You are here

ΠτΔ: Μεγάλη η καταστροφή, θα σταθεί αρωγός η κυβέρνηση

04/07/2021 13:34

Μιλάμε για μια τραγωδία και δεν υπάρχει προηγούμενο πλην της εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διαβεβαίωσε πως  κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός άμεσα.
 
Σε δηλώσεις στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου παρακάθησε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974».
 
Πρόσθεσε ότι χθες το απόγευμα ήταν στο Συντονιστικό Κέντρο στην ΕΜΑΚ Κοφίνου και σήμερα βρίσκεται στο Συντονιστικό Κέντρο στη Βαβατσινιά όπου είχε «μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, τους επικεφαλής των αρμοδίων Τμημάτων, από τους Υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης που είχαν τον συντονισμό των οικείων Τμημάτων, όπως, επίσης, από τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και από την Πολιτική Άμυνα».
 
Γενικότερα, συνέχισε «διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές  και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι Υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί».
 
Σημείωσε πως «ήδη οι Κοινοτάρχες έχουν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση, τα συνεργεία καταγραφής είναι έτοιμα και μόλις θεωρηθεί ότι είναι ασφαλείς οι Κοινότητες τότε άμεσα θα αρχίσει η καταγραφή τόσο των ζημιών σε οικιστικές μονάδες όσο και σε επιχειρηματικές μονάδες ή εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «βαθιά ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, οι επικεφαλής των Κοινοτήτων, οι Κοινοτάρχες, ο κόσμος γενικότερα. Να ευχαριστήσω θερμά το Τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική, την Πολιτική Άμυνα, τους εθελοντές, ευρύτερα τον κόσμο, για το άμεσο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για να μειώσουν κατά το δυνατόν μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές» είπε και σημείωσε πως «η καταστροφή υπερβαίνει τα 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να είναι πολύ «προσεκτικοί. Η θερμοκρασία, οι άνεμοι που πνέουν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να έχουμε ανάλογες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας».

Ερωτηθείς για τη συνδρομή άλλων χωρών στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «ήδη, βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα, το ένα έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ένα νέο δεύτερο ανεφοδιάζεται στη Ρόδο, γύρω στο μεσημέρι αναμένουμε την άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ γενικότερα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτυγχάνεται η κατάσβεση».  
 
Σημείωσε ακόμα ότι «η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων κατά το μεσημέρι» είπε και πρόσθεσε πως «η επικέντρωση της προσοχής του Τμήματος Δασών και των Πυροσβεστών μας είναι σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχεται επί του παρόντος, δηλαδή περιορίζεται η έκταση. Έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιβραδυντική ζώνη, σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν μονάδες της Πυροσβεστικής και όχι μόνο».
 
Ανέφερε επίσης πως «υπάρχουν πτητικά μέσα που εποπτεύουν, προκειμένου να διαπιστωθούν εστίες που μπορεί να αναζωπυρωθούν. Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα «σε όσους των κατοίκων έχουν ζήσει αυτές τις τραγικές στιγμές, και έχουν χάσει περιουσίες, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός άμεσα. Την ίδια ώρα συμπαραστάτες θα είμαστε και στις οικογένειες των θυμάτων».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «άμεσα τώρα θα επισκεφθώ την Ορά, την Ακαπνού, την Επταγώνια και τον Αρακαπά».
 
Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι αμέσως μόλις θεωρηθεί και αφού έχουν κατασβεστεί οι πυρκαγιές «οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί θα περιοδεύσουν, πέραν των συνεργείων καταγραφής, για να έχουν άμεση επαφή με όλες τις Κοινότητες και να στείλουν το μήνυμα θάρρους ότι δεν θα αφήσουμε κανένα μόνο του, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του ή στην καταστροφή που επέφερε η μεγάλη πυρκαγιά».  

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κοινωνία ζητά παραδειγματικές τιμωρίες για όσους βάζουν τις φωτιές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «βεβαίως για να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις. Χαίρομαι διότι υπάρχουν πολίτες με ευαισθησίες που καταγγέλλουν και, ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις».
 
Ταυτόχρονα απηύθυνε έκκληση σε όλους «να επαγρυπνούμε για όσους ασυνείδητα είτε εσκεμμένα είτε εξ αμελείας μπορεί να προκαλέσουν ανάλογες καταστροφές».

Η καταστροφικότερη σε υλικές ζημιές πυρκαγιά

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε δηλώσεις του από τη Βαβατσινιά, ανέφερε ότι βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το απόγευμα σε Λεμεσό και ορεινή Λάρνακας. 

Ο Υπουργός είπε πως «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και φαίνεται πως δυστυχώς καταγράφουμε σήμερα ανθρώπινα θύματα. Εγινε από τις δέκα περίπου χθες το βράδυ μια τεράστια προσπάθεια, με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών που είχαμε σε εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι «όλο το βράδυ επιχειρούσαν οι επίγειες δυνάμεις και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους, που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση.  Εμειναν δύο μεγάλες εστίες οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού».

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή «από τις 05.30 το πρωί επιχειρούν τα δέκα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο χώρο, όλη μας η προσπάθεια έχει πέσει στο χώρο αυτό. Υπάρχει αυτή την ώρα εκτίμηση για την κατάσταση που μας επιτρέπει να  είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο το οποίο εξελίσσεται από χθες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νουρής είπε πως «με οδηγίες μου τα κλιμάκια της Πολιτικής Αμυνας λειτουργούν με απόλυτη ασφάλεια  στις περιοχές που θεωρούμε ότι έχουν κατασβεστεί οι φωτιές. Εχουμε επίσης ήδη ξεκινήσει να κάνουμε μια αριθμητική καταγραφή και όχι εκτίμηση ζημιών σε ενώ μέσα στο πρωϊνό θα έχουμε αυτή την καταγραφή στα χωριά που έχουν πληγεί, στην Ακαπνού, στον Αρακαπά, στην Οδού και όπου αλλού έχουμε πρόβλημα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι «έχουμε μεταφέρει τα 36 άτομα τα οποία έχριζαν στέγασης από χθες το βράδυ σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας, έχουμε δώσει διοικητική μέριμνα φαγητού και νερού στο μόνο χωριό που αιτήθηκε και ήταν η Μελίνη. Ακόμα με ανάληψη πρωτοβουλίας της Πολιτικής Αμυνας γίνεται μια διαδικασία όσον αφορά τα πληρώματα αεροσκαφών από την Ελλάδα και αυτών που θα φτάσουν από το Ισραήλ για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός ώστε να αρχίσει των συγκεκριμένων αεροσκαφών το μεσημέρι και γενικά είμαστε σε μια πλήρη κινητοποίηση όλες οι Υπηρεσίες του Κράτους σε απόλυτο συντονισμό γιατί δεν περισσεύει κανένας σε αυτή την τεράστια προσπάθεια».

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «υπάρχει μια συγκινητική προσπάθεια και εκδήλωση πρόθεσης να βοηθήσουν οι εθελοντές και έχουμε οργανώσει ένα Κέντρο στη Σκαρίνου κάτω από τον Επίτροπο Προστασίας του Πολίτη για να συντονίζει τα θέματα των εθελοντών. Η βοήθεια των εθελοντών είναι υπερπολύτιμη αλλά την ίδια ώρα είναι και η ζωή και η ασφάλεια τους, για αυτό δεν θέλουμε διάσπαρτες ομάδες, αλλά να βρίσκονται κάτω από τον συντονισμό της Πολιτικής Άμυνας».

Επίσης, συνέχισε «επειδή θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτές οι βασικές αρτηρίες προς την πληγείσα περιοχή παρακαλούμε θερμά τον κόσμο που δεν έχει κάτι να κάνει στην περιοχή, να μην προσέρχεται στην περιοχή της πυρκαγιάς. Μονάδες περιπολούν στις πληγείσες περιοχές για σκοπούς αντιμετώπισης αναζωπύρωσης» είπε και σημείωσε πως «οι ρίψεις από τα αεροσκάφη, το ελληνικό και τα ισραηλινά, αναμένονται γύρω στις 2 το μεσημέρι. Τα ισραηλινά αεροσκάφη θα κάνουν ρίψη επιβραδυντικού υλικού».

Οσον αφορά τους τέσσερις Αιγύπτιους εργάτες που αγνοούνταν από χθες ο κ. Νουρής είπε πως γύρω στις εννέα το πρωί «οι εθελοντές της Πολιτικής Αμυνας έχουν εντοπίσει πριν από μια περίπου ώρα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού».

Πρόσθεσε ότι «φαίνεται και ταυτίζονται οι πληροφορίες πως ενδεχόμενα να είναι για τους τέσσερις Αιγύπτιους από αργά χθες το απόγευμα τους αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες. Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος και μεταβαίνουν Ιατροδικαστές για να υπάρχει πλήρης ταυτοποίηση».

Ο κ. Νουρής είπε ακόμα ότι «οι ενδείξεις συνηγορούν πως θα πρέπει να μιλούμε για τους ανθρώπους που ψάχναμε από χθες».