You are here

ΕΥ: Οι φορολογούμενοι «φορτώνονται» τις συνεργάτιδες

12/05/2023 16:34

Με τη σημερινή Απόφαση τού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών ο κύπριος φορολογούμενος φορτώνεται για τις επόμενες δεκαετίες τέσσερεις (4) υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν το 2013 χωρίς καμία διαδικασία ως υπάλληλοι ορισμένου χρόνου (μισθωτά πρόσωπα), που θα ήταν συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) μέχρι το 2018 και μετά θα αποχωρούσαν, και στην πορεία παράνομα μετατράπηκαν με απόφαση της Προεδρίας σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου, επισημαίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτές οι ενέργειες της διοίκησης ευνόησαν τις τέσσερεις υπαλλήλους δημιουργώντας σε αυτές κεκτημένα δικαιώματα.

Μάλιστα σημειώνεται ότι όπως διαπιστώθηκε, οι απολαβές τους ήταν πολύ υψηλότερες από αυτές που θα αναμενόταν για τα καθήκοντα και προσόντα τους.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2021 λάμβαναν μηνιαίο μισθό €3.076, €2.771, €2.580 και €2.580, κάποιες εξ αυτών χωρίς καν πτυχίο πανεπιστημίου, όπως αναφέρεται.

Ανατρέχοντας στο ιστορικό του θέματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι , το 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων επιχείρησε μέσω πρόνοιας στον Προϋπολογισμό του 2022 να άρει αυτή τη στρέβλωση.

Ο τέως ΠτΔ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και η προσφυγή του απορρίφθηκε τον Ιούλιο του 2022.

Ακολούθως, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών οι ίδιες οι συνεργάτιδες του τέως ΠτΔ, υιοθετώντας αυτούσια τα νομικά επιχειρήματα που είχε προηγουμένως προβάλει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο Γενικός Εισαγγελέας εκπροσωπώντας τον ΠτΔ.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται, στον Προϋπολογισμό του 2023 εισήχθη αντίστοιχη πρόνοια για τερματισμό της απασχόλησης των τεσσάρων υπαλλήλων.

«Αυτή τη φορά η πρόνοια εισήχθη (δεν ξέρουμε γιατί) από την ίδια την εκτελεστική εξουσία και απλώς ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων.  Συνεπώς, δεν υπήρχε καν θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης των εξουσιών αφού επρόκειτο για νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη νομοθετική εξουσία όπως είχε κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία», τονίζει η ΕΥ.

Ωστόσο, προστίθεται ότι ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, αμφότεροι οι διάδικοι στη διαδικασία, δηλαδή ο Γενικός Εισαγγελέας και οι αντίδικοι του (οι τέσσερις υπάλληλοι), επιχειρηματολόγησαν περί της αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης πρόνοιας, με βασικό επιχείρημα ότι αυτή αντίκειται στην αρχή διάκρισης των εξουσιών.

Επίσης, όπως προκύπτει από την σημερινή Απόφαση, σύμφωνα με την ΕΥ, το Δικαστήριο το οποίο έκρινε ότι η επίδικη πρόνοια παραβίαζε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, δεν ήταν καν ενήμερο από τους διάδικους ότι στον Προϋπολογισμό του 2023 ουδεμία τροπολογία κατατέθηκε ή ψηφίστηκε από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία απλώς υπερψήφισε ό,τι της κατέθεσε η Κυβέρνηση.

«Ουσιαστικά, τέσσερα πρόσωπα που διορίστηκαν από τον τέως ΠτΔ με καθαρά πολιτικά κριτήρια, όντας συγγενείς του ή συνεργάτες του σε πολιτικό κόμμα, κατέληξαν με αυτό τον πολιτικό διορισμό να είναι μόνιμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας για τα επόμενα δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση.