You are here

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΥΠΕΣ για μεταρρύθμιση ΤΑ

27/11/2021 18:23

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πως δεν θα πρέπει συμφέροντα ή προσωπικές θέσεις να δημιουργήσουν οντότητες που δεν θα είναι βιώσιμες.

Σε δηλώσεις στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πλέον δύσκολα στη διαδικασία και πως «από εδώ και πέρα, με την συναίνεση που έχει επιδειχθεί μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων, το μόνο που εγώ προσωπικά εύχομαι είναι, στην τελευταία αυτή μακρά διαδρομή για την Μεταρρύθμιση της ΤΑ, να πρυτανεύσει, μεταξύ όλων, το ίδιο ακριβώς συναινετικό πνεύμα».

Κυρίως, συνέχισε, τώρα που φτάσαμε στο κεφάλαιο που κάποιοι, δημοσιογραφικά, το ονόμασαν αγκάθι της προσπάθειας, δηλαδή τις συνενώσεις. Ευχήθηκε όπως πρυτανεύσει «αυτό που εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε πει, ότι θα πρέπει όλες οι νέες οντότητες, όποιες και να είναι αυτές, να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου».
 
«Δεν πρέπει εν ονόματι των οποιωνδήποτε άλλων παραμέτρων ή συμφερόντων ή προσωπικών θέσεων να δημιουργήσουμε οντότητες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους την υπόσταση και το προσδοκούμενο αποτέλεσμα, που είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε χαμηλό κόστος στους πολίτες», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το καλό και συναινετικό κλίμα θα συνεχιστεί και στις επόμενες, τελευταίες συνεδρίες της αρμόδιας κοινοβουλευτικής  επιτροπής , προσθέτοντας πως προσδοκία είναι, «πριν το τέλος του χρόνου, κι αμέσως μετά τους προϋπολογισμούς, να προωθηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση».
 
Ερωτηθείς για το πόσοι τελικά θα είναι οι Δήμοι, αφού υπάρχουν αντιδράσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εσωτερικών έχουν επιχειρηματολογήσει και θα συνεχίσουν να επιχειρηματολογούν υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει συγκροτηθεί και  έχει παρουσιαστεί με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα, στη βάση τεχνοκρατικής μελέτης».
 
Στη βάση κριτηρίων, το βιώσιμο σχήμα κατά μέγιστο θα πρέπει να περιλαμβάνει 17 οντότητες, είπε, και πρόσθεσε ότι «από εκεί και έπειτα, ζούμε σε δημοκρατία και τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν τον τελευταίο λόγο».
 
Λέγοντας ότι μέσα από τη συζήτηση μπορεί να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, ο κ. Νουρής επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι δογματική με τους αριθμούς και τις οντότητες, ωστόσο τόνισε πως «είμαστε απόλυτοι στο γεγονός ότι, οι τελικές επιλογές όλων μας θα πρέπει ακριβώς να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και προς αυτούς όλους απευθύνομαι που θα έχουν τον τελικό λόγο λήψης απόφασης».

Σε ερώτηση για το θέμα που είχε τεθεί για διενέργεια δημοψηφισμάτων, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκαθαρίσει η θέση της Κυβέρνησης, η οποία «εστιάζεται πάνω απ΄όλα στη νομιμότητα».

«Όταν τέθηκε το θέμα των δημοψηφισμάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά, η Κυβέρνηση μελέτησε το θέμα, αφουγκράστηκε τα κοινοβουλευτικά κόμματα και παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διαλαμβάνει τη δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων,  ο ειδικός όμως νόμος των δημοψηφισμάτων επιτρέπει εθνικό δημοψήφισμα, και  προχωρήσαμε στην κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης εθνικού δημοψηφίσματος, την οποία δημοκρατικά η Βουλή δεν αποδέχθηκε», συμπλήρωσε.
 
Θεωρώ, συνέχισε, ότι από την ώρα που έχουμε παρουσιάσει και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που ξεκαθαρίζει ότι δεν νομιμοποιείται η δημιουργία τοπικών δημοψηφισμάτων και την ίδια ώρα υποστηρίζεται και από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της ΕΕ, έχω την εντύπωση ότι αυτά θα συνεκτιμηθούν από τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
 
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Νουρής, αυτήν ιδιαίτερα την ώρα και έπειτα από 11 χρόνια εξαντλητικού διαλόγου, θεωρούμε ότι έχουν περάσει σαφέστατα τα μηνύματα.
 
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συναναστρέφομαι, είτε με τους εκλελεγμένους στην ΤΑ, είτε συνομιλώ με τους πολίτες, το μήνυμα είναι σαφές, ανέφερε, δηλαδή «οι πολίτες ζητούν και θέλουν τη μεταρρύθμιση, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε πως αυτό που σήμερα έχουμε δεν είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση και πρέπει να πάμε στην επόμενη μέρα». 

Άρα, σημείωσε ο Υπουργός, κάθε προσπάθεια η οποία ενδεχόμενα να δημιουργήσει προσκόμματα, δεν είναι επιθυμητή αυτές τις ώρες.
 
Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε επίσης στα εγκαίνια του Αθλητικού Μουσείου «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ» που τέλεσε το πρωί στον Άγιο Αμβρόσιο, δηλώνοντας ότι το μουσείο «είναι ένα δείγμα, αφενός της πολιτικής της Κυβέρνησης για τόνωση και ανάπτυξη της υπαίθρου μας».
 
Από την άλλη, συνέχισε, είναι κάτι ξεχωριστό, «γιατί δεν είναι έναν απλό μουσείο, είναι ένα μουσείο που θα αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο στα βάθη του χρόνου για την εθνική και αθλητική μας ταυτότητα, αλλά βεβαίως και τον πολιτισμό μας».
 
Ευχαρίστησε τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου, τους Olympians και «τους θρύλους της Εθνικής Κύπρου, που όλοι μαζί απέδειξαν ότι με συνέργεια μπορούμε να παρουσιάζουμε τέτοια ποιοτικά εκθέματα, τα οποία θέλω να ελπίζω ότι θα αποτελέσουν χώρο προσέλκυσης, κυρίως της νεολαίας μας».