You are here

Στοχεύουν πιο ψηλά για την έρευνα

16/07/2020 10:50

Στην αναγκαιότητα να υπάρξει πιο εντατική και στοχευμένη προσπάθεια για ανάπτυξη του τομέα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο αναφέρεται ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δείχνουν ότι η Κύπρος δαπανά από τα λιγότερα στην ΕΕ για τον τομέα, ο κ. Μαστρογιανόπουλος ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, σημειώνει στη StockWatch ότι «η έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας καταδεικνύει ενθαρρυντικά μηνύματα για την ανάπτυξη που γνωρίζει ο τομέας της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια καταγράφοντας αύξηση 14,5% στις συνολικές δαπάνες Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας το 2018 οι οποίες ανήλθαν σε €133,1 εκ. σε σύγκριση με το 2017, κατατάσσoντας την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες θέσεις χωρών με τους υψηλότερους μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης στις δαπάνες Ε&Κ». 

Ιδιαίτερα θετικό, επισημαίνει, είναι και το γεγονός ότι ο τομέας των επιχειρήσεων βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις δαπάνες Ε&Κ με αυξητικό ρυθμό.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να επενδύσουν σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας. Χρειάζεται σαφώς να γίνει ακόμη πιο εντατική και στοχευμένη προσπάθεια προκειμένου η οικονομία της χώρας μας να καταστεί δυναμική και ανταγωνιστική, και η αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», τονιζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαστρογιαννόπουλο, προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη γίνονται διεργασίες για αύξηση της συνολικής εθνικής επένδυσης, μέσω πόρων που προέρχονται τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

 «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο της δραστηριότητας Ε&Κ στην Κύπρο, ενδυναμώνοντας το εγχώριο οικοσύστημα και ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε έρευνα και καινοτομία», τονίζει.

Σύμφωνα με τ’ αποτελέσματα της ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία για τον καταρτισμό στοιχείων για την επιστημονική έρευνα και την πειραματική ανάπτυξη, οι συνολικές δαπάνες για ερευνητικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το 2018 υπολογίζονται σε €133,1 εκ. και αντιστοιχούν σε 0,63% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, σε σύγκριση με €110,2 εκ. ή 0,55% του ΑΕΠ το 2017. Είναι το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Κατά τομέα δραστηριότητας, ο τομέας των επιχειρήσεων παρουσίασε το 2018 ερευνητικές δαπάνες ύψους €53,9 εκ. ή 40,5% του συνόλου, η τριτοβάθμια εκπαίδευση €53,4 εκ. ή 40,1%, τα ιδιωτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα €14,7 εκ. ή 11,0% και το δημόσιο €11,1 εκ. ή 8,4% σε σύγκριση με μερίδια 37,1%, 41,2%, 11,7% και 10,0% αντίστοιχα το 2017.

Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνητικών δαπανών επικεντρώθηκε στις θετικές επιστήμες (€58,0 εκ.), ενώ οι επιστήμες μηχανικού απορρόφησαν €37,1 εκ., οι κοινωνικές επιστήμες €18,2 εκ., οι ιατρικές επιστήμες €7,4 εκ., οι αγροτικές επιστήμες €6,6 εκ. και οι ανθρωπιστικές επιστήμες €5,8 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή