You are here

Γ. Γιαγλής, Unic: Πλεονεκτήματα blockchain για όλους τους κλάδους

03/10/2021 06:01

Εμφανή πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων, πέραν των χρηματοοικονομικών, έχει η χρήση τεχνολογιών blockchain, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Institute for The Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Γιώργο Γιαγλή.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Γιαγλής εντάσσει στους κλάδους που μπορούν να επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες τεχνολογίες, τομείς όπως ο τουρισμός, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο τομέας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς και του real estate.

Τονίζει πως η τεχνολογία Blockchain έχει πολλαπλές εφαρμογές, με πρώτη και πιο γνωστή ως σήμερα αυτή των ψηφιακών νομισμάτων, όπως το Bitcoin.

Σημειώνει ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, πέραν των ψηφιακών νομισμάτων, όπως για την ηλεκτρονική μεταφορά άλλων μέσων που εμπεριέχουν αξία (μετοχές, ομόλογα, τίτλους ιδιοκτησίας κλπ).

«Έξυπνα συμβόλαια (smart contracts) έδωσαν πλέον τεράστια ώθηση στην τεχνολογία και δημιούργησαν ένα ολόκληρο οικοσύστημα με πεδίο εφαρμογών στο τραπεζικό σύστημα, στο σύστημα υγείας, την ενέργεια, την έκδοση ακαδημαϊκών τίτλων ή τίτλων ιδιοκτησίας κλπ.», τονίζει.

Αναφέρεται επιπρόσθετα σε πρόσφατες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι ενδιαφέρον πεδίο προς εξερεύνηση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίον η τεχνολογία αυτή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες π.χ. τεχνητή νοημοσύνη, ρομποτική, διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), μηχανική μάθηση (machine learning).

«Ο συνδυασμός των τεχνολογιών αυτών θα αποτελέσει την λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και αναμένεται να οδηγήσει σε θεαματική και εκθετική ανάπτυξη», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για ένα μητρώο αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών σε συνδεόμενα μεταξύ τους κρυπτογραφημένα τμήματα (blocks), με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συνεχούς αλυσίδας, όπου κάθε αλλαγή/ εξέλιξη επηρεάζει τις επόμενες καταχωρήσεις- δημιουργώντας έτσι ένα αξιόπιστο ιστορικό και στην πράξη περιορίζοντας την ανάγκη για μια «κεντρική αρχή».

Στη συνέντευξή του ο κ. Γιαγλής επισημαίνει τη σημαντικότητα της επιμόρφωσης του κοινού για τις τεχνολογίες blockchain.

«Η διαφάνεια, η σταθερότητα και η ασφάλεια στις αλληλεπιδράσεις και τις συναλλαγές μέσω Blockchain αποτελούν μεταξύ άλλων τους ακρογωνιαίους λίθους της πρωτοποριακής τεχνολογίας καθώς και εμφανή πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων, πέραν των χρηματοοικονομικών, όπως ο τουρισμός, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο τομέας της ασφαλιστικής αγοράς καθώς και του real estate», επισημαίνει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ

Της Γεωργίας Χαννή