You are here

Ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης

21/07/2021 14:11

Το σύστημα δικαιοσύνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η επίλυση πολιτικών, εμπορικών και διοικητικών υποθέσεων σε πρωτόδικο δικαστήριο, παραμένει από τις πιο χρονοβόρες στην ΕΕ.

Στην έκθεση «2021 Rule of Law Report» για την Κύπρο, σημειώνεται ότι για την επίλυση των πιο πάνω υποθέσεων χρειάζονταν 882 μέρες το 2019, σε σύγκριση με 773 μέρες το 2018. Προστίθεται πως σε υποθέσεις πρωτόδικου διοικητικού δικαστηρίου, ο χρόνος των διαδικασιών αυξήθηκε το 2019 σε 495 μέρες από 487 το 2018, ενώ το ποσοστό επίλυσης μειώθηκε από 219% το 2018, σε 170% το 2019.

Σχετικά στοιχεία παρουσιάζει και η έκθεση “The 2021 EU Justice Scoreboard”, που δημοσίευσε η Κομισιόν πριν από μερικές μέρες, καταγράφοντας ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στις υποθέσεις σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δικαστήρια.

Στην έκθεση για θέματα κράτους δικαίου που δημοσιεύθηκε χθες, η Κομισιόν σημειώνει ότι από το Σεπτέμβριο του 2020, έχει εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σε πιλοτική βάση στο επαρχιακό δικαστήριο Πάφου, για τη μείωση των συσσωρευμένων υποθέσεων, προσθέτοντας πως αν και με καθυστέρηση, συνεχίζεται η εφαρμογή του πλάνου δράσης για αντιμετώπιση ζητημάτων αποτελεσματικότητας.

Περιορισμοί και καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση

Στην έκθεση αναφέρεται πως λαμβάνονται μέτρα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, με σημαντικές ανησυχίες να παραμένουν και σε αυτό το ζήτημα, ενώ επισημαίνεται πως είναι πολύ περιορισμένη η διαδικτυακή πληροφόρηση του κοινού για το δικαστικό σύστημα.

«Περαιτέρω, υπάρχουν πολύ λίγες ψηφιακές λύσεις για την έναρξη και παρακολούθηση διαδικασιών σε πολιτικές/εμπορικές και διοικητικές υποθέσεις», αναφέρεται.

Η Κομισιόν έκανε παράλληλα λόγο για καθυστέρηση στην εισαγωγή ενός συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, το οποίο όπως σημειώνεται «αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους των μεταρρυθμίσεων».

Λίγες ώρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης, το ανώτατο δικαστήριο ανακοίνωσε ότι από σήμερα τίθεται σε πλήρη λειτουργία η εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, δηλαδή η ηλεκτρονική καταχώρηση εγγράφων και στοιχείων για υποθέσεις που αφορούν συγκεκριμένα δικαστήρια και μητρώα.

Η Κομισιόν σημειώνει πως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, σε πιλοτική φάση αρχικά, επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας.

Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, η οποία αποτελεί και βασικό προαπαιτούμενο για την πρόσβαση της Κύπρου σε πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Στόχος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, είναι να οδηγήσει σχετικά νομοσχέδια προς ψήφιση πριν τον Δεκέμβριο.

Της Μαρίας Χαμπή