You are here

Οι νέες θέσεις ΥΠΟΙΚ για συνταξιοδοτικό δημοσίου

19/09/2022 10:59

Εκτός του νέου επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων εργαζομένων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, μένουν οι υπάλληλοι που αφυπηρέτησαν ή θα έχουν αφυπηρετήσει, πριν ο νέος νόμος τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με τις τελικές θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τις εισηγήσεις και ενστάσεις επηρεαζόμενων εργαζομένων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και βουλευτών μελών της Επιτροπής Οικονομικών, δεν μπορεί να εξετασθεί ζήτημα αναδρομικότητας στην ημερομηνία έναρξης ισχύος του νομοσχεδίου, ώστε να ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής του και υπάλληλοι που αφυπηρέτησαν ή θα έχουν αφυπηρετήσει, πριν ο νέος νόμος τεθεί σε ισχύ.

Ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι, θα πρέπει να τηρηθούν τα όσα διαλαμβάνονται στις σχετικές Συμφωνίες Πλαίσιο και ως εκ τούτου στο νέο σχέδιο θα πρέπει ενταχθούν μόνο οι υπηρετούντες, κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου, υπάλληλοι.

Σε σχέση με το αίτημα της διασφάλισης των υπαλλήλων που έχουν αφυπηρετήσει ή και θα αφυπηρετήσουν πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου και δεν θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο, με την καταβολή συνταξιοδοτικού ωφελήματος υπό μορφή εφάπαξ ποσού, ο κ. Παντελή αναφέρεται σε σχετική δέσμευση που αναλήφθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη συνεδρία της Επιτροπής, ημερ.20 Ιουνίου του 2022.

Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε αναφορικά με τους νεοεισερχόμενους μόνιμους υπαλλήλους που δεν θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο, επειδή αφυπηρέτησαν ή θα αφυπηρετήσουν πριν ο νέος νόμος τεθεί σε ισχύ, για λόγους υγείας, θανάτου ή λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης, να τους καταβληθεί ένα εφάπαξ ποσό το οποίο θα υπολογιστεί σύμφωνα με τη φόρμουλα υπολογισμού του εφάπαξ ποσού που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Προσθέτει, ότι από το εν λόγω ποσό θα αφαιρεθεί η εισφορά που είναι καταβλητέα από όλους τους εργοδοτούμενους στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δικαιούνται στην καταβολή ενός φιλοδωρήματος μόνο κατά την αφυπηρέτησή τους.

Εξηγεί ότι, η εν λόγω ρύθμιση δεν θα περιληφθεί στη νέα νομοθεσία, αλλά θα τύχει εφαρμογής με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, λαμβανομένων υπόψη των προνοιών του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Νόμου του 2014.

Ο κ. Παντελή σημειώνει, ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα κληθούν να εφαρμόσουν και οι Οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα καλύψει και αφυπηρετήσαντες συμβασιούχους υπαλλήλους, δεδομένου ότι στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού, χορηγείται συνταξιοδοτικό ωφέλημα κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης και συγκεκριμένα, ένα εφάπαξ φιλοδώρημα.

Για να καθησυχάσει περαιτέρω τις όποιες ανησυχίες, ότι οι δεσμεύσεις θα τύχουν όντως εφαρμογής, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ακόμα, ότι θα προωθηθεί σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, για την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού στους αφυπηρετήσαντες υπαλλήλους που δεν θα ενταχθούν στο νέο σχέδιο.

Όσον αφορά, τη μη εφαρμογή του κανονισμού 46 των περί Στρατού της Δημοκρατίας (Προσλήψεις, Ιεραρχία, Προαγωγές και Τερματισμός Απασχόλησης Συμβασιούχων Υπαξιωματικών) Κανονισμών και τη συμπερίληψη στο νέο συνταξιοδοτικό Σχέδιο των 1.150 συμβασιούχων υπαξιωματικών (ΣΥΠ) της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι όπως αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το συγκεκριμένο άρθρο και το ζήτημα να συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Τι λέει για Επιτροπή Παρακολούθησης

Σχετικά με την εισήγηση μελών της Επιτροπής, όπως στο νομοσχέδιο περιληφθεί πρόνοια που να διαλαμβάνει για τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στη Συμφωνία Πλαίσιο που συνομολογήθηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα συγκροτηθεί Επιτροπή Παρακολούθησης και ως εκ τούτου, τονίζει ότι η υποβληθείσα εισήγηση δεν συνάδει με τα συμφωνηθέντα.

Προσθέτει, ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών και από έναν εκπρόσωπο των συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ και θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας του Ειδικού Ταμείου, προκειμένου να επιβεβαιώνει ότι οι πόροι του αξιοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της σύστασής του και θα συγκαλείται και θα λειτουργεί στη βάση κανονισμών που η ίδια θα αποφασίσει και θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως εξηγεί, η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής πηγάζει από την προαναφερόμενη Συμφωνία Πλαίσιο και εγκρίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνεται, ότι η σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης και μόνον, εδράζεται στη λογική ότι η ελάχιστη απόδοση του Ταμείου, αναλαμβάνεται από το κράτος (εγγύηση) και ως εκ τούτου η Επιτροπή Παρακολούθησης θα έχει την αρμοδιότητα ενημέρωσης των εκπροσώπων της συνδικαλιστικής πλευράς και υποβολή τυχόν εισηγήσεων για την εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου.

Ο κ. Παντελή υπογραμμίζει περαιτέρω, ότι προέχει η συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, δεδομένου ότι η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης πηγάζει από τη Συμφωνία Πλαίσιο και όχι από το νομοσχέδιο.

Σε σχέση με την ανησυχία που εκφράστηκε από τα μέλη της Επιτροπής ότι, ενδεχομένως, να μην συγκροτηθεί εν τέλει η Επιτροπή Παρακολούθησης, εάν η σύσταση και λειτουργία της αφεθεί να πηγάζει μόνο από τη Συμφωνία, επισημαίνει ότι είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τα συμφωνηθέντα, όπως αυτά απορρέουν από τις σχετικές Συμφωνίες Πλαίσιο που έχουν συνομολογηθεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους