You are here

Σε κατηγορία «ελαττωματικών δημοκρατιών» η Κύπρος

10/01/2019 07:49

Στην κατηγορία «ελαττωματικών δημοκρατιών» περιλαμβάνει το Economist Intelligence Unit την Κύπρο, κατατάσσοντας την στην 35η θέση από τις 167 που περιλαμβάνει ο δείκτης δημοκρατίας που καταρτίζει.

Η λίστα περιλαμβάνει μόλις 20 «πλήρεις» δημοκρατίες, 55 ελαττωματικές δημοκρατίες, 39 υβριδικά καθεστώτα και 53 απολυταρχίες.

Η βαθμολογία που εξασφάλισε η Κύπρος είναι 7,59 από τα 10, όση είχε και το 2017.

Από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, η Κύπρος καταλαμβάνει την 19η θέση, καθώς οι πλείστες χώρες θεωρούνται πλήρεις δημοκρατίες.

Στις ελαττωματικές δημοκρατίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Ο δείκτης δημοκρατικότητας (democracy index) είναι ένας δείκτης που καταγράφει την κατάσταση της δημοκρατίας σε 167 χώρες. Οι μετρήσεις βασίζονται σε 60 δείκτες που μετρούν τις εκλογικές διαδικασίες, τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες, την πολιτική κουλτούρα, την πολιτική συμμετοχή και τη λειτουργία της κυβέρνησης. 

Η Κύπρος κατέλαβε την πιο ψηλή βαθμολογία για τις εκλογικές διαδικασίες και τον πλουραλισμό (9,17) και τις πολιτικές ελευθερίες (8,82) και την πιο χαμηλή για τη λειτουργία της κυβέρνησης (6,43) και την πολιτική συμμετοχή (6,67).

Η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο είναι η Νορβηγία με το σκορ να αγγίζει το 10 (9,87) και ακολουθούν η Ισλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και η Δανία.

Στις δέκα πιο δημοκρατικές χώρες περιλαμβάνονται επίσης ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Φινλανδία, η Αυστραλία και η Ελβετία.

Στον αντίποδα, η πιο απολυταρχική χώρα, είναι η Βόρεια Κορέα σταθερά με βαθμολογία 1,67.

Για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, η παγκόσμια βαθμολογία για τη δημοκρατία παρέμεινε σταθερή. Συνολικά 42 χώρες παρουσίασαν μείωση της συνολικής βαθμολογίας τους σε σύγκριση με το 2017 και 48 εμφάνισαν αύξηση της συνολικής βαθμολογίας. Όμως, ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, λιγότεροι άνθρωποι ζούσαν σε κάποια μορφή δημοκρατίας (47,7%, έναντι 49,3% το 2017).

Της Γεωργίας Χαννή