You are here

Δ. Παπαδάκης: Η κυβέρνηση υποτίμησε τη συνεχή ροή προσφύγων

08/11/2019 10:32

Η κυβέρνηση υποτίμησε το γεγονός της συνεχούς ροής προσφύγων, ιδιαίτερα από τα κατεχόμενα, δεν ανέδειξε το θέμα όσο θα έπρεπε και δεν απαίτησε αυτά τα οποία θα μπορούσε να απαιτήσει, υποστηρίζει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, με αφορμή και συζήτηση την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας, αλλά και πρόσφατη εκδήλωση στο Σπίτι της ΕΕ για το θέμα.
 
Ο κ. Παπαδάκης εκτιμά ότι ο στόχος πρέπει να είναι ένας, δηλαδή η Κύπρος να μπορεί να φιλοξενήσει, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αυτούς τους ανθρώπους και την ίδια στιγμή να υποδείξει ότι δεν μπορεί να υποδέχεται ανεξέλεγκτο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, λόγω του μικρού, γεωγραφικά, μεγέθους της χώρας.
 
«Είναι σημαντικό να υπάρχουν σωστές υποδομές, για να μπορούν να ενσωματωθούν στην κυπριακή κοινωνία, χωρίς βεβαίως να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, όπως η ανάδειξη φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας», αναφέρει στο ΚΥΠΕ.
 
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό ήταν μια από τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς, για πολλούς λόγους, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, όπως έπρεπε, το ζήτημα.
 
«Υπάρχουν οι εσωτερικοί λόγοι, κάποιες χώρες αρνούνται να επωμιστούν ισότιμα βάρη, όπως τις υπόλοιπες χώρες, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης, ενώ την ίδια στιγμή η συμφωνία η οποία έγινε με την Τουρκία καθιστά την Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρο, απέναντι στις ορέξεις της Τουρκίας και των πολιτικών της», δηλώνει στο ΚΥΠΕ.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει, θα έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες μετεγκατάστασης μεγάλου αριθμού των προσφύγων, στους χώρους όπου σταμάτησαν οι εχθροπραξίες, για παράδειγμα στη Συρία, και όχι να είναι έρμαιο των διαθέσεων του κ. Ερντογάν και των επιδιώξεών του.
 
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων και το ότι αναδείχθηκε έντονα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλείται καθημερινά από την Τουρκία.

«Και βεβαίως αναδείχθηκε η φιλοσοφία ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε βαθμό όπου θα μειώσει όλο και περισσότερο την απειλή της Τουρκίας», προσθέτει.
 
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην παρουσία στη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα, ο  οποίος ανέδειξε την αυξανόμενη ροή μεταναστών από την Τουρκία προς τα Ελληνικά νησιά.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα, όχι για την ολιστική επίλυση του φαινομένου αλλά για απάμβλυνση του φαινομένου και αντιμετώπισής του με σωστούς όρους», ανέφερε.
 
Ο Έλληνας Υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ανέδειξε την αδυναμία των ελληνικών αρχών να υποδέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων, κάτι το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιήσει και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως πολύ σωστά σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεν έχουν υποχρέωση να επωμιστούν τα βάρη μόνο στη βάση της αλληλεγγύης, αλλά και στη βάση νομικών συνθηκών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συζήτηση στο Σπίτι της ΕΕ και στις εμπειρίες που μοιράστηκαν εκεί πρόσφυγες που διαμένουν στην Κύπρο, σε συνδυασμό με φαινόμενα ρατσισμού, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει ότι μια κοινωνία όπως η κυπριακή, δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται με τρόπο απαξιωτικό σε πρόσφυγες, σε ανθρώπους που βιώνουν αυτά που βιώσαμε κι εμείς πριν από 45 χρόνια.
 
Διευκρινίζει ότι η κυπριακή κοινωνία θα πρέπει να φιλοξενήσει όσους είναι ικανή να φιλοξενήσει, «χωρίς να δημιουργήσουμε μία αλλοίωση των πληθυσμιακών δεδομένων του νησιού μας, δεδομένου ότι υπάρχει και ο εποικισμός στα κατεχόμενα, όπου πρόκειται για μια απειλή κατά του λαού μας στο σύνολό του».
 
«Φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού πρέπει να απορρίπτονται σε κάθε έκφανση της κοινωνικής μας ζωής και την ίδια στιγμή αυτούς τους ανθρώπους, που από τη στιγμή που μπαίνουμε στη λογική να τους φιλοξενήσουμε, να τους φιλοξενούμε πραγματικά και να μην τους αντιμετωπίζουμε ως βάρος στην κυπριακή κοινωνία. Σε αυτό θα συμβάλει και η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτως ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες δομές και υποδομές για να ενσωματώνονται άμεσα στην κυπριακή κοινωνία», αναφέρει.