You are here

Οι κτηματομεσίτες απορρίπτουν τα περί «φούσκας»

03/10/2003 16:10
· Αύξηση 25% στα διαμερίσματα σε δύο χρόνια
· Στο +20% οι οικίες
· -14% τα γραφεία
· Τι λέει μελέτη των κτηματομεσιτών
· Προσοχή στην Πάφο...
· Ερωτηματικά για τα επιτόκια


«Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν ενδέχεται να υπάρξει στο άμεσο μέλλον ‘φούσκα’ στην κτηματαγορά της Κύπρου» υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) σε μελέτη που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Στο σχετικό σημείωμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σολομών Κουρουκλίδης, απορρίπτει τις εκτιμήσεις σε εγχώρια και ξένα έντυπα για υπερθέρμανση της κτηματαγοράς επισημαίνοντας ότι οι παράγοντες που καθορίζουν την αυξημένη ζήτηση σε κάποιους κλάδους της αγοράς δεν είναι τεχνητοί.

Σύμφωνα με τη μελέτη - που φέρει τον τίτλο «Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Vs Economist και τα περί φούσκας στα Ακίνητα» - η οικιστική αγορά παρουσιάζει έντονα ανοδικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια σε αντίθεση με άλλους τομείς της αγοράς, όπως τα γραφεία και τα καταστήματα που παρουσιάζουν κάμψη.

Εφόσον οι τιμές σε κάποιους κλάδους παρουσιάζουν αύξηση, ενώ σε άλλους υπάρχει μείωση, αναφέρει το σημείωμα, «οι δυνάμεις της ‘ζήτησης’ και ‘προσφοράς’ λειτουργούν πολύ φυσιολογικά και δικαιολογημένα και καταλήγουν στα αντίστοιχα πραγματικά οικονομικά σημεία «ισορροπίας» και με αντίστοιχες αξίες με αποτέλεσμα να έχουμε και ένα αντίστοιχο πραγματικό αριθμό πωλήσεων ακινήτων».

Ανελαστική προσφορά.... αυξημένη ζήτηση

Η μελέτη επικεντρώνεται στην οικιστική αγορά, όπου υπάρχει η μεγάλη αύξηση, και επιχειρεί να προσδιορίσει τους παράγοντες που εξηγούν την τάση αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη, η προσφορά στην κτηματαγορά είναι ανελαστική και επομένως μικρές αυξήσεις στην ζήτηση επιφέρουν μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις στην τιμή.



Θεωρητικά, συνεχίζει η μελέτη, μπορεί να υπάρχουν φούσκες όταν οι παράγοντες που καθορίζουν την ζήτηση και την προσφορά είναι τεχνητοί, ασταθείς και εύκολα μεταβλητοί. Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση όμως στην Κύπρο, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος επισημαίνοντας ότι η ζήτηση προέρχεται από σταθερούς ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες.

Γιατί αυξημένη ζήτηση

Η μείωση των επιτοκίων, των τόκων των καταθέσεων και των στεγαστικών δανείων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ενδογενείς παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με την μελέτη. Άλλοι ενδογενείς παράγοντες είναι η μετατόπιση χρημάτων από το ΧΑΚ στην κτηματαγορά και ο αυξημένος πληθωρισμός. Επίσης ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι η διευθέτηση του θέματος των κρυφών λογαριασμών και του επαναπατρισμού κεφαλαίων που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιδράσει θετικά στην κτηματαγορά.

Όσο αφορά τους εξωγενείς παράγοντες, η μελέτη επισημαίνει τις ενισχυμένες προσδοκίες λόγω ένταξης, τη μετοίκιση Ευρωπαίων στην Κύπρο, την δραστηριοποίηση στην Κύπρο ξένων κτηματομεσιτών και οι αναπτυξιακές συνέπειες των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Ερωτηματικά για Πάφο...

Παρά την αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζει η μελέτη, ο Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Πάφο, την οποία αποκαλεί «ιδιάζουσα περίπτωση». «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση και η προσφορά στην Πάφο είναι κοντά σε επίπεδα ισορροπίας» αναφέρει το σημείωμα. Και συνεχίζει: «οι τιμές των σπιτιών / επαύλεων στην Πάφο είναι ήδη στα ίδια επίπεδα με τις τιμές της Ισπανίας! Είναι πολύ πιθανόν, σύντομα η Πάφος να καταστεί εκτός ανταγωνισμού από τις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου καθώς επίσης και από άλλες ξένες χώρες που προσφέρουν παρόμοιο προϊόν». Η Πάφος παρουσίασε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του οικιστικού κλάδου.

Ιδιάζουσα περίπτωση χαρακτηρίζεται επίσης στο σύνολο της και η Κυπριακή κτηματαγορά, αφού διέπεται από διαφορετικές πολιτικοοικονομικές συνθήκες και διαφορετικούς πολεοδομικούς νόμους που την καταστούν μη συγκρίσιμη με την συμπεριφορά κτηματαγορών-φουσκών του εξωτερικού.

... και για επιτόκια

Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η εκτίμηση του Συνδέσμου για τα επιτόκια. Σύμφωνα με την μελέτη «δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, αντιθέτως αναμένεται σταθεροποίηση ή και ακόμη περαιτέρω μείωση αναλόγως της πορείας που θα έχει η παρατεταμένη ύφεση που παρατηρείται παγκοσμίως».

Χθες το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ, προϊδέασε τους αναλυτές για άνοδο των ευρωεπιτοκίων το 2004, ενώ παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και από μέλη της Νομισματικής Επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Άνοδος μέχρι το τέλος του 2004 για τα οικιστικά

Η μελέτη καταλήγει σε ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικιστικής αγοράς το 2004. «Με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται ότι η αξία του οικιστικού κλάδου θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που έχει μέχρι το τέλος του 2004 ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της εξωγενούς και ενδογενούς. Εν αντιθέσει προβλέπουμε να συνεχιστεί και η πτώση όσον αφορά τα καταστήματα, τα Γραφεία , τα Γεωργικά και Κτηνοτροφικά. Στα δε βιομηχανικά και εμπορικά οικόπεδα προβλέπουμε ότι θα υπάρξει σταθερότητα μέχρι το 2004».

Στη μελέτη δεν γίνεται αναφορά στην διαμόρφωση των συνθηκών που επικρατούν στην κτηματαγορά σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Του Αντώνη Α. Έλληνα