You are here

Στα 50 «φιλικότερα» διαβατήρια το κυπριακό

23/04/2023 06:00

Στην 43η θέση κατατάχθηκε το κυπριακό διαβατήριο στο Global Passport Index για το 2023, ανάμεσα σε 199 κράτη παγκοσμίως.

Ο δείκτης βαθμολογεί το κάθε διαβατήριο με βάση το πόσο φιλικό προς τα ταξίδια είναι, εάν είναι φιλικό προς τις επενδύσεις και εάν είναι εύκολο στη μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες.

Δηλαδή, εξετάζει εάν η υπηκοότητα που παρέχεται με το διαβατήριο μπορεί να εξασφαλίσει εύκολη μετακίνηση μέσω ταξιδιών, εύκολη πρόσβαση σε επενδύσεις και υψηλή ποιότητα ζωής και μετεγκατάστασης.

Η Κύπρος βρέθηκε στην 43η θέση για το 2023, χάνοντας δύο θέσεις από την 41η που εξασφάλισε το 2021. Παρέμεινε ωστόσο στα πενήντα «φιλικότερα» διαβατήρια προς τους ενδιαφερόμενους διεκδικητές.

Σύμφωνα με το Global Passport Index, η κατάταξη βασίζεται σε τρεις δείκτες.

Ο πρώτος δείκτης αφορά την ενισχυμένη κινητικότητα (Enhanced Mobility Index) όπου το κυπριακό διαβατήριο υποχώρησε στην 38η θέση από την 37η που κατείχε το 2021.

Ο δεύτερος δείκτης σχετίζεται με τις επενδύσεις (Investment Index), στον οποίο η Κύπρος επίσης έχασε δύο θέσεις και βρέθηκε στην 75η από την 73η θέση που ήταν το 2021.

Ο τελευταίος δείκτης αφορά στην ποιότητα ζωής (Quality of Living Lndex), με βάση τον οποίο η Κύπρος έμεινε στην ίδια θέση από το 2021, στην 34η.

Η πρώτη πεντάδα

Στην κορυφή του Global Passport Index βρέθηκε η Γερμανία, με 3η θέση στο δείκτη ενισχυμένης κινητικότητας, 11η θέση στο δείκτη επενδύσεων και 5η θέση στο δείκτη ποιότητας ζωής.

Ακολουθούν οι ΗΠΑ, με 17η θέση στο δείκτης ενισχυμένης κινητικότητας, 3η θέση στο δείκτη επενδύσεων και 39η θέση στο δείκτη ποιότητας ζωής.

Στην τρίτη θέση είναι η Σουηδία, 8η στο δείκτη ενισχυμένης κινητικότητας, 25η στο δείκτη επενδύσεων και 2η στο δείκτη ποιότητας ζωής και στην τέταρτη θέση η Δανία, στη 4η, 26η και 3η θέση αντίστοιχα στον κάθε δείκτη.

Την πεντάδα ολοκληρώνει η Ολλανδία, στη 12η θέση στο δείκτη ενισχυμένης κινητικότητας, στη 17η θέση στο δείκτη επενδύσεων και στην 6η θέση στο δείκτη ποιότητας ζωής.

Το 2021 το top 5 των φιλικότερων διαβατηρίων της παγκόσμιας κατάταξης αποτελούνταν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ολλανδία και τη Δανία.

Μ.Κ.