You are here

Που βρίσκεται η Κύπρος στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης

24/05/2022 07:29

Την έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ και την πρόοδο προς την εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν, δημοσιοποίησε χθες η Eurostat με την Κύπρο να καταγράφει σημαντική βελτίωση απέχοντας ωστόσο από το μέσο όρο της ΕΕ στους περισσότερους δείκτες.

Σε ότι αφορά την Κύπρο, στους 10 από τους 17 δείκτες η Κύπρος καταγράφει πρόοδο αλλά η επίδοσή της είναι χειρότερη από το μέσο όρο της ΕΕ.

H Κύπρος καταλαμβάνει την 43η θέση σε σύνολο 163 χωρών, και την τελευταία θέση στην ΕΕ, με συνολική βαθμολογία 74.2, η οποία είναι χαμηλότερη από τη βαθμολογία 74.9 του 2021.

Συγκεκριμένα, η χειρότερη επίδοση αφορά τη μηδενική πείνα (ΣΒΑ-2), την ποιότητα της εκπαίδευσης (Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης-ΣΒΑ-4), ισότητα φύλων (ΣΒΑ-), την προσιτή και καθαρή ενέργεια (ΣΒΑ-7), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (ΣΒΑ-8), τη βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές (ΣΒΑ-9), τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες (ΣΒΑ-11), την υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή (ΣΒΑ-12), την ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυρούς θεσμούς (ΣΒΑ-16) και για τις συνεργασίες για τους στόχους (ΣΒΑ-17).

Σε χειρότερα επίπεδα βρίσκεται στις συνεργασίες με χειρότερο μέσο όρο από αυτόν που επικρατεί στην ΕΕ.

Στην αντιμετώπιση της φτώχειας, η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα από την ΕΕ.

Σε καλύτερα επίπεδα από την ΕΕ, βρίσκεται επίσης στους τομείς της ζωής στη στεριά και στην υγεία.

Στους περισσότερους τομείς η χώρα έχει σημειώσει βελτίωση σε σχέση με το 2015, όπου ο μέσος όρος στον κάθε τομέα ήταν πιο υψηλός.

Πρόοδος στην ΕΕ

Σημειώνεται ότι στο σύνολο η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε πέντε από τους στόχους που έχουν τεθεί, ενώ στους υπόλοιπους από τους περισσότερους έχει καταγραφεί μόλις μέτρια πρόοδος.

Οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται στο επίκεντρο της χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής εδώ και καιρό, ενσωματωμένοι σε βασικά έργα, τομεακές πολιτικές και πρωτοβουλίες της Επιτροπής υπό την προεδρία της κ. φον ντερ Λάιεν. Η Ατζέντα του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που εμπεριέχονται σε αυτήν εγκρίθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2015 και έδωσαν νέα ώθηση στις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Της Μαρίας Κυριακίδου