You are here

Στην Κύπρο εγκαθιδρύεται το Euromed Tech Hub

05/12/2022 12:52

Τη δημιουργία στην Κύπρο του Euromed Tech Hub αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη βδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο του ANIMA Investment Network. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία για την Κύπρο καθώς το Euromed Tech Hub θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο έρευνας και συνεργασίας σε σχέση με θέματα επιχειρηματικής καινοτομίας και μεταφορά τεχνολογικής γνώσης για τους συμμετέχοντες από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. 

Τη διαχείριση του οργανισμού θα έχουν από κοινού διεθνείς συντονιστικές επιτροπές του ANIMA και ο Invest Cyprus, ενώ όλες οι προσπάθειες θα είναι επικεντρωμένες στην προώθηση λύσεων τεχνολογίας και καινοτομίας που θα εξυπηρετήσουν την κοινωνική και οικολογική μετάβαση των χωρών της Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε θέματα όπως η διαχείριση των  εμπορεύσιμων υλικών, ο μετριασμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων και η ομαλή οικολογική μετάβαση των οικονομιών της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το Euromed Tech Hub θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου Euromed Clusters Forward, με επιδίωξη:

  • Να επιταχύνει και να διασυνδέσει επιχειρηματίες που καινοτομούν ώστε να αναπτύξουν τους σχεδιασμούς τους.
  • Να βοηθήσει στην ωρίμανση, προώθηση και αξιοποίηση της καινοτομίας και τεχνολογικών λύσεων.
  • Να προσφέρει χώρο και μηχανισμούς συνεργασίας για οργανισμούς της Ευρωμεσογείου, οι οποίοι υποστηρίζουν την τεχνολογική εξέλιξη.

Το Euromed Tech Hub θα απασχολεί σε αρχικό στάδιο περίπου 10 άτομα στην Κύπρο, τα οποία θα έχουν την υποστήριξη πενταμελούς ομάδας από τα κεντρικά γραφεία του ANIMA στη Μασσαλία.

«Για το ANIMA, η σύνδεση με το Euromed TechHub είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να θεσμοθετηθούν 15 χρόνια εργασίας που στόχο έχουν την προώθηση των επενδύσεων σε καινοτόμους επιχειρηματίες και την αξιοποίηση της έρευνας στην Ευρωμεσόγειο. Αυτό το κέντρο θα συνδέσει επίσης, το γεμάτο ζωή οικοσύστημα καινοτομίας που βρήκαμε στην Κύπρο με την ευρύτερη τεχνολογική κοινότητα με την οποία συνεργαζόμαστε στη λεκάνη της Μεσογείου», σημειώνει ο Γενικός Διευθυντής του ΑΝΙΜΑ, Emmanuel Noutary.

«Ως Invest Cyprus αισθανόμαστε πολύ περήφανοι για την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ANIMA να επιλέξει την Κύπρο γι’ αυτό το πολύ σημαντικό έργο. Αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας, αλλά και της ίδιας της ανάπτυξης της χώρας στους τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας. Αντιπροσωπεία του ΑΝΙΜΑ επισκέφθηκε τους προηγούμενους μήνες στη χώρα μας όπου είχε συναντήσεις με διάφορους φορείς, που ασχολούνται με το οικοσύστημα της έρευνας και καινοτομίας, αναγνωρίζοντας την τεράστια πρόοδο και τις προοπτικές που υπάρχουν. Σε συνεργασία με τον Επικεφαλής Επιστήμονα για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κάναμε μία τεράστια προσπάθεια για να πείσουμε ό,τι η Κύπρος πληροί όλα τα εχέγγυα για να φιλοξενήσει αυτό το μεγαλεπήβολο και ιδιαίτερα επωφελές, για όλες τις χώρες της περιοχής, έργο», σχολιάζει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Invest Cyprus και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΝΙΜΑ, Μάριος Ταννούσης.   

Ο Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας, αναφέρει: «Καθώς η Κύπρος εξελίσσεται ραγδαία σε ένα δυναμικό κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στην περιοχή, η εγκαθίδρυση του Euromed Tech Hub θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της χώρας προσφέροντας παράλληλα σημαντική βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη σε καινοτόμες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής, ενώ επιπρόσθετα θα αποτελέσει ευκαιρία δραστηριοποίησης τους στο εγχώριο οικοσύστημα. Καθώς βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό σημείο για την ενίσχυση ενός βιώσιμου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, το Euromed Tech Hub μόνο οφέλη μπορεί να δημιουργήσει». 

Ο Invest Cyprus είναι μέλος του ANIMA Investment Network από το 2008. Το ANIMA λειτουργεί ως μία πλατφόρμα οικονομικής συνεργασίας για θέματα επενδύσεων και επιχειρηματικότητας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Αποτελείται από 70 οργανισμούς μέλη από 20 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Το δίκτυο σχεδιάζει και εφαρμόζει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη συνεργασιών, μεταξύ των επενδυτικών και επιχειρηματικών οικοσυστημάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Προς επίτευξη των στόχων του, συνεργάζεται με περισσότερους από 400 εμπειρογνώμονες και εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς και με πολυάριθμους επιχειρηματικούς συνδέσμους, οικοσυστήματα καινοτομίας, επενδυτές και ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.