You are here

Πολλαπλασιαστικές επιδράσεις ναυτιλίας στην οικονομία

09/11/2022 10:56

Τις σημαντικές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις της ναυτιλίας στην κυπριακή οικονομία, αποτυπώνει μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη την οποία υπογράφουν οι Ηλίας Γιαννάκης και Θεοφάνης Μαμουνέας, οι σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης του 2013 και της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 δεν υπήρξαν ομοιόμορφες στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα ορισμένων παραγωγικών κλάδων στις υφεσιακές επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υλοποίηση επενδύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. Μια σημαντική πρόκληση σε αυτή την προσπάθεια είναι ο προσδιορισμός των τομέων προτεραιότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης τονίζει τη σημασία επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες που μεγιστοποιούν τον αντίκτυπο στην ευρύτερη οικονομία

Το υπόδειγμα εισροών-εκροών χρησιμοποιείται στη μελέτη για την ανάλυση των κλαδικών διασυνδέσεων και αλληλεξαρτήσεων στην κυπριακή οικονομία. Πολλαπλασιαστές ζήτησης και προσφοράς, υπολογίζονται για την εκτίμηση των άμεσων και έμμεσων επιδράσεων της μεγέθυνσης ή συρρίκνωσης επιμέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Η ανάλυση πολλαπλασιαστών ζήτησης μπορεί να παρέχει πληροφόρηση στους λήπτες αποφάσεων σχετικά με τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής, ενώ η ανάλυση πολλαπλασιαστών προσφοράς μπορεί να παρέχει πληροφόρηση για τους μηχανισμούς διάδοσης αρνητικών τομεακών σοκ στην οικονομία διαμέσου των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η ανάλυση πολλαπλασιαστών ζήτησης δείχνει ότι ο κλάδος των κατασκευών, ο κλάδος συλλογής και επεξεργασίας νερού και η ναυτιλία δημιουργούν τις υψηλότερες κάθετες διασυνδέσεις στην κυπριακή οικονομία σε όρους παραγόμενου προϊόντος.

Συγκεκριμένα, μια αύξηση στην τελική ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών κατά €1 εκατ. θα οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού παραγόμενου προϊόντος της οικονομίας κατά €2.33 εκατ.

Οι κλάδοι της συλλογής και επεξεργασίας νερού, της ναυτιλίας και των κατασκευών δημιουργούν επίσης τις υψηλότερες έμμεσες επιδράσεις στην οικονομία σε όρους προστιθέμενης αξίας. Ο κλάδος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας δημιουργεί συνολικά (άμεσα και έμμεσα) τις υψηλότερες επιδράσεις στην προστιθέμενη αξία εξαιτίας, κυρίως των υψηλών άμεσων (εντός του τομέα) επιδράσεων. Ο κλάδος των κατασκευών, η βιομηχανία τροφίμων και η ναυτιλία δημιουργούν τις υψηλότερες έμμεσες επιδράσεις στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, μια αύξηση στην τελική ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κλάδου των κατασκευών κατά €1 εκατ. θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης κατά 21.8 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 10.5 θα δημιουργηθούν εντός του κλάδου και οι 11.3 στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου και ο κλάδος παροχής προστασίας και έρευνας δημιουργούν συνολικά (άμεσα και έμμεσα) τις υψηλότερες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι κλάδοι προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων και εξοπλισμού μεταφορών, δημιουργούν τις μικρότερες πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο παραγόμενο προϊόν και την απασχόληση της οικονομίας.

Της Γεωργίας Χαννή