You are here

Ψηλό το κόστος φροντίδας παιδιών στην Κύπρο

23/07/2021 16:10

Ψηλό μηνιαίο κόστος για τη φροντίδα παιδιών, διαπιστώνεται με βάση τη μελέτη που παρουσίασε σήμερα το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ. Η μελέτη καταγράφει μεταξύ άλλων, διευρυμένο χάσμα παιδικής φροντίδας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης των παιδιών στις δομές φροντίδας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του συστήματος φροντίδας στην Κύπρο.

Η απουσία της καθολικής φροντίδας περιλαμβάνεται ανάμεσα στους παράγοντες που δημιουργούν το λεγόμενο «χάσμα παιδικής φροντίδας», το οποίο είναι ιδιαίτερα διευρυμένο στην Κύπρο, όπως σημειώνεται.

Επίσης, αναφέρεται ότι το μηνιαίο κόστος φροντίδας είναι ιδιαίτερα ψηλό και δυσανάλογο σε σχέση με το ύψος των μισθών σε πολλά επαγγέλματα, ιδιαίτερα αυτό στις ιδιωτικές δομές φροντίδας.

«Το ωράριο λειτουργίας των παιδοκομικών σταθμών κατατάσσεται ανάμεσα στα σοβαρότερα προβλήματα για τους γονείς, οι οποίοι εργάζονται με μη συμβατά ωράρια και βάρδιες εργασίας. Πολλοί γονείς αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα επαγγέλματά τους ή να προσφύγουν σε άτυπες μορφές παιδικής φροντίδας, ή/και στα κοινωνικά επιδόματα», σημειώνεται.

Χαμηλή η διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό ιδιωτικών παιδοκομικών σταθμών έναντι του ποσοστού των κοινοτικών/δημοτικών σταθμών είναι δυσανάλογα μεγαλύτερο, όπως δυσανάλογος είναι και ο αριθμός των παιδιών που εξυπηρετείται από τις ιδιωτικές και κοινοτικές/δημοτικές δομές.

Ταυτόχρονα, παρατηρείται σταδιακή αύξηση των Κέντρων Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών και στον ιδιωτικό και στον κοινοτικό τομέα μεταξύ 2013 – 2019, ωστόσο ο συνολικός αριθμός παραμένει πολύ χαμηλός.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στις ορεινές και απομακρυσμένες από τα κέντρα των πόλεων αγροτικές περιοχές η διαθεσιμότητα υποδομών φροντίδας και απασχόλησης παιδιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Προκλήσεις και εμπόδια

Η ποιότητα υπηρεσιών παιδικής φροντίδας στην Κύπρο από τους παιδοκομικούς σταθμούς και τα Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Παιδιών έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως διαπιστώνεται, ωστόσο, τονίζεται ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις.

Στις προκλήσεις περιλαμβάνεται το θέμα της παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών από επαγγελματίες και η συνεχιζόμενη κατάρτιση του προσωπικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάμεσα στους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης του συστήματος φροντίδας είναι «οι συντηρητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, η έλλειψη οράματος για ανάπτυξη Σχεδίων Δράσεως, η άγνοια ή/και η υποτίμηση των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να επιφέρει η επένδυση στο σύστημα φροντίδας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και η απουσία συντονιστικών δράσεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους».

Τα πλεονεκτήματα που μπορεί, δυνητικά, να προκύψουν από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος παιδικής φροντίδας είναι πολλαπλά και εκτείνονται σε διάφορα επίπεδα:

-εξισορρόπηση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής,

-μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών,

-αύξηση της γυναικείας απασχολησιμότητας,

-πληρέστερες ποιοτικές υπηρεσίες μέριμνας και φροντίδας των παιδιών

-μείωση του ποσοστού παιδικής και γυναικείας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Όπως τονίζεται, στη μελέτη, η εξισορρόπηση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και οι δομές φροντίδας παιδιών είναι συγκοινωνούντα δοχεία και χωρίς την αντιμετώπιση του ενός δεν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο άλλο.

Την έρευνα είχε αναθέσει το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ με τη στήριξη του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ). Υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και λήφθηκαν προσωπικές και εις βάθους συνεντεύξεις με κοινωνικούς εταίρους και προσωπικότητες που ασχολούνται με τα θέματα προστασίας και φροντίδας παιδιών ενώ έγινε ποσοτική έρευνα τύπου survey με διευθύνσεις παιδοκομικών σταθμών με παγκύπρια κάλυψη. Συγκεκριμένα έλαβαν μέρος 42 παιδοκομικοί σταθμοί και 72 γονείς με παιδιά σε δομές φροντίδας. Λήφθηκαν επίσης προσωπικές συνεντεύξεις με αντιπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και Ανεξάρτητων Αρχών.

Της Γεωργίας Χαννή