You are here

Πολύτιμες οι γυναίκες αστυνομικοί στην καταπολέμηση έμφυλης βίας

24/03/2023 15:07

Τη σημασία του ρόλου των γυναικών αστυνομικών στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας υπογράμμισε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αστυνομία για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας την Παρασκευή.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στις συστηματικές και συντονισμένες δράσεις της Αστυνομίας στα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας προσώπων, καθώς και στη σύσταση ειδικών κλιμακίων βίας σε όλες τις επαρχίες, τα οποία στελεχώνονται από άρτια καταρτισμένους επαγγελματίες. Υπογράμμισε τον ρόλο και τη συμβολή των γυναικών αστυνομικών στην προσπάθεια αυτή, χαρακτηρίζοντάς την ως «εξόχως σημαντική, ουσιαστική και πολύτιμη και ως τέτοια χαιρετίζεται από την πολιτεία».

Σημείωσε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των υποθέσεων σεξουαλικής βίας και βιασμού, καθώς και όλα τα προγράμματα και εκπαιδεύσεις που η Αστυνομία Κύπρου προωθεί στον τομέα αυτό, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατάρτισης των μελών της Δύναμης.

Η Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει εκφράσει επανειλημμένα τη δέσμευσή της για πλήρη και ουσιαστική ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, ανέφερε η Υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί στην πράξη.

Αρχικά, μέσα από στοχευμένες δράσεις και προγράμματα η κυβέρνηση έχει στόχο να προωθήσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου οριζοντίως σε όλα τα Υπουργεία και Υφυπουργεία του κράτους. Επιπλέον, στοχεύει στην ισόρροπη εκπροσώπηση αντρών και γυναικών σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, στον καταρτισμό και εφαρμογή έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού, στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, στην προώθηση σύζευξης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, στην προώθηση και υλοποίηση έμφυλων πολιτικών στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής και στη νομοθετική κατοχύρωση του θεσμού της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.

Η κ. Προκοπίου εξέφρασε τη βαθιά εκτίμηση, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό της προς όλες τις γυναίκες αστυνομικούς που υπηρετούν στη Δύναμη. «Οι γυναίκες αστυνομικοί αγωνίζονται καθημερινά για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών και για τη διαφύλαξη του νόμου και της τάξης. Συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες καλούνται να συμφιλιώσουν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και το επιτυγχάνουν, χάριν στον επαγγελματισμό και τις ακούραστες προσπάθειές τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες αστυνομικοί και όλες οι γυναίκες που εργάζονται στα σώματα ασφαλείας, ρίχτηκαν σε μια δύσκολη μάχη και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων για αντιμετώπιση και αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού. «Οι γυναίκες αυτές κατάφεραν να εκπληρώσουν την αποστολή τους με επιτυχία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ανάκαμψη. Σε όλες αυτές τις γυναίκες οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε.

Η Υπουργός σημείωσε ότι οι γυναίκες που υπηρετούν στο αστυνομικό σώμα διαθέτουν ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα και την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων και προκλήσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση και το έργο της Αστυνομίας, αναφέροντας ότι από όποιο πόστο και να υπηρετήσουν, οι γυναίκες αστυνομικοί διακρίνονται για την αποτελεσματικότητα και την άρτια επιτέλεση των καθηκόντων τους.

«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετά βήματα προόδου στα ζητήματα ισότητας στον τόπο μας, αλλά χρειάζεται να σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερες τομές και βελτιωτικές αλλαγές για πλήρη και ουσιαστική ισότητα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Εξακολουθούν όμως, ταυτόχρονα, να είναι επιφορτισμένες με το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών σε σχέση με τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και άλλων εξαρτωμένων ατόμων», είπε η Υπουργός.

Ανέφερε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται εντονότερα και δυσμενέστερα από τις συνέπειες της πανδημικής και οικονομικής κρίσης, καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις των εμπόλεμων συρράξεων που ταλανίζουν τον πλανήτη μας. Οι γυναίκες τον 21ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων, να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη βία, τις ανισότητες και τις διακρίσεις και να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψεως σημαντικών αποφάσεων, σημείωσε, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν θα ανοίξω καν το κεφάλαιο της σεξουαλικής παρενόχλησης που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι μεγάλο πρόβλημα που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας τους».

Είναι γι’ αυτό, είπε, που κρίνεται ζωτικής σημασίας η άμεση ενεργοποίηση όλων των κρατικών φορέων και υπηρεσιών, της κοινωνίας των πολιτών, του κάθε πολίτης ξεχωριστά, για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων που θα στοχεύουν στην εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων και την καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ευελπιστώ ότι η διεθνής ημέρα της γυναίκας, την οποία τιμούμε σήμερα θα καταστεί η απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου με όλους τους συναρμόδιους κρατικούς και μη φορείς, συμπεριλαμβανομένης και της Αστυνομίας, για νέες στοχευμένες και συντονισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα της προάσπισης και προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών που είναι ευθύνη του Υπουργείου μας».

Η Υπουργός, κατέληξε ότι οι γυναίκες αστυνομικοί, μέσα από την πολυδιάστατη και πολυσχιδή δράση και προσφορά τους στον τόπο, αποτελούν πηγή έμπνευσης για κάθε εργαζόμενη γυναίκα και για κάθε γυναίκα πολίτη της Κύπρου. «Ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω με κάθε δυνατό τρόπο την Αστυνομία στον αγώνα για επιτυχή εκπλήρωση του κρίσιμου ρόλου και της σύνθετης αποστολής της, με σεβασμό στη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των μελών της, αντρών και γυναικών, και ιδιαίτερα των γυναικών», υπογράμμισε.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η Αστυνομία Κύπρου τιμά την κάθε γυναίκα, και ιδιαίτερα τη γυναίκα αστυνομικό, ως μέλος της αστυνομικής οικογένειας.

Όπως είπε, η Αστυνομία Κύπρου έχει 1.344 γυναίκες στο προσωπικό της, από το σύνολο των 5.000 εν ενεργεία μελών της. Επιπλέον, 64 γυναίκες έχουν προσληφθεί ως συμβασιούχοι, ειδικοί αστυνομικοί, από τα 220 συνολικά άτομα.

«Κοινή υποχρέωση όλων συνιστά η διασφάλιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε γυναίκας, η διαφύλαξη της ισότητας των δύο φύλων και η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της ενώπιον οποιασδήποτε απειλής και κάθε κινδύνου», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι αρκετές γυναίκες της αστυνομικής δύναμης κατέχουν καίριες θέσεις ευθύνης, εκπαιδευτική και επιστημονική κατάρτιση και υπηρετούν σε επιτελικές αλλά και σε μάχιμες υπηρεσίες, «στη ΜΜΑΔ, στις αντιοχλαγωγικές ομάδες, στις περιπολίες σκαφών της λιμενικής και ναυτικής αστυνομίας, μηχανικοί στο τμήμα συντήρησης της μονάδας αεροπορικών επιχειρήσεων, στα τμήματα ανιχνεύσεως εγκλημάτων, στην τροχαία, στις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών. Γυναίκες που κρατούν τα ηνία στην υποδιεύθυνση διαχείρισης υποθέσεων ευάλωτων προσώπων, στο Γραφείο Εμπορίας Προσώπων και στα κλιμάκια βίας στην οικογένεια».

Ακολούθησε διάλεξη από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη εκδήλωση παρευρεύθηκε η Πρώτη Κυρία, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, η Επίτροπος Νομοθεσίας και η Επίτροπος Προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.