You are here

Π. Δημητριάδης: Δεν μπορούν να κυβερνήσουν, ας παραιτηθούν

20/05/2020 08:30

Σκληρές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης εκτοξεύει ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, καθηγητής οικονομικών στο Leicester Πανίκος Δημητριάδης.  Φέρνοντας ως παράδειγμα την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει εδώ και δύο μήνες το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις, υποστηρίζει ότι με τη σωρεία σκανδάλων η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυβερνήσει.  Θα πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρυχθούν προεδρικές εκλογές, υποστηρίζει.

Με αφορμή την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις αναφέρει στη StockWatch ότι «δεν με εκπλήττει γιατί η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, μετά από σειρά σκανδάλων στα οποία υπέπεσε.  Ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει γιατί κανείς πλέον δεν τους εμπιστεύεται».

«Η άρνηση τους να δεχθούν έλεγχο από τον γενικό ελεγκτή είναι απόδειξη ότι ο σκοπός των εγγυήσεων δεν είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Σε μια υπερχρεωμένη οικονομία, εκείνο που απαιτείται είναι κρατικές χορηγίες για να στηριχτούν θέσεις εργασίας και όχι νέος δανεισμός», τονίζει.

«Η συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη στην FT ήταν το τελευταίο αλλά και ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία μιας κυβέρνησης η οποία πλέει μεταξύ διαφθοράς και αναξιοπιστίας», σημειώνει.

«Η αντιπολίτευση έχει κατά τη γνώμη μου καθήκον να απαιτήσει παραιτήσεις - κάτι που έπρεπε να κάνουν όταν άρχισαν να πρώτο εμφανίζονται τα σκάνδαλα με διαβατήρια και τζετ Σαουδάραβων. Για μένα το τελευταίο και ανεπανόρθωτο πλήγμα ήταν η απάντηση προς την Κομισιόν για τα χρυσά διαβατήρια - τα οποία συμπεριφέρονται ως να ανήκουν στους ίδιους», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, μόνο με άμεσες προεδρικές εκλογές η Κύπρος θα μπορέσει να επανακτήσει την αξιοπιστία της ως χώρα μέλος της ΕΕ η οποία σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο.

«Με αυτό τον τρόπο και μόνο θα αποφευχθεί μια νέα μεγάλη κρίση, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες - αυτά που αποφεύχθηκαν το 2013 είναι σήμερα πάλι μπροστά μας αλλά ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος στερείται αξιοπιστίας διεθνώς αλλά πλέον και στην ίδια την Κύπρο, δεν είναι πλέον το κατάλληλο άτομο να τα διαχειριστεί», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή