You are here

Στον πάγο η στεγαστική χορηγία για πρόσφυγες

08/05/2020 19:34

Παγοποιείται η οικονομική βοήθεια για τα προσφυγικά στεγαστικά προγράμματα αναφέρει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά σε γραπτή δήλωσή της, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση θα παραχωρεί υποσχετική ότι θα καταβάλει την εγκεκριμένη προσφυγική χορηγία στο μέλλον.
 
Σε δήλωση μετά την τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής κατά την οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των στεγαστικών σχεδίων για τους πρόσφυγες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ εκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΠ Χρίστος Χατζημανώλης και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Μέριμνας Μαρία Αδαμίδου.
 
Στη γραπτή δήλωση, η κ. Κουκουμά παρατηρεί ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες μας για παγοποίηση της παραχώρησης των στεγαστικών χορηγιών και αναφέρει πως ο Υπουργός Εσωτερικών "προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες, που είχαμε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα", ανέφερε ότι αφού συμβουλεύτηκαν γνωμάτευση της Επιτρόπου Νομοθεσίας, θα στέλνουν στους δικαιούχους επιστολή με την οποία θα τους αναφέρουν ότι θα πληρωθούν όταν πιστωθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
 
Η κ. Κουκουμά αναφέρει ακόμα ότι όπως ανακοίνωσε στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί σε όσες αιτήσεις έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν το επόμενο διάστημα από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΚΥΠΕ, δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Επιτροπής Προσφύγων, ώστε πέρα από τις διευκρινίσεις που έδωσε κατά την τηλεδιάσκεψη, να προωθηθούν και διαφοροποιήσεις, οι οποίες θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους.
 
Εκφράζοντας τη θέση του κόμματός της, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως το ΑΚΕΛ κατέθεσε την άποψη ότι η συγκεκριμένη πρόταση πέραν από το γεγονός ότι δεν συνυπολογίζει την ουσία της προσφυγικής πολιτικής είναι και εξόχως αντιαναπτυξιακή πολιτική, εφόσον το σύνολο των συγκεκριμένων κονδυλιών θα κατέληγαν στην οικοδομική βιομηχανία.
 
Περαιτέρω η κ. Κουκουμά παρατηρεί ότι ταυτόχρονα δεκάδες δικαιούχοι που έχουν εγκριθεί και ανάμεναν την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στεγάσουν την οικογένεια τους έχουν μείνει κυριολεκτικά στο δρόμο με δάνεια που σύντομα θα είναι μη εξυπηρετούμενα ή θα πρέπει να πληρώνουν δάνεια και ενοίκια ταυτόχρονα.
 
Τέλος η κ. Κουκουμά αναφέρει ότι "για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση επιλέγει τον εύκολο δρόμο να παγοποιήσει τα στεγαστικά σχέδια έναντι αόριστης δέσμευσης για παραχώρηση χορηγίας στο άγνωστο μέλλον".