθε εταιρεία που κατέχει πνευματική ιδιοκτησία και μεταβιβάζει τα δικαιώματά της στην Κύπρο λαμβάνει φορολογική ελάφρυνση 80% στον εταιρικό φόρο, γεγονός που συνεπάγεται ότι το φορολογητέο εισόδημά της μειώνεται από 12,5% σε 2,5%, εξήγησε.

Συστάθηκε επίσης η Μονάδα Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων για εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων και του κράτους και καθιστώντας παράλληλα τη χώρα ελκυστικό προορισμό για διεθνείς εταιρείες.

Χρήση υψηλής τεχνολογίας

Σύμφωνα ακόμη με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει υψηλή τεχνολογία όπως συστήματα blockchain, AI και cloud.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για μηχανισμούς ανίχνευσης απάτης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Το Blockchain χρησιμοποιείται σε ένα πιλοτικό έργο με στόχο την απλούστευση της πιστοποίησης των ακαδημαϊκών προσόντων. Επίσης, τα κυβερνητικά συστήματα πληροφορικής θα λειτουργούν σε ένα υβριδικό περιβάλλον cloud στο εγγύς μέλλον, εξήγησε.

Στο επίκεντρο του υφυπουργείου και η προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να επιτευχθεί ένας θεμελιώδης μετασχηματισμός της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να δώσουμε τη δυνατότητα στους ερευνητές, τους επιχειρηματίες και όλα τα δημιουργικά μυαλά να αποκτήσουν πρόσβαση σε πόρους που περιλαμβάνουν υπερσύγχρονες ερευνητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, γνώση, χρηματοδότηση και ανθρώπινο κεφάλαιο, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που θα είναι σε θέση να επιτύχουν στη διεθνή αγορά με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται δράσεις για ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων από τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η υλοποίηση του Σχεδίου «Καινοτόμες Επιχειρήσεις», μέσω του οποίου γίνεται πιστοποίηση των καινοτόμων επιχειρήσεων και παρέχεται φοροαπαλλαγή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που επενδύουν σε αυτές.

Ενθαρρύνεται επίσης η συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα και προωθούνται εργαλεία για πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δημόσια χρηματοδοτούμενες ερευνητικές υποδομές.

Σχεδιάζεται ακόμη η δημιουργία ψηφιακού μητρώου για τις καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση της δικτύωσης και της εξωστρέφειας τους ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις.

Όσον αφορά το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προωθούνται προγράμματα χρηματοδότησης, αποκλειστικά για επιχειρήσεις, στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην αποτελεσματική συμμετοχή των επιχειρήσεων στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Την περίοδο 2021-2027, αναμένεται να διατεθούν πέραν των €150 εκατ. μέσω εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης, από τα οποία το 40% αφορά σε δραστηριότητες από επιχειρήσεις.

Της Μαρίας Κυριακίδου