You are here

Κ. Ηροδότου: Πρόστιμο σε τράπεζα για τον Τζο Λόου

24/02/2021 14:45

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει τελική απόφαση και ο καθορισμός του προστίμου που θα επιβληθεί στην τράπεζα που μεσολάβησε στην υπόθεση του Μαλαισιανού Τζο Λόου, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου. Μιλώντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια, είπε ότι η εξέταση της υπόθεσης με τον Τζο Λοού καθυστέρησε εξαιτίας του lockdown. Πρόσθεσε ότι έγινε ειδικός επιτόπιος έλεγχος στο συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα και ότι η διερεύνηση του θέματος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019.

Σημείωσε επίσης ότι αμέσως μετά που δόθηκαν πληροφορίες από τον Al Jazeera, η ΚΤ προέβηκε σε στοχευμένους ελέγχους σε τρεις τράπεζες και εξέτασε τους φακέλους πελατών για 28 πρόσωπα, φυσικά και νομικά.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου εάν οι λογαριασμοί developers, λογιστών και δικηγόρων θεωρούνται υψηλού κινδύνου, απάντησε καταφατικά και κατέθεσε στοιχεία για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν.

«Έγιναν 68 επιτόπιοι έλεγχοι, οι 52 είχαν συγκεκριμένους στόχους για έρευνα πελατών υψηλών κινδύνων» είπε και σημείωσε ότι πέρασαν από δειγματοληπτικό έλεγχο περισσότεροι από 3.000 πελάτες τους.

Αναλυτικότερα για τους ελέγχους της ΚΤ όσον αφορά την εποπτεία της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος,  είπε ότι μεταξύ του 2008 – 2013 επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε 9 ιδρύματα συνολικού ύψους €574 χιλ.

Επίσης έγινε επιβολή προστίμου σε 11 πιστωτικά ιδρύματα συνολικού ύψους €8,3 εκατ. Εκδόθηκαν 7 προειδοποιητικές επιστολές για περιπτώσεις που τα ευρήματα ήταν μεμονωμένα και διεξήχθηκαν 68 επιτόπιοι έλεγχοι.

Ο κ. Ηροδότου, σε άλλη ερώτηση αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και όχι από έλεγχο της ΚΤ.

«Οι τράπεζες απέρριψαν 130 σχέσεις με πελάτες σε σχέση με το ΚΕΠ, μεταξύ του 2013-2019, έγιναν 77 αναφορές στη ΜΟΚΑΣ σε σχέση με το ΚΕΠ. Για το 2020 απέρριψαν 9, τερμάτισαν τρεις και παρέπεμψαν 33 στη ΜΟΚΑΣ» είπε και υπέδειξε ότι «όπως βλέπετε υπήρχε ρίσκο».

Σε ερώτηση αν αποτάθηκε η ΚΤ στα Υπουργεία είπε πως «κάναμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε στοιχεία ή να ενημερώσουμε για κάποιες ανησυχίες μας. Θέλαμε στοιχεία για να κάνουμε τις αναλύσεις μας ως προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν είχε καμία εμπλοκή στο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Στην εισαγωγική γραπτή δήλωση του είπε ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπόχρεες οντότητες οφείλουν να συμμορφώνονται στις απαιτήσεις για την παρέμβαση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Πρόσθεσε ότι «ουδέποτε ζητήθηκαν οι απόψεις της ΚΤ για αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις που υποβλήθηκαν από αλλοδαπούς αλλά ούτε συμμετείχε η ΚΤ στο σχεδιασμό του ΚΕΠ».

Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου της Επιτροπής Μύρωνα Νικολάτου για το ενδεχόμενο ευθυνών σε πιστωτικά ιδρύματα και τον τρόπο που έκανε εποπτεία η ΚΤ, ο κ. Ηροδότου είπε ότι έλεγχοι γίνονται δειγματοληπτικά και μετά η διαδικασία εξελίσσεται ανάλογα με τα ευρήματα, δίνοντας μία ευκαιρία στο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει. Μετά αποστέλλεται στην τράπεζα η απόφαση της ΚΤ. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να βγει ανακοίνωση από την από την ΚΤ, είπε.

«Η κάθε τράπεζα πρέπει να κάνει και ανάλογη αξιολόγηση του κινδύνου» σημείωσε ο κ. Ηροδότου

Επανέλαβε αρκετές φορές ότι η ΚΤ δεν ήταν μέρος των αποφάσεων για το ΚΕΠ.

Σε άλλη ερώτηση για τη δειγματοληψία ο κ. Ηροδότου είπε πως «δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει στις τράπεζες ότι το έμβασμα ήρθε από πολιτογράφηση. Επίσης δεν ερχόταν όλο το ποσό ταυτόχρονα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρήματα έρχονταν σε κομμάτια, και σε διαφορετικές τράπεζες», είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένη περίπτωση πελάτη που χρησιμοποίησε πάνω από ένα πιστωτικό ίδρυμα. «Δεν υπήρχε κάποιο σύστημα που να ειδοποιεί την τράπεζα ή το κράτος ότι τα εμβάσματα ήταν για αυτό το σκοπό», ανέφερε.

Της Ηρώς Ευθυμίου