You are here

Δέκα έργα με κυπριακή συμμετοχή συγχρηματοδοτεί το Ευρ. Ταμείο Άμυνας

21/09/2021 14:48

Συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας πέτυχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 10 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας πως η συνεισφορά του Υπουργείου υπολογίζεται στα 400 περίπου χιλιάδες ευρώ, με πολλαπλάσια έσοδα για τις εταιρείες και την κυπριακή οικονομία περί τα 4,5 εκατομμύρια.

Μιλώντας σήμερα σε Εργαστήρι Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υπουργείο έχει αναλάβει να υλοποιήσει δράσεις που αποσκοπούν στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου με την έρευνα και την πραγματική οικονομία, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και του Υπουργείου Άμυνας.

Ο κ. Πετρίδης ανάφερε πως η πτυχή αυτή της πολιτικής του Υπουργείου υλοποιείται στη βάση 2 πυλώνων: Ο 1ος αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου, ενώ ο 2ος αφορά στην υποβοήθηση των κυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άντληση κονδυλίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, υπογράφηκαν τον περασμένο Ιούνιο συμφωνίες με κυπριακά ερευνητικά κέντρα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των 2 πρώτων έργων έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, της γνωστής Δράσης «ΑΘΗΝΑ  - 2019». Το Υπουργείο θα καταβάλει συνολική χρηματοδότηση 900 χιλιάδων ευρώ.

Επιπρόσθετα, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 10 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή πέτυχαν  συγχρηματοδότηση από το Ταμείο. Η συνεισφορά του Υπουργείου υπολογίζεται στα 400 περίπου χιλιάδες ευρώ, με πολλαπλάσια έσοδα για τις εταιρείες και την κυπριακή οικονομία περί τα 4,5 εκατομμύρια, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use) και για την αναβάθμιση και διαβάθμιση εργαστηρίων των Ερευνητικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αντλεί χρηματοδότηση (3 εκ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

"Η προσπάθεια αυτή αναμφίβολα θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δυνατοτήτων του κυπριακού οικοσυστήματος να δώσει λύσεις σε θέματα αμυντικών δυνατοτήτων εκ των έσω, θα καταστήσει τα ερευνητικά μας ιδρύματα και επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικά, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα διευρύνει τα μελλοντικά πεδία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Θα επιφέρει έτσι σημαντικά χειροπιαστά οφέλη στην παραγωγική οικονομία", σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Ανέφερε πως "η επιτυχία της πολιτικής του ΥΠΑΜ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ικανότητα που έχουν επιδείξει η πανεπιστημιακή μας κοινότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Είπε, ακόμη, πως "σημαντική συμβολή στην επιτυχία των προσπαθειών μας έχουν επίσης το  Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης".

Ο κ. Πετρίδης τόνισε τη σημασία του συντονισμού των προσπαθειών των κυβερνητικών φορέων στη δημιουργία υψηλών επίπεδων ανθεκτικότητας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας.