You are here

Προειδοποιεί ο εισαγγελέας για νόμο καταπολέμησης απάτης

21/02/2020 07:25

Για την ανάγκη επίσπευσης της εξέτασης του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές, προειδοποιεί ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής νομικών που εξετάζει το νομοσχέδιο, ο κ. Κληρίδης σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει διαδικασία παράβασης κατά της Δημοκρατίας για τη μη εμπρόθεσμη μεταφορά της σχετικής οδηγίας στην εσωτερική έννομη τάξη.

Όπως αναφέρεται ,έχει αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή, στην οποία η Δημοκρατία έχει απαντήσει ότι η ψήφιση του σχετικού εναρμονιστικού νομοσχεδίου αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο γενικός εισαγγελέας ενημερώνει την επιτροπή νομικών, ότι περί τα μέσα Μαρτίου 2020, αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο η Ευρωπαία Εισαγγελέας κ. Kovesi και παρακαλεί όπως επισπευθεί η εξέταση του εν λόγω εναρμονιστικού νομοσχεδίου, «προς αποφυγή περαιτέρω επιπλοκών», όπως αναφέρεται.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ, οι πρόνοιες έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 6 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει ιδρυθεί με βάση ευρωπαϊκό κανονισμό του 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας.

Προστίθεται ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, αρμόδια για την έρευνα, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης, των δραστών αξιόποινων πράξεων, καθώς και συνεργών σε αξιόποινες πράξεις, οι οποίες θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, όπως προβλέπονται σε ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς.

Σημειώνεται πως από τους σχετικούς κανονισμούς, προκύπτει πως η ευρωπαϊκή εισαγγελία θα έχει ως κύρια δραστηριότητά της, την δίωξη ποινικών αδικημάτων όπως αυτά προβλέπονται στην οδηγία που μεταφέρεται στην εσωτερική έννομη τάξη μέσω του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται ως «ο περί της καταπολέμησης μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ νόμος του 2019.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο ορίζονται ελάχιστοι κανόνες σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων, όσον αφορά την καταπολέμηση της απάτης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση τους, νοουμένου ότι τα αδικήματα αυτά τελούνται εκ προθέσεως.

Ο καθορισμός των ποινικών αδικημάτων καλύπτει επίσης την ενεργητική και την παθητική δωροδοκία, καθώς και την υποκίνηση, υποβοήθηση, συνέργεια και απόπειρα στα αδικήματα.

Επίσης, εισάγεται ορισμός των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, ο οποίος καλύπτει και παραβιάσεις των κοινών συστημάτων ΦΠΑ, όταν συνδέονται με την επικράτεια δύο ή περισσότερων κρατών μελών και αφορούν ζημία συνολικού ύψους τουλάχιστον €10 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης λαμβάνεται υπόψη ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση και επιβολή της ποινής.

Της Μαρίας Χαμπή