You are here

Το 40% των νέων συστεγάζονται με τους γονείς τους

30/03/2023 08:13

Στην Κύπρο επικρατούν αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, αν και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μεγάλος αριθμός νέων συστεγάζονται με τους γονείς τους, δήλωσε η ανώτερη λειτουργός του τμήματος Πολεοδομίας Νατάσα Κασπαρή.

«Περίπου το 40% των νέων, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ηλικίας 25 έως 35 ετών, συστεγάζονται με την οικογένεια τους», σημείωσε η κ. Κασπαρή.

Ακριβότερη η γη και τα ακίνητα

Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων επηρεάστηκε από την επιρροή εύπορων μεταναστών από τρίτες χώρες, ειδικά από τη Ρωσία και την Ουκρανία, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της γης και την εκτόξευση της τιμής των ενοικίων.

«Υπό αυτό το πρίσμα το θέμα της κατοικίας και της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγη, διαφαίνεται εντονότερο», επεσήμανε.

Σε ομιλία της χθες στο 17ο Συνέδριο και Έκθεση Ανάπτυξης Γης, η κ. Κασπαρή είπε ότι στην Κύπρο η εθνική στεγαστική στρατηγική εφαρμόσθηκε νωρίς, «από το 2001 όταν το τότε Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση φορέα ενιαίας στεγαστικής πολιτικής».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποφάσισε την αξιολόγηση του συγκεκριμένου φορέα ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποδοτικός.

Η κ. Κασπαρή, αναφέρθηκε επιγραμματικά και στους πέντε πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019.

Όπως είπε, περιλαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου, την εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων χορηγίας σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού, την ενεργοποίηση ειδικών πολεοδομικών κινήτρων για προσιτή κατοικία και τον καθορισμό του κυπριακού οργανισμού αναπτύξεως γης ως φορέα διαχείρισης προσιτής κατοικίας και τη συνέχιση των προγραμμάτων συντήρησης, επιδιόρθωσης και αναβάθμισης των προσφυγικών οικισμών.

Της Ηρώς Ευθυμίου