You are here

Παράταση δημόσιας διαβούλευσης για απόβλητα

07/09/2021 13:35

Παρατείνεται η Δημόσια Διαβούλευση για τα προσχέδια των Κανονισμών περί Αποβλήτων (Διαχείριση Πλαστικών Αποβλήτων Γεωργικής Προέλευσης) Κανονισμοί, έως τις 30 Οκτωβρίου 2021, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει, οι νέοι Κανονισμοί αφορούν τη διαχείριση πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης. Σημειώνει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, από την ορθολογική διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης, ήταν προτεραιότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος και κατέληξε στην ετοιμασία προσχεδίου Κανονισμών στα πλαίσια του περί Αποβλήτων Νόμου 2011 έως 2016, εφαρμόζοντας τη «Διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού». Η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής προέλευσης ρυπαίνει το έδαφος, την ατμόσφαιρα, τα νερά και βλάπτει σοβαρά την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με την αρχή της «Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού», υπόχρεοι παραγωγοί είναι όσοι τοποθετούν πλαστικά προϊόντα γεωργικών καλλιεργειών στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι Κανονισμοί επιβάλλουν όπως οι υπόχρεοι παραγωγοί δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στους κατόχους των αποβλήτων (γεωργοί/αγρότες, διανομείς, χρήστες κ.λπ.) να παραδίδουν τα πλαστικά απόβλητα γεωργικής προέλευσης στα σημεία συλλογής (σταθερές ή κινητές μονάδες).

Οι παραγωγοί, στη συνέχεια έχουν την υποχρέωση να δημιουργήσουν εκείνες τις διαδικασίες και υποδομές, ώστε τα απόβλητα να συλλέγονται από τα σημεία συλλογής και να παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση τους.

Σχόλια επί των προσχεδίων μπορούν να υποβάλλονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2021, ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Τμήμα Περιβάλλοντος, 1498 Λευκωσία ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected].