You are here

ΥΠΟΙΚ: Η πρόοδος δεν είναι τυχαία σε έρευνα και καινοτομία

30/09/2022 14:09

Η πρόοδος στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας δεν είναι τυχαία, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνάντηση που είχε με τον Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία, δρ Νικόλα Π. Μαστρογιαννόπουλο.

«Φτάνοντας στο τέλος της θητείας, βλέπουμε όχι απλώς σημαντική πρόοδο αλλά άλματα, όσον αφορά την δημιουργία ενός οικοσύστηματος έρευνας και καινοτομίας, κάτι που αντανακλάται στους διεθνείς δείκτες», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, μιλώντας για τις βαθμολογίες της Κύπρου στο European Innovation Scoreboard.

Η πρόοδος δεν είναι τυχαία, τόνισε, καθώς οφείλεται στις σκληρές προσπάθειες και του ΙδΕΚ και της αποτελεσματικής διαχείρισης πρόσθετων κονδυλίων περίπου €150 εκατ. για την έρευνα και ανάπτυξη από την κυβέρνηση.

Έχουν αλλάξει οι αστόχευτες πολιτικές μεταξύ, έρευνας, καινοτομίας και πανεπιστημίων, πρόσθεσε, καθώς πλέον έχουν χτιστεί σχέσεις μεταξύ τους. Τόνισε, όμως ότι υπάρχουν κι άλλα να γίνουν, όπως η διόρθωση του θεσμικού πλαισίου διασύνδεσης μεταξύ της έρευνας και της καινοτομίας και των πανεπιστημίων και η διασύνδεση με την αγορά.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, αλλά η δουλειά που γίνεται σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της προόδου που έχουμε πετύχει, κατέληξε.

Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος, τόνισε ότι συνεχώς υλοποιούνται δεσμεύσεις του ιδρύματος στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και στο πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ, εντός των χρονικών πλαισίων, ενώ στόχος είναι η πλήρης απορρόφηση τους στα χρονικά πλαίσια που συμφωνήθηκαν.

Η βελτίωση της Κύπρου, φαίνεται και στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς δείκτες, είπε. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν αιχμή της ανάπτυξης, για μια οικονομία υγιή και πιο ανταγωνιστική, πρόσθεσε.

Είμαστε εδώ για να δείξουμε τις πράξεις μας και όχι για να υποσχεθούμε, κατέληξε.

Της Μαρίας Κυριακίδου