You are here

Η ΕΕ ζήτησε επιτάχυνση για μεταρρύθμιση δικαιοσύνης

04/03/2021 10:11

Την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών και της θέσπισης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων στις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, τόνισε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη Didier Reynders στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με τους Προέδρους και μέλη των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής η τηλεδιάσκεψη είχε αντικείμενο την Έκθεση του 2020 για το κράτος δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το ιδιαίτερο κεφάλαιο της εν λόγω Έκθεσης που αφορά την Κύπρο ως κράτος μέλος και σε αυτή συμμετείχαν εκ μέρους της Βουλής ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Δημήτρης Δημητρίου και ο Βουλευτής Μέλος των προαναφερθεισών κοινοβουλευτικών επιτροπών Άριστος Δαμιανού.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέλυσε τα βασικά ευρήματα της πρώτης Έκθεσης της ΕΕ για το κράτος δικαίου με ιδιαίτερη αναφορά στις επισημάνσεις που αφορούν την Κύπρο.

Αφού χαιρέτισε την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κύπρο όσον αφορά τις υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, ο κ. Reynders υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται σε αυτές, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης των σχετικών προσπαθειών και της θέσπισης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Εξέφρασε δε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη στην Κύπρο.  O κ. Reynders υπογράμμισε περαιτέρω τον σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ στον εν λόγω τομέα, όπως επίσης και στην διάχυση του σχετικού διαλόγου στην κοινωνία των πολιτών.

Από την πλευρά τους, οι Κύπριοι Βουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους τόσο για την ίδια την Έκθεση όσο και για τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παρέθεσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη Βουλή όσον αφορά συγκεκριμένα νομοθετήματα που βρίσκονται ενώπιον της και τα οποία σχετίζονται με παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση, ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.

Διατύπωσαν επίσης την πρόθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο βαθμό που εξαρτάται από την ίδια, να ολοκληρώσει την εξέταση των σχετικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της πριν από τη λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Τέλος, υπογραμμίστηκε τόσο η σημασία της αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ εθνικών κοινοβουλίων και ευρωπαϊκών θεσμών όσο και η ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στο σχετικό διάλογο.