You are here

Η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στους οικονομικά ασθενέστερους

12/05/2023 20:16

Η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς τους οικονομικά αδύνατους συνανθρώπους μας, να τους τείνει χέρι βοήθειας, να τους παρέχει οικονομική και κοινωνική στήριξη και να σταθεί συμπαραστάτης αλλά και αρωγός στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος.

Ο Υπουργός μιλούσε στο 6ο φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη που πραγματοποιήθηκε απόψε στο οίκημα Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, στη Λάρνακα, από φορείς της Κοινότητας Μηλιάς Αμμοχώστου, το Κοινοτικό Συμβούλιο, το σωματείο Μηλιά Αμμοχώστου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μηλιάς «Ρε Αλέξης», σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «ο Ρε Αλέξης ηγήθηκε της επανάστασης κατά των Φράγκων, μιας επανάστασης των αγροτών, των χωρικών, των πεινασμένων, που έδωσε την εξουσία στον λαό με οργάνωση που έφθασε σε διάφορα μέρη της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση του στις 27 Ιανουαρίου 2021, καθιέρωσε τη 12η Μαΐου κάθε έτους ως «Ημέρα των Αγροτών». Η επιλογή ταυτίζεται με τη 12η Μαΐου 1427, μέρα κατά την οποία καταπνίγηκε η επανάσταση του Ρε Αλέξη και οι πρωτεργάτες της, που θανατώθηκαν με φρικτούς τρόπους, πέρασαν στο πάνθεο των ηρώων».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ζωή του Ρε Αλέξη και είπε ότι «καταγόταν από τη Μηλιά Αμμοχώστου και ήταν δουλοπάροικος και δούλευε ως ιπποκόμος στην υπηρεσία των αγγελιοφόρων του βασιλιά. Με την επικράτηση της επανάστασης ανακηρύχθηκε από τους χωρικούς επαναστάτες σε «Ρε», δηλαδή Ρήγας, Βασιλιάς.

Η επιτυχία του κινήματος των αγροτών και χωρικών, συνέχισε «ήταν τέτοια, που για την καταστολή της επανάστασης κατέφθασαν στην Κύπρο χιλιάδες ιππότες από την Ιταλία και τα Ιεροσόλυμα. Ο Ρε Αλέξης συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη Λευκωσία, βασανίζεται απάνθρωπα και, σχεδόν μισοπεθαμένος, διαπομπεύεται στους δρόμους ενώ το λατινόφωνο πλήθος τον φτύνει και τον χτυπά» ενώ τελικά οι ευγενείς συγκεντρώνονται στο παλάτι και τον κρεμμάζουν σε μια συκαμινιά, την 12 του Μάη το 1427.

Ο κ. Ξενοφώντος είπε επίσης ότι αποτελεί «ξεχωριστή τιμή» για το γεγονός ότι η Κοινότητα της Μηλιάς Αμμοχώστου «ανέδειξε έναν ξεχωριστό επαναστάτη που ενέπνευσε και καθοδήγησε τον μεγαλύτερο ίσως κοινωνικό ξεσηκωμό της Μεσαιωνικής Κύπρου».

Ταυτόχρονα έστειλε το μήνυμα ότι «η διακυβέρνηση ενός τόπου πρέπει να στρέφει τα μάτια και τα αυτιά της προς τους οικονομικά αδύνατους συνανθρώπους μας, να τείνει χέρι βοήθειας σε αυτούς και να τους παρέχει οικονομική και κοινωνική στήριξη. Η Κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και θα σταθεί συμπαραστάτης αλλά και αρωγός στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού».