You are here

Ανοίγουν δρόμο για επίλυση χρόνιων προβλημάτων

31/05/2023 08:47

Οι λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση ως απάντηση σε χρόνια προβλήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας και του φορολογικού συστήματος, τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση με την ηγεσία του ΚΕΒΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σκιαγράφησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό και μετάβαση της δημόσιας υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που στόχο έχει την εξοικονόμηση χρημάτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναγνωρίζοντας ότι η Κύπρος έμεινε πίσω στο θέμα της ψηφιακής μετάβασης, η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο θέμα.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε πως το Υφυπουργείο Καινοτομίας δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο για να διεκπεραιώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, το συγκεκριμένο έργο.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό ώστε εξασφαλίσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει το συντομότερο δυνατόν.

Αναφορά έγινε στο παράδειγμα της Ελλάδας όπου στα χρόνια της πανδημίας δούλεψαν εντατικά και έκαναν άλματα στην ψηφιοποίηση και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έτσι σήμερα το 80% των αιτήσεων διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Φορολογικό σύστημα

Ψηλά στις προτεραιότητες του ΠτΔ, φαίνεται να βρίσκεται και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος, ένα θέμα που απασχολεί τους αρμοδίους τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια.

Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε το ΚΕΒΕ, έχει ανατεθεί σε ξένους εμπειρογνώμονες η ετοιμασία σχετικής μελέτης, την οποία όπως διαβεβαίωσε, θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Ανάπτυξη οικονομικής διπλωματίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε και ο στόχος της κυβέρνησης για διαμόρφωση και ανάπτυξη του κυπριακού μοντέλου οικονομικής διπλωματίας.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την ηγεσία του ΚΕΒΕ ότι σύντομα θα επιλεγεί ο εμπειρογνώμονας ο οποίος θα αναλάβει την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας της Κύπρου στο εξωτερικό, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες.

Όπως αναφέρθηκε, οι πρέσβεις χωρών του εξωτερικού προωθούν τα οικονομικά συμφέροντα των χωρών και των επιχειρήσεων τους στην Κύπρο και κάτι αντίστοιχο θα προωθηθεί από τους κύπριους διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Κυρώσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StockWatch, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε την ηγεσία του ΚΕΒΕ για τις επιπτώσεις που θα είχε η Κύπρος εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στο θέμα των κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι δεν μπορούν μερικά άτομα να αμαυρώνουν το όνομα της Κύπρου και να πλήττουν το κύρος και το όνομα της χώρας ως επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για πλήρη αποκατάσταση του ονόματος και της αξιοπιστίας της Κύπρου.

Της Ηρώς Ευθυμίου