You are here

Στο δρόμο για τετραήμερη εργασία μέσω ChatGPT

07/04/2023 10:44

Την πόρτα στην τετραήμερη εργασία ανοίγει η επανάσταση του ChatGPT σύμφωνα με τον Κύπριο οικονομολόγο, νομπελίστα και καθηγητή στο London School of Economics, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Γλασκώβη, ανέφερε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα σε chatbot που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η παρατήρηση του κ. Πισσαρίδη έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την τεχνολογία και την αγορά εργασίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η ραγδαία πρόοδος στη τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, o Χριστόφορος Πισσαρίδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η τεχνολογία του ChatGPT μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Σημείωσε ότι μπορεί να αυξηθεί η ευημερία των εργαζομένων γενικά από την εργασία, κερδίζοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Θα μπορούσαμε να περάσουμε πιο εύκολα σε μια τετραήμερη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η τεχνολογία θα μπορούσε ακόμα να πάρει μια κακόβουλη τροπή, όπως να αξιοποιηθεί για σκοπούς παρακολούθησης ή παραβίασης της ιδιωτικής ζωής.

Μπορεί όμως, τόνισε, να κάνει τη «μεγάλη διαφορά» εάν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Συμπλήρωσε, ότι η τεχνολογία μπορεί να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά και να αφήσει μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα στους ανθρώπους.

Η τετραήμερη εργασία στη Κύπρο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε οργανισμούς, με τις εταιρείες, τους εργαζόμενους και τους πελάτες να δίνουν την έγκριση τους στην εφαρμογή της, ένα σχεδόν χρόνο μετά την υιοθέτηση της.

Μ.Κ.