You are here

Π. Ξενοφώντος: Οι προτεραιότητες του υπουργείου Γεωργίας

14/03/2023 16:05

Βασικός στόχος του Υπουργείου Γεωργίας είναι η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, για το οποίο προβλέπεται συνολική χρηματοδότηση €454 εκατ. με το 80% να προέρχεται από ευρωπαϊκά ταμεία και το 20% περίπου από εθνικούς πόρους, ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος.

Στην πρώτη του συνάντηση με τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Ξενοφώντος ανέλυσε τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση σε ότι αφορά τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και των παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας αναφέρθηκε στη δημιουργία ηλεκτρονικού δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, με το οποίο όπως διευκρίνισε «θα διασφαλίσουμε ότι γίνεται καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και ενισχύεται η ασφάλεια των συναλλαγών και η έγκαιρη πληρωμή στους αγρότες μας, καθώς και η διαφάνεια στις τιμές».

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι «με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την τιμή μεταξύ της πώλησης του προϊόντος από την παραγωγή και της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης τροφίμων».

Αναφέρθηκε και στο στόχο που έχει τεθεί για δημιουργία της «Κάρτας του Αγρότη», για την εισαγωγή της οποίας θα διενεργηθεί μελέτη και θα εκπονηθεί σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να παρέχεται διευκόλυνση κίνησης κεφαλαίου στους αγρότες και άλλα παρεμφερή ωφελήματα.

Αναφερόμενος στο σοβαρό ζήτημα της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών, ο κ. Ξενοφώντος διευκρίνισε ότι «η κύρια στόχευση του Υπουργείου είναι η μείωση της χρήσης τους γι’ αυτό σκοπεύουμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα ελέγχεται η χρήση φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών στη γεωργία και την κτηνοτροφία».

Πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου έχει τεθεί και ο έλεγχος τόσο των προϊόντων, τα οποία παράγονται στην Κύπρο, όσο και αυτών που εισάγονται, καθώς επίσης και αυτών, τα οποία έρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής στη βάση του σχετικού κανονισμού της ΕΕ.

«Ψηλά στην ατζέντα των στόχων μας» είπε ότι «βρίσκεται και η προώθηση, με διάφορες πρακτικές, της βιώσιμης αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας».

Της Ηρώς Ευθυμίου