You are here

Ο Οδυσσέας δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί Β. Γεν. Ελεγκτή

10/05/2022 07:21

Καλά κρατεί η πολύχρονη κόντρα μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Βοηθού Γεν. Ελεγκτή Κυριάκου Κυριάκου,  με αποκορύφωμα ο πρώτος να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο  για να ακυρώσει εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ για το πως θα πρέπει να αποκαλείται ο δεύτερος τη τάξει στην ελεγκτική υπηρεσία.

Τα σπασμένα της διαμάχης του πρώτου και του δεύτερου της διευθυντικής πυραμίδας της ΕΥ, θα κληθεί ενδεχομένως να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης όπως και την αντιπαράθεση δύο ανεξάρτητων θεσμών  και ενός υπουργείου, επί ενός ήσσονος σημασίας, κατά την άποψη διαφόρων νομικών. 

Ο Γεν. Ελεγκτής ανακοίνωσε χθες ότι κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο απαιτώντας τη δήλωση του δικαστηρίου για την ακύρωση της εγκυκλίου του ΥΠΟΙΚ, στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, ότι ο ορισμός του τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, όπως διατυπώνεται στο Σύνταγμα,  μετατράπηκε σε θέση Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης, επικαλείται το σχετικό άρθρο του Συντάγματος το οποίο χρησιμοποιεί την ορολογία «Βοηθός Γενικού Ελεγκτού» και όχι Βοηθός Γενικός Ελεγκτής όπως έχει μετατραπεί σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη.

Θεωρεί ότι τόσο  ο Γεν. Εισαγγελέας, όσο και ο ΥΠΟΙΚ δεν είχαν τη δυνατότητα αλλαγής του προβλεπόμενου Συνταγματικά τίτλου του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Το επίμαχο  θέμα είχε έρθει και παλαιότερα στην επιφάνεια το 2014 όταν ο νυν Βοηθός Γενικός Ελεγκτής είχε αμφισβητήσει τις εξουσίες της τότε Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη η οποία προσέφυγε στη Νομική Υπηρεσία ζητώντας σχετική γνωμάτευση.

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε γνωματεύσει τότε ότι με βάση το Σύνταγμα, «ο τίτλος  δεν είναι Βοηθός Γενικός Ελεγκτής,  αλλά Βοηθός Γενικού Ελεγκτή».

Ο Οδ. Μιχαηλίδης κληρονόμησε με το διορισμό του στην ΕΥ την αμφισβήτηση των εξουσιών του από τον Κ. Κυριάκου, ειδικότερα όταν ο πρώτος, περιόρισε πολλές αρμοδιότητες του βοηθού του, οι οποίες απορρέουν μέσα από τους όρους εντολής των καθηκόντων του με βάση το σύνταγμα.

Σωρεία επιστολών έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους  από το 2014 μέχρι σήμερα ο Οδ. Μιχαλίδης και ο Κ. Κυριάκου.

Η μεταξύ τους κόντρα εντάθηκε όταν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε διορίσει  τον Κ. Κυριάκου στην επιτροπή που είχε συσταθεί για τις πολιτογραφήσεις.

Ο Οδ. Μιχαηλίδης αμφισβήτησε  δημόσια το διορισμό Κυριάκου και η κόντρα  αναζωπυρώθηκε όταν ο νυν  Γενικός Εισαγγελέας Γ. Σαββίδης γνωμάτευσε πρόσφατα ότι ο τίτλος του Κ. Κυριάκου με βάση το Σύνταγμα είναι Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και όχι Βοηθός Γενικού Ελεγκτού ή Ελεγκτή.

Η διαμάχη  μεταξύ Μιχαηλίδη και Κυριάκου, πήρε ακόμη μεγαλύτερες  διαστάσεις όταν πολύ πρόσφατα, ο κ. Κυριάκου με εσωτερικό σημείωμα προς όλο το προσωπικό υπέδειξε ότι εφεξής οι λειτουργοί θα πρέπει να τον προσφωνούν και να αποδίδουν γραπτώς τον τίτλο του στη βάση της  νέας γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, την οποία και είχε επισυνάψει.

Από την πλευρά του ο Οδ. Μιχαηλίδης, όπως πληροφορείται η StockWatch, με εγκύκλιο του προς το προσωπικό υπέδειξε ότι ο τίτλος του κ. Κυριάκου είναι ο συνταγματικά προβλεπόμενος και όχι αυτός που γνωμάτευσε ο Γεν. Εισαγγελέας και υιοθέτησε το ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΟΙΚ με εγκύκλιο του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία και επικαλούμενο τη γνωμάτευση του Γεν. Εισαγγελέα,  καθιστούσε σαφές ότι ο τίτλος του Κ. Κυριάκου είναι Βοηθός Γενικός Ελεγκτής.

Μέχρι σήμερα, η διαμάχη Οδ.  Μιχαηλίδη και Κ. Κυριάκου συνεχίζεται με τον μεν Μιχαηλίδη να αναφέρεται σε Βοηθό Γενικού Ελεγκτή και ο κ.  Κυριάκου να απαντά και να υπογράφει με τον τίτλο «Βοηθός Γενικός Ελεγκτής».

 Ο Γενικός Ελεγκτής ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο  για να ακυρώσει την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ποιος θα πληρώσει το κόστος

Το άρθρο 115 και 116 του Συντάγματος όντως κάνει λόγο για «Βοηθό Γενικού Ελεγκτού», ωστόσο,  νομικοί που κλήθηκαν από τη StockWatch να σχολιάσουν τη διαμάχη Γεν. Ελεγκτή με τον Γεν. Εισαγγελέα και τον ΥΠΟΙΚ, υπέδειξαν ότι ανεξάρτητα το τι προβλέπει το Σύνταγμα,  η έκταση της διαμάχης για τον τίτλο ενός αξιωματούχο δεν δικαιολογείται.

Θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η προσφυγή στο Ανώτατο εάν υπήρξε ουσιώδης διαφορά στο σκέλος των αρμοδιοτήτων του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και όχι στον τίτλο του, υποστήριξαν.

Του Λεύκου Χρίστου