You are here

Π. Κυρίτσης: Ευάλωτη ομάδα οι μετανάστες

12/07/2019 13:26

Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων -όχι μόνο τυγχάνουν εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη, αλλά μετατρέπονται από τους εργοδότες και σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης απασχόλησης, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ και Πρόεδρος ΔΣ ΙΝΕΚ Πάμπης Κυρίτσης προσθέτοντας ότι τα πράγματα ασφαλώς είναι πολύ χειρότερα στους τόπους εργασίας που δεν έχουν συνδικαλιστική κάλυψη.

Μιλώντας σε συνέδριο με θέμα:  «Ένταξη μεταναστών στην Εργασία και την Κοινωνία» Προκλήσεις, διαδικασίες και εργαλεία για αποτελεσματική ένταξη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι οι γενεσιουργές αιτίες που δημιουργούν τη μετανάστευση  και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν  οικογένεια και πατρίδα ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, παραμένουν οι ίδιες -πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, εκμετάλλευση, ανισότητες κ.α. 
 
Όσο το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται,  είπε, οι χώρες υποδοχής οφείλουν να λάβουν μέτρα διαχείρισης της μετανάστευσης, λαμβάνοντας υπόψη  τις διάφορες κατηγορίες μεταναστών και τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, στα ανθρώπινα δικαιώματα στην  αξιοπρέπεια και  στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Η κοινωνική ένταξη μεταναστών και η καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και του πολιτισμικού τους πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, θα έπρεπε, σημείωσε, να είναι πρωταρχικός στόχος των κρατών - ένας στόχος που να πετυχαίνεται με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και την δημιουργία συγκεκριμένων μηχανισμών στήριξης και προστασίας.

«Η Κύπρος αποτελεί χώρα υποδοχής αλλά και χώρα προέλευσης μεταναστών. Γι’ αυτό και ως Κύπριοι οφείλουμε να κατανοούμε καλύτερα την αξία αυτών των μέτρων και αυτών των μηχανισμών.  Σήμερα οι μη Κύπριοι που βρίσκονται στην ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας φτάνουν περίπου το 20% του πληθυσμού. Σύμφωνα με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων το 11.7%  των ενεργά ασφαλισμένων είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και το 20.5% κοινοτικοί,  δηλαδή πέραν του 32% των εργαζομένων είναι μη Κύπριοι. Στην ΠΕΟ, το 15% των μελών μας είναι μετανάστες (κοινοτικοί και από τρίτες χώρες).  Παρ’ όλα αυτά δυστυχώς εδώ και καιρό, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.  Ένα παράδειγμα είναι το  Εθνικό Σχέδιο Ένταξης Μεταναστών που ενώ έληξε το 2012,  μόλις πριν λίγους μήνες ξεκίνησε η εκπόνηση νέου», πρόσθεσε.

Έχοντας υπόψιν, είπε ο κ. Κυρίτσης, ότι η εργασία είναι βασική προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη του κάθε ατόμου, ειδικά για τους  μετανάστες είναι η κύρια προϋπόθεση, αφού το μόνο εισόδημα που μπορούν να έχουν ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή διαβίωση  είναι αυτό της εργασίας τους.
 
«Η πάση θυσία αναζήτηση εργασίας  κάτω από αντίξοες για αυτούς συνθήκες τους καθιστά ευάλωτους. Αυτό βέβαια δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αξιοποιεί την ευάλωτη κατάσταση που βρίσκονται και  να τους εκμεταλλεύεται. Η ΠΕΟ ως  ταξικό συνδικάτο αγωνίζεται για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από που προέρχονται, για  να έχουν αξιοπρεπή εργασία με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης και να  περιορίζονται τα περιθώρια της εκμετάλλευσης και της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους», πρόσθεσε.

Στις μέρες μας, ανέφερε, όπου η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ολοένα και διευρύνεται   το θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων  και της υποχρέωσης των εργοδοτών με νομοθετικά μέτρα να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις για όλους αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για το συνδικαλιστικό κίνημα.   
 
Στους δε τομείς, σημείωσε, όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαιτούμε να προωθηθούν δεσμευτικά, ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό, καθώς και αποτελεσματική επιθεώρηση για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

«Η εφαρμογή των ίδιων όρων απασχόλησης για Κύπριους και μετανάστες, είναι η μόνη αποτελεσματική ασπίδα που μπορεί να προστατεύει και τους μετανάστες από την υπερεκμετάλλευση, αλλά και τους Κύπριους από το εργασιακό dumping  και την υπόσκαψη των δικών τους όρων απασχόλησης και συλλογικής διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε.

Μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα μεταναστών, είπε, είναι οι οικιακές εργαζόμενες για τις οποίες ζητούμε η διαδικασία και τα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση  τους να μεταφερθούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας ώστε να αποτελούν μέρος των εργασιακών σχέσεων - κάτι που  είχε αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο από  το 2010 αλλά δεν εφαρμόστηκε – επίσης ζητούμε την  κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Αρ. 189 για Αξιοπρεπή Εργασία των οικιακών εργαζόμενων.