You are here

Δύο κύπριοι εντεταλμένοι εισαγγελείς στην EPPO

08/06/2021 16:16

Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, στηρίζοντας ενεργά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του θεσμού της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), κατέληξε σε συμφωνία με την EPPO για τον διορισμό των πρώτων δύο Κυπρίων Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (European Delegated Prosecutors).

Βάσει της συμφωνίας αυτής, ο ένας εκ των δύο Κυπρίων νομικών λειτουργών υπηρετεί ως Ευρωπαίος Εντεταλμένος Εισαγγελέας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης από την 1η Ιουνίου 2021, ημερομηνία έναρξης των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ενώ ο δεύτερος, θα αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του όταν κριθεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, οι Κύπριοι Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, οι οποίοι ανήκουν στο προσωπικό της Νομικής Υπηρεσίας και διορίστηκαν από το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον Μάιο 2021, θα επιτελούν την κύρια εργασία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και θα ενεργούν εκ μέρους της, ασκώντας τα καθήκοντά τους από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Για την επίτευξη της συμφωνίας ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του προς τον κ. Σαββίδη, εκφράζει ευγνωμοσύνη για την ενεργό συμμετοχή της  Κύπρου στη θέσπιση του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Ο κ.  Reynders χαιρετίζει την επίτευξη της συμφωνίας «που επιτρέπει οι εργασίες της EPPO να ξεκινήσουν με την Κύπρο» ως συμβαλλόμενο μέλος, όπως και τον διορισμό των Κυπρίων Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι ανεξάρτητος ευρωπαϊκός φορέας αρμόδιος για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δραστών αξιόποινων πράξεων, καθώς και των συνεργών σε αξιόποινες πράξεις οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ΝΥ, η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε εξαρχής ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εξ ου και συμμετείχε, στη βάση της εθελοντικής συνεργασίας που δύναται να αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών–μελών της ΕΕ (ενισχυμένη συνεργασία), στην πρωτοβουλία για θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μαζί με άλλα 21 κράτη-μέλη.

Όταν τον Ιούλιο 2020 το Συμβούλιο της ΕΕ προχώρησε στον διορισμό των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, νομικός λειτουργός από τη Νομική Υπηρεσία διορίστηκε ως η πρώτη Κύπρια Ευρωπαία Εισαγγελέας. Σκοπός των Ευρωπαίων Εισαγγελέων είναι να εποπτεύουν έρευνες και διώξεις στο έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ και να αποτελούν το συλλογικό όργανο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Πρόθεση της Νομικής Υπηρεσίας και των επικεφαλής της είναι η συνέχιση της πλήρους στήριξης και συνδρομής της Κύπρου στο έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ώστε ο θεσμός να επιτύχει αποτελεσματικά στο σημαντικό έργο του.