You are here

Κ. Κυπριανού: Οι υπουργοί αποφάσιζαν τις πολιτογραφήσεις

22/04/2021 16:34

Τη διαδικασία έγκρισης των πολιτογραφήσεων είχαν οι εκάστοτε Υπουργοί Εσωτερικών, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια, ο τέως διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών τη χρονική περίοδο από το Μάιο 2017 μέχρι τέλος Αυγούστου 2020, είπε ότι «οι Υπουργοί Εσωτερικών εξέταζαν τη διαδικασία των αιτήσεων των πολιτογραφήσεων μαζί με την ομάδα πολιτογραφήσεων και όχι ο γενικός διευθυντής».

Σημείωσε ότι «εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη στη διαδικασία από τη στιγμή που ήταν στη δικαιοδοσία του Υπουργού Εσωτερικών να τις εξετάζει. Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε και την ευθύνη της παρουσίασης των προτάσεων ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η συγκεκριμένη πολιτική να μην εμπλέκονται οι γενικοί διευθυντές ξεκίνησε επί υπουργίας του Σωκράτη Χάσικου, την οποία ακολούθησαν και οι μετέπειτα υπουργοί Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο νυν Νίκος Νουρής.

Ο κ. Κυπριανού στην κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια είπε ότι από το 2017 και μετά έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να θωρακιστεί το πρόγραμμα.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στις 9/1/2018 και αφορούσε τη θεσμοθέτηση μητρώου των παρόχων και κώδικα συμπεριφοράς.

Η δεύτερη έγινε το Μάιο του 2018 ενώ στην τρίτη απόφαση της 13ης Φεβρουαρίου του 2019, αφορούσε μελέτη για τον αντίκτυπο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος στην κυπριακή οικονομία η οποία κατέδειξε ότι το 50% των εσόδων προερχόταν από την αγορά ακινήτου ενώ η συμβολή του ΚΕΠ στο ΑΕΠ ήταν μόλις 1,2%.

Επίσης στις 21/5/2018 τέθηκε οροφή στις 700 αιτήσεις ξένων επενδυτών το χρόνο.

Ανέντιμη η αναφορά Συλλούρη στο όνομα μου 

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Τζιοβάνης και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτσιης, που καταγράφονται μέσα από το επίμαχο βίντεο του Al Jazeera, κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα διαβατήρια την Μεγάλη Τετάρτη

Ο κ. Κυπριανού κληθείς από τα μέλη της Επιτροπής να αναφερθεί στο βίντεο του Al Jazeera, στο οποίο ακούγεται ο κ. Συλλούρης, να αναφέρει το ονομα του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ανέντιμο και εξωφρενικό  την αναφορά στο όνομα του από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στους ξένους επενδυτές λέγοντας ότι «αναφέρθηκε στο όνομα μου για να πουλήσει πρόσωπο στους επενδυτές και να δείξει ότι γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις και ότι μπορεί να παρακάμψει διαδικασίες».

Πρόσθεσε ότι «το βίντεο του Al Jazeera, το είδα μία φορά και δεν άντεξα να το ξαναδώ. Αυτό που έγινε ήταν ανέντιμο και εξωφρενικό. Η αναφορά στο όνομα μου ήταν ανέντιμο και για μένα αλλά η εικόνα που παρουσιάστηκε έθιξε την εικόνα της πατρίδας μας και ακύρωσε όλες τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για θωράκιση του επενδυτικού προγράμματος. Η ατυχία η δική του και δική μου είναι ότι κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε η συνομιλία».

Ανέφερε ακόμη ότι «μετά από 40 χρόνια κάποιος να βεβηλώνει το όνομα μου είναι απαράδεχτο. Δεν ήθελα να αντιδράσω νομικά και αναμένω ότι μέσα από το πόρισμά σας θα υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για την εμπλοκή μου και αν είχε όποιαν ανάμειξη με διαφθορά».

«Έχω τους ενδοιασμούς και τους φόβους μου να κινηθώ νομικά εναντίον του δικτύου Al Jazeera έτσι όπως είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Αν ξεκαθαρίσει το όνομα μου από το πόρισμα ίσως να μην θέλω να μπω σε νομικές διαδικασίες για να ταλαιπωρηθώ περαιτέρω εγώ και η οικογένεια μου».

Ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρχαν παρεμβάσεις για ικανοποίηση αιτήσεων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια, απάντησε ότι «δεν έγιναν παρεμβάσεις για υποθέσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια». 

Της Ηρώς Ευθυμίου