You are here

Την τεχνολογία παραγωγής βιομεθανίου χαιρέτισε ο Υπ. Ενέργειας

04/04/2023 20:51

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες όπως αυτή των εταιρειών InoMob LTD και Island Oil Holdings μας δημιουργούν αίσθημα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσει η Κύπρος να ακολουθήσει την κατεύθυνση που δίνει η Ευρώπη όσον αφορά την πράσινη ενέργεια, ανέφερε το απόγευμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο κ. Παπαναστασίου χαιρέτησε εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο η τεχνολογία παραγωγής βιομεθανίου από οργανικά απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο λιμάνι Λεμεσού. Όπως είπε ο Υπουργός, η Ευρώπη έχει θέσει τον πήχη ψηλά και «είναι δύσκολο για την Κύπρο να πετύχει τους στόχους της, όμως με αυτές τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση, είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να μπορούμε να τις εφαρμόσουμε σε μια συνέργεια μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του ιδιωτικού τομέα»

Με την πρόσθεση πετρελαίου, το βιομεθάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κίνησης μεγάλων οχημάτων, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και πιο φθηνό. «Από τη μετάβαση μας από τα ορυκτά καύσιμα σε κάτι το οποίο να είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον και οπωσδήποτε πιο βιώσιμο διότι προέρχεται από ζωικά προϊόντα από το οποίο ουσιαστικά μετατρέπεται σε βιομεθάνιο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση, σε ανάμειξη με ντίζελ, μεγάλων οχημάτων, φορτηγών και άλλων παρόμοιων τρόπων μεταφοράς», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.

Η παραγωγή βιομεθανίου θα γίνεται με κινητές μονάδες παραγωγής. Μια τέτοια παρουσιάστηκε το απόγευμα, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, του Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη, βουλευτών και άλλων εκπρόσωπων τοπικών φορέων.