You are here

Θετικές οι προοπτικές fintech παρά τις πιέσεις

23/02/2023 12:49

Θετικές αποτιμώνται οι προοπτικές του τομέα fintech, παρά τη μείωση που καταγράφηκε το 2021 στις παγκόσμιες επενδύσεις στον κλάδο, σύμφωνα με το Pulse of Fintech που δημοσιεύει η KPMG.

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2021, το 2022 δεν ήταν μια κακή χρονιά στο σύνολό της. Σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η τρίτη καλύτερη χρονιά για επενδύσεις fintech και η δεύτερη ισχυρότερη χρονιά για τον όγκο των συμφωνιών.

Παρά τη βραχυπρόθεσμη χαλαρότητα στην παγκόσμια αγορά χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τις επενδύσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας χαρακτηρίζονται αρκετά θετικές, δεδομένου του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που συμβαίνει σε πολλές διαφορετικές δικαιοδοσίες και της αυξανόμενης εστίασης παγκοσμίως στην ενσωμάτωση των προσφορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε άλλους τομείς.

O Παγκράτιος Βανέζης, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Fintech, Επιχειρηματικότητας & Νεοφυών Επιχειρήσεων της KPMG Κύπρου, δήλωσε ότι οι προοπτικές στον τομέα fintech είναι ακόμη θετικές παρόλες τις δυσμενείς επιπτώσεις από την πτώση στις αγορές κρυπτονομισμάτων και τα γεγονότα στην παγκόσμια πολιτική αλλά και τις μακροοικονομικές επιδόσεις με τις αυξήσεις στον πληθωρισμό και επιτόκια.

«Οι ισχυρές επιδόσεις συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών όπως Ασία και ΗΠΑ, τομέων όπως Regtech και συνάμα σημαντικότατες επενδύσεις αρχικών κεφαλαίων, βάζουν τα θεμέλια σοβαρών προοπτικών στο τι θα αναμένουμε το τελευταίο τρίμηνο το 2023 και πρώτο τρίμηνο το 2024, πρόσθεσε.

«Στον αντίποδα», σημείωσε, «η απόδοση στην περιοχή της EMEA παραπέμπει ότι η περιοχή έχει ρόλο συνεπιβάτη στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογίας fintech – αυτό μπορεί και ευελπιστούμε να αλλάξει».

«Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, οι αποτιμήσεις θα παραμείνουν αρκετά δύσκολες για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό πιθανότατα θα κρατήσει πολλές από τις μεγαλύτερες πιθανές συναλλαγές συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ράφι, καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν αν οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Anton Ruddenklau, Global Head of Financial Services Innovation and Fintech, KPMG International.

«Τούτου λεχθέντος, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών πιθανότατα θα αυξηθεί για συμφωνίες μικρότερου μεγέθους, καθώς οι εταιρείες και οι μεγαλύτερες fintechs προσπαθούν να αγοράσουν δυνατότητες fintech σε καλή αξία», επεσήμανε.

Αλλάζει το σκηνικό στην αγορά

Η απότομη πτώση των επενδύσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του 2022 και του δεύτερου εξαμήνου του 2022 - από 119.2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 44.9 δισεκατομμύρια δολάρια - υπογραμμίζει τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς πολύ πιο καθαρά, όπως σημειώνεται στο Pulse of Fintech για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, της KPMG.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες επενδυτικές τάσεις στον τομέα fintech, η παγκόσμια αγορά fintech προσέλκυσε 164,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6.006 συμφωνίες το 2022 καταγράφοντας μια ισχυρή χρονιά, παρά την πτώση από το υψηλό των 238,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων που παρατηρήθηκε το 2021.

Αφού έφτασαν το ρεκόρ των 238,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 7.321 συμφωνίες το 2021, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις fintech σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και VC μειώθηκαν σε 164,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6.006 συμφωνίες το 2022.

Κυρίαρχη δύναμη οι ΗΠΑ

Σε περιφερειακό επίπεδο, η Αμερική παρέμεινε η κυρίαρχη δύναμη των επενδύσεων fintech παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις ύψους 68,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το σύνολο.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έφτασε στο οριακό νέο υψηλό των 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του 2022.

Οι επενδύσεις fintech στην περιοχή EMEA μειώθηκαν από 79 δισεκατομμύρια δολάρια σε 2.379 συμφωνίες το 2021 σε 44,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1.977 συμφωνίες το 2022.

Οι επενδύσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν πολύ πιο ισχυρές από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, αντιπροσωπεύοντας επενδύσεις ύψους 32,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σύγκριση με 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έλλειψη συμφωνιών fintech ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντιπροσώπευε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις - με τη μεγαλύτερη συμφωνία στο πρώτο εξάμηνο του 2022 την εξαγορά 3.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της SIA με έδρα την Ιταλία, σε σύγκριση με την εξαγορά 840 εκατομμυρίων δολαρίων της Nucleus Financial Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Καλύτερη η πορεία στο Regtech

Ενώ ο χώρος πληρωμών προσέλκυσε το μεγαλύτερο μερίδιο χρηματοδότησης fintech το 2022 (53,1 δισεκατομμύρια δολάρια), η Regtech ήταν ο πιο καυτός τομέας του έτους, με τις επενδύσεις να αυξάνονται από 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Το 2022 ήταν μια ιστορία δύο αγορών fintech. Η διακύμανση μεταξύ του πρώτου εξαμήνου του έτους και του δεύτερου υπογραμμίζει την ταχεία αλλαγή στο συναίσθημα των επενδυτών εν μέσω ενός συνδυασμού προκλήσεων - υψηλός πληθωρισμός και αυξανόμενα επιτόκια, έλλειψη εξόδων IPO, καθοδική πίεση στις αποτιμήσεις και, φυσικά, η αναταραχή στον χώρο των κρυπτονομισμάτων», σχολίασε ο Anton Ruddenklau, Global Head of Financial Services Innovation and Fintech, KPMG International.

«Αλλά τα νέα δεν ήταν όλα αρνητικά. Η Regtech, ειδικότερα, είδε απίστευτες επενδύσεις το 2022, ενώ οι συμφωνίες αρχικού σταδίου έλαβαν εξαιρετική προσοχή από τους επενδυτές μετά από χρόνια συμφωνιών τελευταίου σταδίου που είχαν προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Μειώθηκαν οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και blockchain, σύμφωνα με την έκθεση, μειώθηκαν από 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 23,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η πτώση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα απότομη- καθώς ο έλεγχος στο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά μετά τη συντριβή του May Terra (Luna) και τη χρεοκοπία του FTX τον Νοέμβριο.

Επίσης, όπως αναφέρεται, το συναίσθημα των επενδυτών που σχετίζεται με τον χώρο των καταναλωτικών κρυπτονομισμάτων και τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έπεσε κατακόρυφα μετά τη συντριβή της Terra (Luna) στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2022 και την πτώχευση της εταιρείας αντιστάθμισης κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital τον Ιούλιο.

Με τις προσφορές καταναλωτικών κρυπτονομισμάτων να χάνουν τη λάμψη τους, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν την προσοχή τους σε ευρύτερες λύσεις που βασίζονται σε blockchain και προτάσεις αξίας, συμπεριλαμβανομένων θεσμικών περιπτώσεων χρήσης και εφαρμογών GRC.

Αυτό, όπως εκτιμάται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ποικίλες επενδύσεις στον χώρο του blockchain το 2023.

Υποτονικές οι επενδύσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας

Καθώς οι μακροοικονομικές προκλήσεις που μαστίζουν τις δημόσιες αγορές δεν τελειώνουν και το παράθυρο IPO αναμένεται να παραμείνει κλειστό και το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι επενδύσεις χρηματοοικονομικής τεχνολογίας παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν αρκετά υποτονικές, ακόμη και σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ενώ η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών θα μπορούσε να αρχίσει να ανακάμπτει, τα μεγέθη των συμφωνιών πιθανότατα θα είναι πολύ μικρότερα καθώς οι επενδυτές περιμένουν να διευθετηθούν οι αποτιμήσεις των εταιρειών τελευταίου σταδίου.

Η Regtech πιθανότατα θα παραμείνει ένα από τα πιο ανθεκτικά τμήματα των επενδύσεων fintech, εκτός από τις λύσεις B2B σε όλους τους κλάδους fintech.

Ενώ οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αδύναμες στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές επανεξετάζουν τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των κανονισμών κρυπτογράφησης, εκτιμάται ότι ο ευρύτερος τομέας των λύσεων που βασίζονται σε blockchain - συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών περιπτώσεων χρήσης, των διασυνοριακών πληρωμών, των τυχερών παιχνιδιών και των NFT - πιθανότατα θα κερδίσει πρόσθετη προσοχή από τους επενδυτές.