You are here

Δ. Καλογήρου: Έπρεπε να υπάρχουν τρεις γραμμές άμυνας στις πολιτογραφήσεις

25/04/2021 06:01

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τους εποπτευόμενους να διερευνήσουν τα αρχεία τους για να διαπιστώσουν κατά πόσον τηρούν ή είχαν τηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών επιχειρηματική σχέση με πελάτες ή/και με πραγματικούς δικαιούχους πελατών, οι οποίοι έχουν αποκτήσει, είτε αυτοί είτε οι σύζυγοι ή/και τα τέκνα τους, κυπριακή υπηκοότητα με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση βάσει του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ).

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου σε συνέντευξή της στη StockWatch αναφέρει ότι η ΕΚΚ, αφού εξέτασε όλες τις απαντήσεις των εποπτευόμενων οργανισμών, προχώρησε στην έναρξη διενέργειας συγκεκριμένων ελέγχων σε αριθμό εποπτευόμενων οργανισμών, συλλέγοντας σε πρώτο στάδιο νέες αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία, τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση.

 «Σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα, στη βάση της αξιολόγησης αυτών των στοιχείων», σημειώνει.

Στη συνέντευξή της η κ. Καλογήρου αναφέρεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για πολιτογραφήσεις σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμόζονταν κοινά αποδεκτοί κανόνες δέουσας επιμέλειας, από όλους τους εμπλεκόμενους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πολιτογράφησης θα ενεργούσαν ως πρώτη γραμμή άμυνας, αξιολογώντας τους αιτητές και εφαρμόζοντας τους κανόνες δέουσας επιμέλειας», τονίζει.

Επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως ενός αξιόπιστου χρηματοοικονομικού κέντρου στα ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα, αλλά και στη συνείδηση δυνητικών επενδυτών.

Τονίζει ότι οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν και να διευρύνουν τους εποπτικούς ελέγχους, ιδιαίτερα σε εποπτευόμενες οντότητες οι οποίες έχουν εμπλακεί σε θέματα πολιτογραφήσεων.

Στη συνέντευξή της η κ. Καλογήρου, σημειώνει ότι έπρεπε να υπήρχαν τρεις γραμμές άμυνας σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις: Οι πάροχοι υπηρεσιών πολιτογράφησης να ενεργούσαν ως πρώτη γραμμή άμυνας, αξιολογώντας τους αιτητές και εφαρμόζοντας τους κανόνες δέουσας επιμέλειας, το Υπουργείο Εσωτερικών να λειτουργούσε ως δεύτερη γραμμή άμυνας, αξιολογώντας τις αιτήσεις και εντοπίζοντας περιπτώσεις που δεν έπρεπε ποτέ να φτάσουν κοντά του και το Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργούσε ως η τρίτη γραμμή άμυνας, διατηρώντας την εξουσία για τελική απόφαση επί του θέματος.

«Εν κατακλείδι», αναφέρει, «η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων θα ήταν θεμιτό εάν η πολιτεία δεν είχε τόση μεγάλη εξάρτηση στην αποτελεσματικότητα των παρόχων και θωράκιζε το πρόγραμμα αυτό από την αρχή της εφαρμογής του με  κανονισμούς και κυρίως ασφαλιστικές/ εποπτικές δικλείδες».

Σημειώνει επίσης ότι, «οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, ΣΕΛΚ, Κεντρική Τράπεζα και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο οι πάροχοι υπηρεσιών άσκησαν δέουσα επιμέλεια κατά τη σύναψη πελατειακών σχέσεων με αυτούς τους επενδυτές και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα.

Επίσης, η Επιτροπή Ανάκλησης Πολιτογραφήσεων θα πρέπει να μελετήσει τις εισηγήσεις για πιθανές ανακλήσεις πολιτογραφήσεων υψηλού κινδύνου επενδυτών και να ενημερώσει αναλόγως το Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη μέτρων. 

Η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο υπήρξαν και ποινικά αδικήματα».

Δείτε ολόκληρο το κείμενο στη στήλη «Συνεντεύξεις»

Της Γεωργίας Χαννή