You are here

Moody’s: Ουσιαστικοί κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα

23/10/2021 06:01

Σε ουσιαστικούς κινδύνους που εξακολουθούν να επικρατούν στον τραπεζικό τομέα, αναφέρεται ο οίκος Moody's σε ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση της περιοδικής αναθεώρησης αξιολογήσεων για την Κύπρο.

Ο οίκος αναφέρεται στους παράγοντες που στηρίζουν το πιστοληπτικό προφίλ της Κύπρου.

Όπως σημειώνεται, το πιστοληπτικό προφίλ της Κύπρου (αξιολόγηση έκδοσης Ba1), υποστηρίζεται από την οικονομική ισχύ της χώρας (baa3), που εξισορροπεί τα ψηλά επίπεδα πλούτου της χώρας έναντι της σχετικά μικρής και μη διαφοροποιημένης οικονομίας.

Αναφέρεται ότι οι θεσμοί και η ισχύς της διακυβέρνησης, αντανακλούν την αποτελεσματικότητα των εγχώριων θεσμών και το γεγονός ότι η χώρα αθέτησε τις υποχρεώσεις της στον ιδιωτικό τομέα το 2013.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η δημοσιονομική ισχύς της Κύπρου (baa3), λαμβάνει υπόψη το μεγάλο βάρος του ψηλού χρέους της χώρας καθώς και το διαχειρίσιμο βάρος εξυπηρέτησης χρέους.

Η ευαισθησία σε κινδύνους, σύμφωνα με τους Moody’s καθοδηγείται από τους ουσιαστικούς κινδύνους που εξακολουθούν να επικρατούν στον τραπεζικό τομέα, δεδομένων των ψηλών επιπέδων έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο οίκος διευκρινίζει ότι η σχετική αναθεώρηση δεν περιλαμβάνει επιτροπή αξιολογήσεων και πως η ανακοίνωση δεν ανακοινώνει ενέργεια πιστοληπτικής αξιολόγησης, ούτε είναι ένδειξη για το εάν είναι πιθανή μια πιστοληπτική αξιολόγηση στο κοντινό μέλλον ή όχι.

Προστίθεται ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις και το στάτους προοπτικών, δεν μπορεί να αλλάξει μέσω αναθεώρησης χαρτοφυλακίου και επομένως δεν επηρεάζονται από την ανακοίνωση.

Μ.Χ.