You are here

Φ. Λεβέντης: Σε τεντωμένο σχοινί οι χώροι εστίασης

02/10/2022 06:00

Μεγάλος αριθμός κέντρων εστίασης, θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω του ασήκωτου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ ), Φάνος Λεβέντης.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Λεβέντης διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν θα λειτουργήσουν το χειμώνα, διότι έχουν τη δυνατότητα να είναι για τρία χρόνια καταχωρημένες στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, ενώ διατηρούν μια κρυφή ελπίδα ότι θα διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, διότι στην προσπάθεια τους συγκρατήσουν τους πελάτες τους, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των τεράστιων αυξήσεων των πρώτων υλών τους.

Όπως σημειώνει στη συνέντευξή του στη StockWatch, οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης είχαν ικανοποιητικό κύκλο εργασιών τους καλοκαιρινούς μήνες, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε τα επίπεδα του 2019, διαχώρισε όμως τον κύκλο εργασιών από την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Διευκρίνισε, ότι οι συγκρίσεις έχουν πλέον διαφοροποιηθεί, λόγω της εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης των τιμών των πρώτων υλών τους.

Ο κ. Λεβέντης, επισημαίνει ακόμη, ότι γενικά η συχνότητα της επισκεψιμότητας στους χώρους εστίασης έχει μειωθεί κατά 20% και η κατανάλωση κατά 30%, ενώ τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση επειδή, δεν θα υπάρχει και η τονωτική ένεση από τον τουρισμό.

Εξέφρασε ικανοποίηση, διότι οι επιχειρήσεις εστίασης ευνοούνται ακόμη λόγω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, ειδικά οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις παράλιες πόλεις, γι’ αυτό υπολογίζουν ότι θα παραμείνουν σε λειτουργία μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου, εάν και εφόσον συνεχίσουν οι ευνοϊκές συνθήκες.

Έδωσε, επίσης τη δική του εξήγηση γιατί τα επίσημα στοιχεία, καταδεικνύουν αύξηση στην κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, όπως έχουν πράξει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τίθενται νομικά προσκόμματα από την ΕΕ. Εισηγήθηκε, επίσης, όπως ξεκινήσουν έγκαιρα οι διαδικασίες για εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου