You are here

Pandora Papers: Το ΕΚ άναψε νέες φωτιές στο προεδρικό

22/10/2021 07:22

Αφορμή για νέες αντιδράσεις στο εσωτερικό και επικρίσεις κατά της προεδρίας προκαλεί η χθεσινή ονομαστική αναφορά ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με τα Pandora Papers, στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το περιεχόμενο των Pandora Papers απασχόλησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο σε ψήφισμα που ενέκρινε, «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ, εμφανίζονται επίσης στα Pandora Papers, και καλεί τις αρχές των εμπλεκόμενων κρατών μελών να διεξαγάγουν κατάλληλες έρευνες σε οποιεσδήποτε παρατυπίες».

Τα Pandora Papers εμπλέκουν το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, σε υποθέσεις απόκρυψης του πραγματικού δικαιούχου υπεράκτιων εταιρειών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 του σχετικού ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «τη λύπη του για το γεγονός ότι πολιτικοί, όπως ο Andrej Babiš, Πρωθυπουργός της Τσεχίας και ο Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Κύπρου, οι οποίοι αμφότεροι συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και ο Wopke Hoekstra, Υπουργός Οικονομικών των Κάτω Χωρών, ο Ilham Aliyev, Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair, ο Milo Đukanović, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου και ο John Dalli, πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας και πρώην επίτροπος της ΕΕ, αναφέρονται επίσης στα Pandora Papers ως έχοντες σχέση με υπεράκτιες συναλλαγές».

Η ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο Αναστασιάδη προκαλεί έντονες αντιδράσεις ενόψει και της συζήτησης του θέματος στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών την ερχόμενη Τετάρτη.

Εξαπολύουν πυρά για διασυρμό

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, κόμματα της αντιπολίτευσης προέβησαν σε ανακοινώσεις μέσω των οποίων εξαπολύουν πυρά κατά του ΠτΔ και τονίζουν την ανάγκη έρευνας και λογοδοσίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, έκανε λόγο για «διασυρμό χωρίς σύνορα».

Αναφέρει ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης έγραψε ιστορία στο ρεζίλεμα της Κύπρου ανά το παγκόσμιο. Είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς κρατών-μελών που κατονομάζονται ρητά στο σημερινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Pandora Papers και για τον οποίο ζητείται έρευνα από τις αρχές της χώρας». «Αλλού», όπως σημειώνει, «θα υπήρχε αυθημερόν παραίτηση».

Έντονη ήταν η αντίδραση και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ΔΗΚΟ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι με την ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο Αναστασιάδη, εντείνεται ο διασυρμός της Κύπρου.

«Η συμπερίληψη του ονόματος του Προέδρου Αναστασιάδη, στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας σε βάθος έρευνα από τα κράτη-μέλη για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στα “Pandora Papers” και ταυτόχρονα η εξέταση του ενδεχομένου λήψης νομικών μέτρων εναντίον της Κύπρου, αποτελεί μια μελανή σελίδα για τη χώρα μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ονόματος και της εικόνας της Κύπρου με ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα στέλνουν το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς.

Το μήνυμα ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα η έρευνα για τα Pandora Papers, στέλνει η ΕΔΕΚ.

Σε σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζεται «θλιβερό το όνομα της χώρας μας να φιγουράρει για ακόμα μια φορά σε λίστες σκανδάλων και να φέρεται να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αθέμιτου πλουτισμού». 
 

Χαρακτηρίζεται «επιβεβλημένο να γίνει έρευνα ώστε να διαφανεί εάν υπήρχε ή όχι οποιαδήποτε εμπλοκή κυπριακών δικηγορικών γραφείων σε τέτοια σκάνδαλα», και προστίθεται πως «το γεγονός ότι γίνεται αναφορά στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνει διπλή την ανάγκη διεξαγωγής της έρευνας ώστε να φύγουν οι όποιες σκιές υπάρχουν».


Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως «ήρθε η ώρα της λογοδοσίας».

«Ήρθε η ώρα να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, το οποίο διασύρει την Κύπρο διεθνώς.  Πρέπει να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής όλοι οι θεσμοί της Κύπρου που είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν αυτό που ονομάζεται φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος», τόνισε. 

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών, οι θεσμοί της Δημοκρατίας για να εξηγήσουν γιατί δεν έχουν ξεκινήσει αυτεπάγγελτα έρευνες γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα» και «όσων τα ονόματα αναφέρονται σε αυτού του είδους τις δημοσιεύσεις που γίνονται μετά από εξονυχιστική έρευνα μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών, να δώσουν εξηγήσεις γιατί το όνομα τους βρίσκεται σε αυτές τις έρευνες».

Απάντηση από το προεδρικό

Το προεδρικό απάντησε χθες στο ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος τόνισε πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν αρνείται, αλλά επιδιώκει την έρευνα».

Αναφέρθηκε σε «πάγια τακτική μηδενισμού του έργου της κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη», εκ μέρους του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι το κόμμα εκμεταλλεύεται το ψήφισμα του ΕΚ που αναφέρεται στην ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών που προβάλλονται στα έγγραφα «Pandora», επιδιώκοντας να προκαταλάβει το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών.

Παράλληλα, παρέπεμψε στις έρευνες του BBC και της εφημερίδας Guardian, σημειώνοντας πως «ρητώς αναφέρεται ότι δεν διαπίστωσαν την όποια εμπλοκή του προέδρου Αναστασιάδη σε οτιδήποτε μεμπτό ή που έχει σχέση με όσα ισχυρίζονται για πολιτειακούς αξιωματούχους άλλων κρατών, που κατ’ ισχυρισμό εμπλέκονται σε υπεράκτιες εταιρείες με απώτερο στόχο τη μεταφορά πλούτου σε τρίτες χώρες».

Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητείται όπως ξεκινήσουν ενδελεχείς έρευνες όσον αφορά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers για τυχόν παρατυπίες στην επικράτεια της ΕΕ.

Παράλληλα, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί νομικά κατά των κρατών μελών που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της ΕΕ, ενώ εκφράζεται η θέση πως η ευρωπαϊκή μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων δεν αρκεί και τονίζεται η ανάγκη θέσπισης κανόνων για τα «χρυσά διαβατήρια» και τις άδειες διαμονής.

Επισυνάπτεται το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Pandora Papers.

Της Μαρίας Χαμπή