You are here

Στη λίστα top επενδυτικών προγραμμάτων η Κύπρος

04/03/2023 07:00

Στην λίστα των χωρών με τα σημαντικότερα προγράμματα διαμονής μέσω επένδυσης, εντάσσει την Κύπρο ο συμβουλευτικός οίκος Henley & Partners.

O δείκτης Global Residence Program αξιολογεί το πρόγραμμα κάθε χώρας για άδεια διαμονής μέσω επένδυσης, στη βάση δέκα παραμέτρων.

Αυτές είναι η φήμη, η ποιότητα ζωής, η φορολογία, αν το καθεστώς πρόσβασης προϋποθέτει βίζα, ο χρόνος διεκπεραίωσης, η συμμόρφωση, οι επενδυτικές απαιτήσεις, το συνολικό κόστος, ο χρόνος που απαιτείται μέχρι την εξασφάλιση υπηκοότητας και οι απαιτήσεις υπηκοότητας.

Το συνολικό σκορ της Κύπρου στον δείκτη, ανέρχεται στο 62, βαθμολογία που τη φέρει στην ένατη θέση (από δεκατέσσερις θέσεις) του Global Residence Program Index.

Η Κύπρος έρχεται δεύτερη στην κατάταξη σε ότι αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης και τρίτη στην ποιότητα ζωής, την φορολογία και τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την εξασφάλιση υπηκοότητας, ενώ κατατάσσεται χαμηλότερα στις υπόλοιπες παραμέτρους.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο δείκτης προγραμμάτων διαμονής του 2023, αντικατοπτρίζει την σχετική αξία των πιο φημισμένων προγραμμάτων άδειας διαμονής μέσω επένδυσης, στον κόσμο.

Ο δείκτης αναθεωρείται σε ετήσια βάση από ακαδημαϊκούς ερευνητές, ειδικούς σε θέματα κρατικών κινδύνων, οικονομολόγους, ανεξάρτητους νομικούς σε θέματα μετανάστευσης και υπηκοότητας και άλλους ειδικούς.

Οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές

Στην πρώτη θέση του δείκτη κυριαρχεί το πρόγραμμα της Πορτογαλίας, στη δεύτερη της Αυστρίας, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ελβετία.

Την τέταρτη θέση κατέχει το πρόγραμμα του Ην. Βασιλείου, την πέμπτη ο Καναδάς και την έκτη θέση μοιράζονται η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

Έβδομη στην κατάταξη είναι η Μάλτα και η Ισπανία και όγδοη η Αυστραλία και η Σιγκαπούρη.

Μαζί με την Κύπρο, στην ένατη θέση, βρίσκεται η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Τζέρσεϋ και ο Παναμάς.

Στη δέκατη θέση βρίσκονται τα Ην. Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Ακολουθούν η Ν. Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη (11η), το Χονγκ-Κονγκ και η Ν. Κορέα (12η), ο Μαυρίκιος και το Μονακό(13η) και τελευταία στην κατάταξη η Μαλαισία (14η).

Ο οίκος έχει δημοσιεύσει αντίστοιχη λίστα με τα καλύτερα προγράμματα πολιτογράφησης μέσω επένδυσης, στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Κύπρος, καθώς έχει καταργηθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα πολιτογράφησης.

Κόκκινο στις «χρυσές βίζες» σε Πορτογαλία, Ιρλανδία

Τον περασμένο μήνα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κατάργησαν το δικαίωμα μη Ευρωπαίων στη διεκδίκηση διαμονής μέσω επένδυσης με βάση τα αντίστοιχα εθνικά τους προγράμματα.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είχε δηλώσει σχετικά, ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει να εκδίδει νέες χρυσές βίζες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φημολογία σε σχέση με τις τιμές ακινήτων.

Οι τιμές στην αγορά κατοικιών αυξήθηκαν, ειδικότερα στη Λισαβώνα και στο Πόρτο, καθιστώντας δύσκολη την εξεύρεση προσιτής κατοικίας.

Η απόφαση αποτέλεσε μέρος ενός πακέτου μέτρων για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης που αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Η Ιρλανδία, στη δική της απόφαση, επικαλέστηκε προειδοποιήσεις εκ μέρους της ΕΕ σε σχέση με τις επιπτώσεις που έχουν ανάλογα προγράμματα σε θέματα ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ κάλεσε πέρσι τα κράτη μέλη να τερματίσουν σχέδια «χρυσών διαβατηρίων», τα οποία δεν προσέφεραν μόνο διαμονή αλλά και υπηκοότητα.

Της Μαρίας Χαμπή