You are here

Στα €53 εκατ. τα καθυστερημένα δικαστικά έσοδα

16/01/2022 06:01

Αύξηση παρουσιάζουν τα καθυστερημένα έσοδα των δικαστηρίων, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ελεγκτική υπηρεσία σε έκθεσή της για τη δικαστική εξουσία.

Την ίδια στιγμή, η ελεγκτική υπηρεσία εκτιμά ότι στις πλείστες περιπτώσεις, είναι απομακρυσμένο το ενδεχόμενο να εισπραχθούν τα καθυστερημένα ποσά.

Στο τέλος του 2019, τα καθυστερημένα έσοδα των Επαρχιακών Δικαστηρίων, ανέρχονταν σε €52.792.913, σε σύγκριση με €50.988.357 στο τέλος του 2018, σημειώνοντας αύξηση 3,5%.

Τα καθυστερημένα έσοδα αφορούσαν σε πρόστιμα που επιβάλλονται από τα Δικαστήρια και σε έσοδα από επιδικασθέντα έξοδα, για τα οποία εκδόθηκαν εντάλματα ποινικών υποθέσεων και τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα.

Όπως επισημαίνεται, από δειγματοληπτικό έλεγχο 28 περιπτώσεων καθυστερημένων εσόδων των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λάρνακας και Λεμεσού, προέκυψε ότι, στις πλείστες περιπτώσεις, η πιθανότητα είσπραξής τους είναι απομακρυσμένη.

Συγκεκριμένα , πέντε εντάλματα, είτε δεν ήταν καταχωρισμένα στο μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας, είτε δεν ήταν γνωστός ο αριθμός ταυτότητας του οφειλέτη.

Επτά εντάλματα αφορούν σε εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, αρνούνται να πληρώσουν.

Δώδεκα εντάλματα αφορούν σε εταιρείες, οι οποίες διαλύθηκαν ή είναι υπό εκκαθάριση.

Όπως τονίζεται, η διαχρονική συσσώρευση μεγάλου αριθμού ανεκτέλεστων ενταλμάτων έχει απασχολήσει την Υπηρεσία επανειλημμένα, λόγω του ότι αφενός, σημαντικά ανείσπρακτα ποσά αφορούν σε οφειλές προς το ευρύτερο δημόσιο και αφετέρου η μη εκτέλεσή τους συνεπάγεται τη μη απονομή δικαιοσύνης, αφού αυτά αφορούν σε ποινές που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο.

Γ.Χ.