You are here

Εγκύκλιοι ΟΕΒ για τήρηση μέτρων προφύλαξης και εισφορές ΤΚΑ

04/05/2020 21:14

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ενόψει της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που άρχισε σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, υπενθυμίζει σε νέα εγκύκλιό της (υπ’ αριθμό 83) ότι οι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι οφείλουν να τηρούν, στο μέτρο που αυτό επιβάλλεται, τα μέτρα προφύλαξης που ετοιμάστηκαν από τις ιατρικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας του υπουργείου υγείας.

Σε σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται ότι, η τήρηση των συνημμένων οδηγιών είναι πολύ σημαντική για την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων και ότι η προσπάθεια, πρέπει να είναι ατομική και συλλογική για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει γενικές οδηγίες για εργοδοτούμενους, οδηγίες για χώρους εργασίας, οδηγό διαχείρισης θεμάτων ασφάλειας και υγείας, ασφάλεια και Υγεία στα Εργοτάξια, μέτρα προφύλαξης για λαϊκές αγορές, μέτρα προφύλαξης για υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων, μέτρα προφύλαξης σε take away-delivery και οδηγίες για μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Παράταση για εισφορές στο ΤΚΑ μέχρι 10 Ιουλίου

Σε ξεχωριστή εγκύκλιο (υπ’ αριθμό 82), η ΟΕΒ ενημερώνει ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει εκδώσει σήμερα 4 Μαΐου 2020, την ακόλουθη Απόφαση Αρ. 16 βάσει του περί των Έκτακτων Μέτρων που Λαμβάνονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την Αντιμετώπιση της Πανδημίας του ιού COVID 19 Νόμου του 2020.

Σημειώνεται ότι οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που καταβάλλονται δυνάμει των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων, των περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων, των περί Ετησίων Αδειών μετ’ Απολαβών Νόμων, των περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμων ή και των περί Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής Νόμων καθώς και το τέλος που καταβάλλεται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 20 των περί Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Νόμων, που αφορούν εισφορές επί των ασφαλιστέων αποδοχών των αυτοτελώς εργαζομένων για το πρώτο τρίμηνο 2020 και ήταν καταβλητέες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και τις 10 Μαΐου 2020 με βάση τις διατάξεις των πιο πάνω Νόμων, δύνανται να καταβάλλονται μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020 και η προθεσμία για καταβολή τους επεκτείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Προστίθεται ότι οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ορίζονται στην παράγραφο (α) ανωτέρω δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 10 Ιουλίου 2020 και κανένα πρόσθετο τέλος ή επιβάρυνση που επιβάλλεται δυνάμει των περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμων, των περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων και των περί Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής Νόμων δεν επιβάλλεται σε πρόσωπα που καταβάλλουν τις εισφορές αυτές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020.

Σε περίπτωση που οι εισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο (β) ανωτέρω δεν καταβληθούν μέχρι και τις 10 Ιουλίου 2020, τότε καθίστανται ληξιπρόθεσμες και οι διατάξεις των οικείων Νόμων που προβλέπουν για την επιβολή πρόσθετουτέλους ή και επιβάρυνσης για ληξιπρόθεσμες εισφορές εφαρμόζονται από τις 11 Ιουλίου 2020.

Η προθεσμία που καθορίζεται βάσει του Κανονισμού 17 της Κ.Δ.Π. 289/2010 για την υποβολή ένστασης από αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα για καταβολή εισφορών του πρώτου τριμήνου 2020 επί μειωμένων ασφαλιστέων αποδοχών λόγω χαμηλότερων πραγματικών εισοδημάτων από το κατώτατο ποσό ασφαλιστέων αποδοχών της οικείας επαγγελματικής τους κατηγορίας, επεκτείνεται μέχρι την 31 Μαΐου 2020.